Hlavní obsah

Unikátní ostrovy uprostřed ráje mění vlastníky

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aristoteles Onassis věděl jako málokdo, jak ohromit ženy. Na nějakou tu drachmu se přitom nemusel ohlížet. A tak když poprvé pozval do Řecka Jackie Kennedyovou, tehdy ještě manželku amerického prezidenta, vzal ji na čarokrásný ostrov. Na svůj ostrov. Teď ale patří jinému slavnému muži: Giorgiu Armanimu.

Foto: Profimedia.cz

Tichomořský korálový atol Tetiaroa získal Marlon Brando po natáčení filmu Vzpoura na Bounty.

Článek

Nedaleko Lefkady na dohled z pobřežního městečka Nidri se v blankytu Jónského moře rozprostírá malý kousek pevniny. Na první pohled ničím výjimečný - takových roztrousili bohové z Olympu v řeckých vodách stovky. Říkají mu Skorpios - a jeho tvar při troše dobré vůle vzdáleně připomíná útočícího škorpióna.

Miliardář, jemuž přátelé neřekli jinak než Ari, přitom původně stál o docela jinou výspičku země uprostřed vln. „Toužil si pořídit pustý ostrůvek Panagia poblíž jižního pobřeží severořeckého Thassosu.

Foto: Profimedia.cz

Skorpios si miliardář Onassis sice koupil až jako náhradu za ostrůvek Panagia, ale rozhodně nelitoval.

Zamiloval si ho, když k němu zajížděl na přelomu padesátých a šedesátých let se svou jachtou, aby si daleko od lidí zarybařil,“ vysvětlil týdeníku Focus Domos Tormopoloudos, autor několika knih o Onassisovi.

Foto: Profimedia.cz

Na čarokrásném ostrově si Aristoteles Onassis užíval soukromí s manželkou Jackie.

Ale v souboji s několika tvrdohlavými úředníky byly Arimu jeho miliardy na nic. Vyjednávání o koupi se vlekla tak dlouho, až Onassis - podle mnohých arogantní cholerik nezvyklý na slůvko ne - praštil pěstí do stolu. „Nechte si ten svůj zázrak, poohlédnu se někde jinde,“ vzkázal po svých právnících.

Zájem vrtošivého magnáta se stočil na Jónské moře. Když ukázal v roce 1962 prstem na Skorpios, šlo všechno jako na drátkách. Na zeleném a zalesněném skvostu se rejdařský magnát v říjnu 1968 k nevoli celé Ameriky oženil s vdovou Jackie.

Dnes ostrov a letní sídlo se 600 zaměstnanci a ročními náklady na údržbu ve výši 1,5 miliónu eur (37 mil. korun) rodině už nepatří. Onassis zemřel v roce 1975, jeho syn Alexandros o dva roky dříve při pádu letadla a dcera Christina v roce 1988 nejspíš na předávkování drogami.

Skorpios zdědila vnučka Athina. Dědeček v závěti připustil prodej - pod podmínkou, že nebude odstraněna kaplička, kde je pohřben s oběma dětmi. Mezi zájemci nechyběli bohatí šejkové, ruští oligarchové či zakladatel Microsoftu Bill Gates. Nakonec předloni uspěl italský módní návrhář Giorgio Armani (77). Jak hluboko sáhl do kapsy, to média - zatím - nevypátrala.

Foto: Profimedia.cz

Předloni ho koupil módní návrhář Giorgio Armani (na fotografii), zatímco Bill Gates přišel zkrátka.

Dnes těsně k ostrovu přijíždějí tisíce turistů. Smějí se sice jen přiblížit, nemohou vstoupit, avšak drtivá většina si představuje, jaké to musí být vlastnit něco tak pozoruhodného.

V Brandově ráji vyrostl superhotel

Ten pocit naopak velmi dobře znal americký herec Marlon Brando, který módu vlastnit ostrov odstartoval. Při natáčení filmu Vzpoura na Bounty v roce 1962 získal pevninku v korálovém souostroví Tetiaroa ve Francouzské Polynésii. Nezapřel sentiment - na ostrově prý skutečně žila část vzbouřenců z Bounty.

V roce 2003, rok před smrtí, přepsal kus svého majetku na svého přítele, jemuž tak zaručil doživotní útočiště. Kamarád se jmenoval Michael Jackson.

Foto: Profimedia.cz

Marlon Brando

Nový vlastník, firma Pacific Beachcomber, na něm letos otevře šestihvězdičkový hotel. Investice vyšla na 50 miliónů eur (1,24 mld. korun), stavělo se dva roky a zařízení bude přísně ekologické. Energii pro 35 bungalovů, dvě restaurace a spa dodají výhradně solární panely a větrné elektrárny.

Ekologické pohodlí si užívali i Kate a William, nejznámější novomanželé loňského roku, při líbánkách na ostrově, stranou od hektického života na britském královském dvoře. Za noc v hotelu na North Islandu na Seychelách, přesně v duchu 21. století ohleduplně k přírodě, vydali 50 tisíc eur (1,24 mil. korun).

Mág vedle piráta

Život v neposkvrněné přírodě, daleko od hluku a stresu velkoměst i dotěrných novinářů a fanoušků - toho si považuje stále více celebrit. V závislosti na politické situaci, dostupnosti, infrastruktuře a zásobování vodou sázejí na prkno milióny až stamilióny.

„Nepřeháním, když řeknu, že to byl nejlepší obchod mého života,“ chlubil se listu The Boston Globe mág David Copperfield (55), který si dobíjí baterky v soukromí na Musha Cay v Karibiku. Mimochodem: i jeho souseda zná celý svět, protože jím není nikdo jiný než Johnny Depp (48), jako legendární pirát z Karibiku jeden z nejlépe placených mužů v Hollywoodu.

Foto: Profimedia.cz

Musha Cay v Karibiku a mág David Copperfield patří k sobě už léta.

Deppův kolega Mel Gibson dává přednost tichomořskému ráji na Fidži, kde mu patří Mago Island, přičemž kousek od něj nakupoval i Dietrich Mateschitz (67), majitel Red Bullu.

Zatímco herec Nicolas Cage (48), jenž rozházel své bohatství, se dosud neúspěšně pokouší zbavit ostrovního panství na Bahamách, kanadská zpěvačka Celine Dionová (43) si chrání své soukromí na říční výspě Gaynon.

Foto: Profimedia.cz

Mel Gibson má slabost pro tichomořský ráj na Fidži, kde koupil Mago Island.

Katarský fond na peníze nehledí

Farhad Vladi, majitel realitní kanceláře v německém Hamburku, za 40 let vyjednal prodej nebo pronájem dvou tisícovek ostrovů ve všech koutech světa a ve svém katalogu nabízí kolem stovky „kousků“. „Lidé přicházejí do našich kanceláří s úmyslem koupit si ostrov s bílým pískem a palmami, ale odcházejí s ostrovem porostlým borovicemi ve Skandinávii, u Bretaně nebo ve Skotsku,“ usmívá se.

„Zvyklosti se mění,“ přiznal týdeníku Focus. „Donedávna si u mě podávali dveře boháči, filmové a popové hvězdy. Po roce 2008, od vypuknutí krize, dramaticky přibylo investorů - jak soukromníků, tak především z fondů. Takoví Katařané ze státních fondů nakupují jako diví a příliš nesmlouvají.“

Kvalitních je jen pět procent

Podnikatelská rodina du Ponteů si koupila Cherry Island v marylandské Chesapeake Bay, herec John Wayne panamské Taborcillo, tanečník Rudolf Nurejev Sirenusy v Neapolském zálivu, spisovatel Michael Ondaatje několik bezejmenných ostrůvků před pobřežím Irska. 

Dobrodruh a miliardář Richard Branson, herec Marlon Brando či vydavatel Malcolm Forbes si z ostrovů, které si pořídili, vytvořili přísně střežené ministátečky, kam měl přístup jen nejužší okruh přátel a známých.

Jen pět procent soukromých ostrovů je kvalitních. Neleží daleko od pevniny, mají přístav a mírné podnebí.

Který z ostrovů je nejdražší? Je to Cave Cay, ostrůvek o 90 hektarech na Bahamách s několika pavilóny na celkové obyvatelné ploše 6500 metrů čtverečních. Požadovaná cena: 110 miliónů dolarů (dvě miliardy Kč).

Vladi nezastírá, že na Onassisův Skorpios nikdy nezavítal. Na otázku, zda někdy prodal řecký ostrov, odpovídá: „Jen jednou. Řekovi. Cizinec potřebuje 32 povolení.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám