Hlavní obsah

Turracher Höhe - rodinný lyžařský kolotoč

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náhorní plošina Turracher Höhe v jižním Rakousku je sice nejvíc známá tím, že se tady v zimě plavci noří u hotelu Hochschober do vyhřívané jezerní koupele, na své si přijdou ale i vyznavači dlouhých sjezdů. Letos si je poprvé užili už 22. října.

Článek

Přesně na rozhraní rakouských spolkových zemí Štýrsko a Korutany je lyžařský ráj pevně sevřený mezi štíty pohoří Nockberge, které vytváří i poměrně stabilní počasí. Kvalitní bílá pokrývka tu vydrží do pozdního jara.

Jezero vše půlí

Lyžování na náhorní plošině rozdělují nejen hranice dvou spolkových zemí, ale hlavně jezero Turracher See. Kdo se chce dostat z východní části po obědě na slunečnou, západní polovinu střediska, musí se buď při posledním sjezdu pořádně odrazit a přejet zamrzlou jezerní hladinu, nebo se nechat převézt taxíkem.

Tady ho supluje malý traktůrek s přivařenou dlouhou tyčí, které se lyžaři jednoduše chytnou a za dvě minuty jsou na druhé straně. Zdatný lyžař dokáže všech 38 kilometrů sjezdovek díky čtrnácti propojeným vlekům a lanovkám objet kolem dokola za pár hodin.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Taxík na zamrzlém jezeře.

Dopoledne se vyplatí začít s prvními slunečními paprsky na vrcholu Kornocku (2205 m), kam míří vyhřívaná šestisedačka. Při jízdě dolů po červené jedničce se dá napojit na sjezdovku Pauli (3), která je plná nejrůznějších atrakcí určených dětem – skokanských můstků, šikan, branek. Adrenalin je to pro malé i velké, protože se obě kategorie vzájemně dost pletou.

Po obědě můžete projet tunelem a zamířit na západní svahy, kde čeká další atrakce, sluha na sjezdovce, zvaný Pistenbutler.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Výčepní na sjezdovce

Bublinky zdarma

Od pravého poledne nalévá sluha každému zdarma prosecco do skleniček transportovaných pomocí skútru, děti dostávají lízátka a nealkoholické drinky. To vše na konečné stanici vlaků Turrachbahn a Zierbenwaldabfahrt. Někteří lyžaři tady už před dvanáctou netrpělivě podupávají, jak uvidí muže či ženu ve stylovém oblečku, odhazují lyže a věnují se šumivému moku. Pije se, dokud přivezené zásoby nezmizí.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Možná i proto je v západní části areálu dost modře značených tratí, za zkoušku ale určitě stojí i Adrenalin Skiroute s číslem 34. Vede pod sloupy lanovky Turrachbahn a přes své označení je cesta vždy dobře upravená. Není jen moc široká a při jejích krajích se dají objevit vhodné odrazové můstky pro let vzduchem. Kdo je nečeká, nemusí takový parádní skok ustát. Z adrenalinové trati vede odbočka na FIS sjezdovku (20). Na začátku je namalovaná černě, postupně zmírní do stále dosti obtížné červené.

Další informace jsou česky na webových stránkách zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám