Hlavní obsah

Turisté si za vstup do pražských památek od čtvrtka připlatí

– PRAHA

Za vstup do památek, které spravuje Pražská informační služba (PIS), si návštěvníci od 15. května připlatí. Za plné vstupné zaplatí o desetikorunu více, tedy 70 korun, řekla mluvčí PIS Dagmar Houbová.

Článek

O stejnou částku podraží i snížené vstupné pro studenty a důchodce. Ti nově zaplatí 50 korun. Ve stejné výši, tedy 20 korun, zůstane zachováno podle Houbové pouze mimořádné vstupné, které platí pro držitele průkazu ZTP a jejich doprovod nebo pro děti do šesti let s pedagogickým dozorem.

"Ke zdražení jsme byli nuceni přistoupit kvůli zvýšení sazby DPH od ledna 2008 a zvýšení cen všech energií," uvedla Houbová. Poznamenala, že PIS zároveň dostává od svého zřizovatele, kterým je hlavní město, stále nižší dotace.

Zdražování vstupného začalo už v lednu

Ve dvou objektech, v Prašné bráně a Ctěnickém zámku ve Vinoři, zdražila PIS vstupné už od letošního ledna. "Doufali jsme, že ztrátu pokryjí naše další činnosti. Po prvním čtvrtletí jsme ale zjistili, že to nestačí," dodala Houbová.

PIS má ve své správě Staroměstskou radnici, obě mostecké věže, Prašnou bránu, petřínské bludiště i rozhlednu, věž malostranského chrámu svatého Mikuláše a zámek ve Ctěnicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha je magickým městem

Historické jádro metropole bylo na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992. A i když se poslední dobou vedou debaty o tom,...

Výběr článků

Načítám