Hlavní obsah

Turisty bude po Dyji v Lednici vozit nová loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po řece Dyji v parku zámku v Lednici na Břeclavsku bude od dubna vozit turisty nové výletní plavidlo. Třináctimetrová loď Valtice uveze 44 turistů. Oznámil to Jaroslav Martínek z firmy 1. plavební, která na Zámecké Dyji provozuje šest lodí.

Foto: archiv firmy 1. plavební

Loď Morava v lednickém parku

Článek

Turisty vozí od přístaviště u zámku k 60 metrů vysoké vyhlídkové věži Minaret nebo k nedaleké romantické zřícenině Janohrad. Ročně se sveze některým z výletních plavidel v parku asi 60 000 lidí.

Loňská sezóna byla ve srovnání s předchozími o něco lepší, uvedl Martínek. Před lety vozil návštěvníky nejprve v člunech, které postupně vyměnil za říční lodě. Z nich patří k nejcennějším historické plavidlo z 19. století nazvané Arnoštek.

Foto: archiv firmy 1. plavební

Loď Arnoštek

Největší je se svými 13 metry a kapacitou 32 míst Morava. Právě ta po dvouměsíční přestávce začala minulý týden vozit turisty na čtyřicetiminutové vyhlídkové plavby. I když se teploty venku pohybují jen mírně nad nulou, její paluba je ale krytá a příjemně vyhřátá, cestující dostávají svařené víno nebo čaj.

Nová loď doplní spektrum služeb

Pořízení nového plavidla vyjde firmu na zhruba 1,5 miliónu korun. „Jeho výhodou bude, že bude bezbariérové, bez potíží tedy svezeme vozíčkáře, maminkám odvezeme kočárky a turistům jízdní kola. Právě takováto loď nám dlouho schází," dodal Martínek.

Klasická lodní sezóna začne na Zámecké Dyji 4. dubna. Ještě před tím ale lodníci řeku vyčistí od spadaných větví a kmenů. Z lodí mohou návštěvníci obdivovat lednický park, jeho přírodu, četné památky nebo všudypřítomné ledňáčky.

Do parku je vstup volný. Ročně jej podle hrubých odhadů navštíví asi 1,5 miliónu turistů z celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám