Hlavní obsah

Tunisko se těšilo na rekordní návštěvnickou sezonu. Marně

Novinky, mšv

Měla to být rekordní sezona. Když už se Tunisko konečně oklepalo z teroristických útoků v roce 2015, přišla však další rána. Kvůli pandemii koronaviru jsou přímořská letoviska prázdná a zřejmě ještě nějakou chvíli budou. Místní obchodníci mají nízké výdělky a někteří z nich se tak poohlížejí po jiném zdroji obživy, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turismus v Tunisku strádá kvůli pandemii koronaviruVideo: Reuters

 
Článek

Ammar Jouini viděl začátek roku optimisticky. Kvůli koronaviru ovšem tento obchodník suvenýrů z pobřežního města Hammamet přemýšlí, že začne hledat jinou práci. „Asi svůj obchod zavřu. Přemýšlím, že se porozhlédnu po něčem jiném, co mě uživí,“ postěžoval si Jouini, který nyní musí čekat i několik dní, než se mu podaří prodat jedinou věc.

Nejen Řím. Jedno z největších koloseí světa je také v Africe

Cestování

Tunisko se přitom letos připravovalo na rekordní počty zahraničních návštěvníků — turistický sektor navíc po zemědělství zaměstnává největší počet lidí v zemi. Nyní si ale kdokoli dvakrát rozmyslí, zda do Tuniska zavítá, protože by musel do dvoutýdenní karantény. „Nemám žádné zákazníky, rezervace jsou zrušené a lety pozastavené. Ať nás bůh kvůli tomuhle viru všechny ochraňuje,“ dodal Jouini.

Návrat k normálu snad koncem května

Aktuální situace těžce doléhá i na další obyvatele, ať už hotelové manažery nebo i taxikáře. „Stagnujeme. Hodně rezervací je zrušeno, obzvlášť ty od velkých skupin, které měly dorazit například na konference,“ popisuje manažer jednoho z místních hotelů Samir Ncir. „Podívejte se, co se děje v Itálii nebo Francii. Ve všech postižených zemích to ovlivní turismus,“ doplnil s tím, že návrat k normálu by mohl nastat snad na přelomu května a června.

Pro menší obchodníky je to ovšem pořádně dlouhá doba. Obzvláště, když mají doma rodinu, o kterou se musejí postarat.

Pár zbloudilých turistů se přesto v zemi najde. Jedním z nich je i Francouz Henry Hariavite, podle kterého by lidé především neměli panikařit. „Jsme opatrní, ale kvůli nemoci nepanikaříme. Je mezi námi, ale měli bychom pokračovat v existenci, protože život je dar od boha,“ myslí si.

Přespání na Sahaře. Bez signálu a s nejkrásnějším východem slunce

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám