Hlavní obsah

U Veselí nad Moravou plánují stavět rozhlednu ve tvaru číše na víno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kopci Radošov u Veselí nad Moravou chce nechat tamní radnice postavit do jara příštího roku rozhlednu ve tvaru číše na víno. Tvar nebyl zvolen náhodou. Rozhledna by totiž měla stát mezi zdejšími vinohrady.

Foto: Profimedia.cz

Z plánované rozhledny by výletníci měli vidět i bez dalekohledu Velkou Javořinu a Buchlovské vrchy. Ilustrační foto

Článek

Plánovaná moravská rozhledna na kopci Radošov by měla vyrůst do výšky 15 metrů. Na stavbu bude potřeba zhruba 3,5 miliónu korun. Součástí projektu je také vybudování dvou turistických tras kolem města – desetikilometrové pro pěší a pětadvacetikilometrové pro cyklisty.

Vyhlídková věž by měla být ze dřeva a oceli. Z horní plošiny dohlédnou návštěvníci například na kopec svatého Antonínka, který je významným moravským poutním místem. Dále odsud bude vidět na Velkou Javořinu, Buchlovské vrchy na severu a za pěkného počasí až na Pálavu u Mikulova.

Radnice chce na projekt čerpat evropské dotace. Ty by mohly pokrýt veškeré náklady spojené se stavbou věže. Jednání mají zatím slibný vývoj, jak uvedl starosta Miloš Kozumplík. Cílem projektu je představit turistům památky města a přírodu na nábřeží řeky Moravy.

Doba přeje vyhlídkovým věžím

Podle Klubu přátel rozhleden je nyní na Moravě bezmála 90 vyhlídkových věží. Asi čtvrtina vznikla v uplynulých pěti letech, kdy nastal rozhlednový boom. Radnice do nich investují ve snaze přispět k oživení zájmu turistů o známé přírodní lokality.

Nové se plánují například v Žernovníku u Blanska, kde vznikne vyhlídka ze starého vodojemu. V nedaleké Roubanině bude určená speciálně i pro noční návštěvy. Bude na ní totiž hvězdářský dalekohled.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám