Hlavní obsah

Turisticky populární místa se mění před očima. Mohou za to lidé, míní ekologové

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní přírodní úkazy pomalu mizí ze zemského povrchu. Britský server International Business Times informoval o tom, že eroze ikonických bílých útesů u Doveru je nejrychlejší za 150 let. Vlivem zvyšování hladiny oceánů se potápějí například Maledivy, kvůli nárůstu teplot pomalu taje také přes 18 000 let starý ledovec Chacaltaya v Bolívii.

Foto: Profimedia.cz

Bílé útesy u britského Doveru zanikají v důsledku eroze.

Článek

Bílé útesy jsou velmi vyhledávaným turistickým cílem, nyní však ztrácejí v průměru 22 až 32 centimetrů ročně. Eroze je podle vědců a ekologů během uplynulých 150 let vůbec nejrychlejší a může za to nejen činnost člověka, která vede ke globálnímu oteplování. Příkladem může být odlesňování, ale také masový turismus nebo průmysl. Přitom ještě před 150 lety se z útesů ztrácely ročně nanejvýš dva centimetry.

Portál Daily Mail v návaznosti na informaci serveru International Business Times poukázal na fakt, že bílé útesy nejsou jediným turisticky vyhledávaným místem, které kvůli oteplování trpí. Zvyšování hladiny oceánu má za následek například pomalé mizení Malediv v Indickém oceánu. Snížení průměrné teploty vzduchu by podle vědců nikam nevedlo. Snížila by se sice teplota na hladině, nikoli však v hlubších vrstvách.

Mizí i horské ledovce

S globálním oteplováním se nejčastěji skloňují ledovce. Nejsou to však jen ty arktické, které mají mizet, ale také ty horské. Většinu svých ledovců ztratil například americký národní park Glacier v Montaně, který je má i ve svém názvu, utrpěl i přes 18 000 let starý ledovec na bolivijské hoře Chacaltaya. Na něm se až do roku 2009 dalo lyžovat v rekordní výšce 5 395 metrů nad mořem. Jemu vědci predikují, že do dvaceti let bude pryč úplně.

Foto: Profimedia.cz

Ledovec Chacaltaya do 20 let zmizí úplně.

Jedním z hodně diskutovaných přírodních úkazů je také Velký korálový útes u Austrálie, který trpí blednutím drtivé většiny korálů. Úřady vinu svádějí na klimatický jev El Niňo, jenž otepluje moře. Ekologové tvrdí, že za to může také globální oteplování způsobené lidskou činností. [celá zpráva]

Pokud tedy máte v plánu některý z přírodních úkazů navštívit, možná byste si měli pospíšit. Za několik dekád už může vypadat úplně jinak.

Reklama

Výběr článků

Načítám