Hlavní obsah

Už žádné podpatky. Letušky japonských aerolinek si budou moci vybrat, co budou nosit

Novinky, mšv

Žádná povinná sukně nebo boty na vysokém podpatku. Společnost Japan Airlines uvolnila pravidla dress codu pro letušky, které budou mít od prvního dubna možnost si samy zvolit, co chtějí nosit, píše server Independent. K podobnému kroku se v posledních několika letech uchýlili i další dopravci, například Virgin Atlantic.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krok je vyústěním celonárodního hnutí na sociálních sítích nazvaného #KuToo, které navzdory podobnému názvu nesouvisí s kampaní #MeToo. Japonské hnutí bojuje za rovnost pracovního odívání, tedy za to, aby ženy nebyly nuceny k nošení podpatků a podobně. „Vůbec poprvé budou mít letušky kalhoty a možnost vybrat si, jakou obuv upřednostňují,“ sdělil mluvčí Japan Airlines.

Znamená to, že kolem 6000 zaměstnankyň japonského dopravce bude mít nyní větší svobodu a samy si vyberou, která obuv nejvíc vyhovuje jejich potřebám.

„Jde o velký krok, když přihlédneme k tomu, jak je Japan Airlines velká společnost,“ uvedla herečka a aktivistka Yumi Išikawová, která hnutí #KuToo v zemi spustila. „Nejde ale jen o aerolinky, ale také o hotely, obchody, banky. Doufám, že tento příklad budou následovat,“ dodala.

V posledních letech dochází v leteckém průmyslu, který je, co se týče odívání, považován za poměrně rigidní, k uvolňování pravidel. Loni například společnost Virgin Airlines oznámila, že po letuškách nebude nadále vyžadovat, aby se líčily, a kromě sukně mohou volit také z kalhot.

Japonský obchod opatřil toaletní papír kletbami, aby ho lidé nekradli

Koktejl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám