Hlavní obsah

Turisty na šumavské Černé jezero vozí vláček

Právo, Jan Švábek

Novou atrakci letos pro turisty připravila šumavská Železná Ruda. K Černému jezeru se nyní zájemci mohou vypravit speciálním silničním vláčkem, který vyjíždí ze Železné Rudy. O novinku je podle místního starosty Michala Šnebergra velký zájem.

Foto: Foto Železná Ruda

Turisty k Černému jezeru vozí nový vláček.

Článek

„Turisté jsou s vláčkem velmi spokojeni. Zatím jsme raději ani nedávali reklamu do Německa, protože je pořád plno. Máme problém uspokojit poptávku,“ řekl Právu Šnebergr s tím, že s ohledem na přírodu vláček jezdí na plyn a splňuje všechny emisní normy. Souprava přitom křižuje Železnou Rudu a Špičák teprve od poloviny července.

Ráno lokomotiva se dvěma vagónky vyjíždí ze Železné Rudy, odkud pokračuje přes Belveder, Hofmanky a Špičácké sedlo až k největšímu ledovcovému jezeru na Šumavě. Doprava na Černé jezero fungovala i v 60. letech minulého století, kdy k jedné z největších přírodních atrakcí jezdil autobus, a to až do roku 1989.

Vozíčkáři jezdí zdarma

Kapacita takzvaného Šumaváčku je šedesát míst, další dvě místa jsou vyhrazena pro vozíčkáře. V letní sezóně vláček jezdí každý den kromě pondělí. Přesný jízdní řád a ceny jízdného lidé naleznou na webu železnorudského informačního centra.

„Jízdní řád jsme museli skloubit s omezeními danými Správou Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava a také přizpůsobit Lesům České republiky, které cestu mezi sedlem a jezerem využívají,“ doplnil železnorudský starosta. Vláček podle něho využijí hlavně senioři, rodiny s dětmi a vozíčkáři. „Vozíčkáři mají jízdné zdarma,“ upřesnil starosta.

Projekt železnorudskou kasu vyšel na pět miliónů korun. Polovinu sumy ale pokryla dotace z ministerstva pro místní rozvoj a městu finančně pomohl také Plzeňský kraj. Vedení radnice nevyloučilo, že v případě velkého zájmu o vláček může připravit i další trasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám