Hlavní obsah

Udělejte si výlet do Amsterdamu, Benátek severu

Amsterdam je hlavním městem Nizozemí a má jedno z největších historických městských center v Evropě. Kanály, světoznámá muzea a historické památky, to vše tu vytváří romantickou atmosféru. Symbolem Amsterdamu je tolerance a rozmanitost. Často je toto město spojováno s legálním prodejem hašiše a proslulou místní atrakcí je sexem nabitá "čtvrť červených luceren".

Článek

Přestože je město poměrně rušné, plné kultury, nočního života i mezinárodních restaurací, naleznete tu klid a ticho. Zejména díky kanálům je tu totiž malý silniční provoz.

Hlavní turistickou atrakcí tu jsou muzea. Každý zná Rijksmuseum, muzeum Stedelijk a Van Goghovo muzeum. Je jich tu však mnohem více, něco přes padesát a ročně lákájí milióny turistů. Další typickou atrakcí jsou kanály, malé i velké. Ty hlavní se jmenují Prinsengracht, Herengracht, Keizergracht a Singel. Během dne může být okružní jízda po kanálu fascinující a uvolňující, večer pak romantická, zvlášť když jsou okolní domy a mosty osvícené.

Kamkoliv pěšky nebo na kole

Amsterdam je ideálním městem na procházky. Hlavní památky a turistické body jsou soustředěny kolem centra, takže se všude dostanete bez problémů pěšky. Přesto je hromadná doprava na výborné úrovni. Avšak upřednostňovaným dopravním prostředkem tu je samozřejmě kolo. Někteří dokonce tvrdí, že je to jediný způsob, jak skutečně poznat město. Centrum je protkané cyklostezkami a mnoho společností vám zapůjčí kolo za cenu kolem osmi euro na den (cca 200 korun).

Všechna náměstí v Amsterdamu mají specifický charakter i ruch. Některá jsou centry zábavy a turismu, jiná slouží jako tržiště. Hlavní roli ve městě hraje velké a otevřené náměstí Dam, jehož dominantami jsou Palác královny a luxusní obchodní dům. Své místo v tomto městě má i mnoho parků.

Jsou to oázy klidu, kde si můžete odpočinout od ruchu města. Největším parkem je Vondelpark a leží přímo v centru. Výlet do Holandska se nemůže obejít bez návštěvy větrného mlýnu. Věřte tomu nebo ne, v centru Amsterdamu se nachází osm ohromujících mlýnů, které čekají pouze na vás.

Jak se do Amsterdamu dostat?

Amsterdam je častým cílem turistů a lehce se do něj dostanete letadlem, autem i lodí. V rámci Evropy lze sehnat levné letenky a z ostatních kontinentů sem létají přímé spoje. Letiště Schiphol je čtvrtým největším letištěm v Evropě a od centra města je vzdáleno pouze pár kilometrů. Nejrychlejší a nejpohodlnější dopravou z letiště do centra je přímá železniční linka. Vlak jezdí každých deset minut a cena jedné jízdy je 3,6 euro, což je asi 90 korun.

Pokud chcete, aby vás návštěva města vyšla levněji, můžete si pořídit čipovou kartu „I amsterdam“. Ta vám zaručí vstup do mnoha muzeí i městskou hromadnou dopravu zdarma a díky ní můžete využít mnoha slev. Kartička na 24 hodin stojí 33 euro (800 korun) a na tři dny 53 euro (1300 korun).

Bydlení v Amsterdamu není nikterak levné, nicméně s trochou štěstí natrefíte v nějakém hotelu na speciální akci či se vám podaří sehnat skupinovou slevu. Tip na hotel naleznete na serveru VIPmag.

Reklama

Související články

OBRAZEM: Letem světem Nizozemskem

Nizozemsko je nevelký stát, přesto má co nabídnout. Od malebných uliček podél grachtů v Amsterdamu přes velkolepou moderní architekturu v Rotterdamu. Celá země...

Amsterodamské domy lásky jsou v ohrožení

Hlavní město Nizozemska se rozhodlo zavřít jednu třetinu veřejných domů ve své světoznámé vykřičené čtvrti. Za 18 miliónů eur (496 miliónů Kč) odkoupí 18 domů...

OBRAZEM: podzimní pohoda v Amsterdamu

Metropole Nizozemska je ideálním cílem podzimních výletů, protože s koncem turistické sezóny dostává město klidnější ráz a navíc opadá i nával návštěvníků....

Výběr článků

Načítám