Hlavní obsah

U Miami vyroste rozsáhlý podvodní park. Má pomoct s obnovou korálů

Novinky, Michael Švarc

Příští rok v prosinci se má v Miami Beach otevřít první část rozsáhlého podvodního parku. Galerie pod mořskou hladinou ve výsledné fázi pokryje zhruba jedenáctikilometrový úsek a nepůjde jen o atrakci pro milovníky umění a potápění. Konstrukce na mořském dně má posloužit pro vznik korálového útesu.

Foto: Profimedia.cz

První část parku se má otevřít v prosinci příštího roku.

Článek

Projekt nazvaný The Reefline pochází z hlavy umělkyně a sběratelky Ximeny Caminosové, píše server Art Newspaper. Vizuální podobu navrhne architekt Shohei Shigematsu ve spolupráci s mořskými biology a dalšími odborníky.

Park, jehož první část se má otevřít příští rok v prosinci, si ovšem neklade za cíl být pouhou líbivou atrakcí pro turisty a potápěče. Má upozornit na změny klimatu, stoupající hladinu oceánů, destruktivní povahu industrializace, vytlačování přírody a narůstající emise. Na mořském dně budou k nalezení nejrůznější sochy, například jakési podvodní schodiště — ty však mají posloužit jako prostor ke vzniku korálů.

Pro turisty s ekologickým smýšlením

Na projektu se má podílet hned několik umělců, kteří dostanou prostor do výsledné podoby parku otisknout své myšlenky. Podle Caminosové půjde o lidi, jejichž práce nějakým způsobem reaguje na životní prostředí a vyvolává otázky o problémech, kterým naše planeta čelí.

Foto: Profimedia.cz

Na projektu se bude podílet několik umělců.

„Umělé korálové útesy demonstrují, jak mohou společně fungovat turismus, umění i prostředí pro živé organismy,“ tvrdí Caminosová. Podle ní podvodní galerie v budoucnu přiláká turisty, kteří hledí na ekologii a udržitelnost, ale také milovníky umění.

Projekt má jen v první fázi vyjít na zhruba milion dolarů (22,1 milionu korun). Sekce otevřená v příštím roce bude veřejně přístupná od pobřeží a návštěvníci si ji budou moci užít jen se šnorchlem.

Na Velkém korálovém útesu vznikla podvodní galerie

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám