Hlavní obsah

U Cannes vznikla podvodní galerie

Francouzské město Cannes se může pyšnit novým lákadlem. Nedaleko jeho pobřeží vzniklo podvodní muzeum s několika bustami vymodelovanými na základě místních obyvatel. Jde o díla britského umělce Jasona deCairese Taylora, jenž podobné podmořské galerie vytvořil už na mnoha místech planety.

Foto: Profimedia.cz

Umělec vytvořil šest několikatunových soch.

Článek

Pro sochaře, jehož díla jsou k nalezení například na Bahamách, Lanzarote, Grenadě či Maledivách, jde o první podvodní muzeum ve Středozemním moři. Jeho charakteristickým rukopisem jsou skulptury lidí. Tentokrát jde o šest velkých bust, které vypodobňují několik místních obyvatel, například 80letého rybáře Maurice či devítiletého žáka základní školy Anouka, uvádí server Daily Mail.

Muzeum se nachází u Cannes, respektive u ostrůvku Ile Sainte-Marguerite, jenž při pobřeží jihofrancouzského města leží.

Seychely se za dva týdny otevřou turistům

Cestování

Vyhotovit šest desetitunových soch umělci trvalo prý čtyři roky. Každá tvář je uprostřed rozdělená, což má symbolizovat masku — to právě kvůli ostrovu Ile Sainte-Marguerite, na kterém byl vězněn muž se železnou maskou.

Foto: Profimedia.cz

Podoby soch vznikly podle místních obyvatel.

„Díky malé hloubce a blízkosti k pobřeží je lokalita dobře dostupná a průzračně čistá voda nabízí ideální podmínky ke šnorchlování,“ okomentoval podvodní muzeum, oficiálně otevřené minulý měsíc, deCaires Taylor.

Citlivé k mořskému životu

Umělcovo studio doplnilo, že v místech nynějšího muzea byl dřív nepořádek — staré motory nebo trubky z lodí. Mořské dno se proto nejprve muselo pořádně uklidit. Sochy jsou navíc zhotoveny z pH neutrálního materiálu, aby nijak neškodily živočichům. Naopak by je měly přilákat. DeCaires Taylor mnohá ze svých děl vytvořil, aby na nich vznikly korálové útesy.

„Rozdělená maska je metafora pro oceán. Jedna strana znázorňuje sílu a odolnost a druhá křehkost a rozklad,“ vysvětlilo umělcovo studio. „Z pevniny vidíme hladinu, jemnou a klidnou nebo i mocnou a majestátní. Nicméně pod ní se ukrývá křehký a vybalancovaný ekosystém, který je ničen lidskou aktivitou,“ doplnilo studio.

První podvodní muzeum vytvořil deCaires v roce 2006 u karibské Grenady. Nachází se v něm celkem 75 soch. V roce 2018 vzniklo jedno z jeho děl také na Maledivách, kde však vyvolalo značnou kontroverzi z náboženských důvodů, a tak bylo částečně rozebráno.

Na Velkém korálovém útesu vznikla podvodní galerie

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám