Hlavní obsah

Trentino v severní Itálii láká lyžaře kultovními sjezdovkami

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní sezóna v Trentinu zpravidla začíná už na přelomu listopadu a prosince. Tak tomu bude i letos. Její organizátoři i pořadatelé slibují zajímavé novinky. Dovolená na horských svazích by tak měla být zase o něco bohatší než v minulých letech. Novinkou je znovu obnovená sjezdovka Olimpia na Alpe Cermis, která je se svými sedmi kilometry náročná na začátku a ke konci mírnější.

Foto: Profimedia.cz

V Trentinu jsou stovky kilometrů sjezdovek různých úrovní.

Článek

Brentské Dolomity na západě, půvabná náhorní planina Altopiano di Folgaria na jihu, vrcholy Pale di San Martino na východě a Dolomity di Fassa na severu. To jsou čtyři hlavní body, uvnitř kterých leží jedna z nejvýznamnějších lyžařských oblastí alpského oblouku.

Jsou protkány 800 km sjezdovek, patřících ke dvěma samostatným lyžařským okruhům (Skirama a Dolomiti Superski), které pokrývají téměř celou oblast, přičemž Dolomiti superski propojuje Trentino s dalšími několika oblastmi.

Kultovní sjezdovky

V Trentinu jsou stovky kilometrů sjezdovek různých úrovní. Mezi nimi je opravdu kultovních osm svahů s vysokými technickými parametry, které zdoláte jedním dechem. Začněme od sjezdovky Canalone Miramonti v Madonně di Campiglio, kde se závodí v prestižním 3-Tre, neboli slalomu s velkým S, a jejíž extrémní svahy vyvolávají silné emoce.

Další je sjezdovka Ciampac v Albě Canazei, jež je úplně obklopená lesem lemujícím sjezd do údolí. Další jsou sjezdovka Paradiso na Passo del Tonale, Salizzona v Altopianu di Folgaria, jeden z oblíbených úseků šampióna Davida Simoncelliho z Rovereta.

Serpentiny a extrémní výškový rozdíl

Ten, kdo rád jezdí v dlouhých dynamických obloucích s pocitem nejvyšší bezpečnosti a pohody, musí vyzkoušet sjezdovku Tognola v San Martinu di Castrozza, zatímco sjezdovka Tomba na Ciampediu ve Vigu di Fassa vyžaduje maximální soustředění již od prvních serpentýn kvůli náhlým změnám sklonu a kvůli svému skoro extrémnímu výškovému rozdílu.

:. Stanice lanovky na Alpe Cermis. Do údolí odsud vede sedmikilometrová sjezdovka Olympia. Foto: APT Trentino

Rozhodně strhující díky své pětikilometrové délce, tisíci metrům výškového rozdílu a neustálým změnám směru je sjezdovka Olimpica Due na Paganelle a konečně obnovená sjezdovka Olimpia na Alpe Cermis, která je se svými sedmi kilometry náročná na začátku a mírnější ke konci.

Hold pro Schumachera

Sjezdovkou nazvanou Streif Schumacher chtěla Madonna di Campiglio vzdát hold německému šampionovi. Otevřel ji sám závodník ze stáje Ferrari v roce 2006.

Je to nejnáročnější sjezdovka této lyžařské zóny, černá a technicky na vysoké úrovni. Jedná se o závěrečný Žlab z Direttissima dello Spinale, dlouhý 250 metrů s výškovým rozdílem 140 metrů, průměrným sklonem 51 procent a nejvyšším sklonem 70 procent. Tato trasa před dvěma lety podstoupila některé zásadní technické úpravy a také pořádné rozšíření.

Safari v bílém

Na procházky po horách se chodí také v zimě. Stačí si obout sněžnice a vyjít na první z mnoha stezek, které se nacházejí v Trentinu.

Oblíbené jsou trekinkové túry organizované horskými průvodci, procházky za úplňku s večeří v horské chatě a pochodňové průvody, které se pořádají v hlavních turistických střediscích. Na náhorní plošině Paganella, v Parco Naturale Adamello Brenta, na hoře Bondone a ve Viotách se tyto aktivity nabízejí o víkendech.

Sněžnice vám poskytnou také v okolí Pinzola, v Parco Naturale Adamello Brenta, stejně jako dvoudenní výlety s noclehem v horské chatě.

Klidné procházky a fotografování

Jednoduché trasy jsou vyznačeny v zóně Panarotta s překrásným traverzem Fravort – Gronlait a na planinách Folgaria, Lavarone a Luserna podél cest z První světové války. Denní procházky můžete uskutečnit ve Valle di Fiemme a ve Valle di Fassa.

Procházky na sněžnicích zpravidla vedou místy, kam nikdo jiný nechodí. V klidném prostředí luk a lesů tak mají jejich účastníci příležitost sledovat a fotografovat i některé z obyvatel zimní přírody. Je to něco jako safari v bílém prostředí.

Malé i velké sportovní události

La Ciaspolada (4. ledna 2009, Alta Val di Non) – Ciaspolada je zimní událostí, která do Itálie přiláká absolutně největší počet účastníků. Také 6. ledna, na Tři krále, se 6000 sportovců zúčastní prestižního běhu na sněžnicích podél sedmikilometrové zasněžené trati z Romena do Fonda přes městečka v údolí Alta Val di Non.

Světový pohár v běžeckém lyžování (3.–4. ledna 2009, Val di Fiemme) – Val di Fiemme bylo a zůstává hlavním běžeckým centrem. Bylo dějištěm dvou světových šampionátů v klasickém lyžování a je připravené stát se jím potřetí v roce 2013.

Také letos nabízí čtyři závody Světového poháru a 3. a 4. ledna jsou na programu na drahách v Lagu di Tesero závody Tour de Ski, zatímco 10. a 11. ledna se budou konat další závody v severské kombinaci a ve skocích na skokanském můstku v Predazzu.

Marcialonga (25. ledna 2009) Val di Fiemme a Fassa – 35. ročník Marcialongy, královny běžeckých závodů, se uskuteční hned dvakrát. Kromě tradičního závodu na 70 kilometrů přes údolí Fiemme a Fassa v neděli 28. ledna, který bude platný jako zkušební mezinárodní okruh velké běžecké soutěže Fis Marathon Cup, nabízí pořadatelé ještě kratší závod. Jmenuje se Marcialonga Light, měří 45 km se začátkem v Moeně a koncem v Predazzu.

Topolino (17.–18. ledna ve Val di Fiemme, běžecké lyžování, 20. až 22. února v Levico-Panarotta, sjezdové lyžování). V Trentinu se odehrávají nejdůležitější zimní dětské závody, pojmenované po nejslavnější postavičce Walta Disneye – Topolino (Myšák Mickey).

Rady na cestu
Nejvýhodnější cesta do Trentina je ta pozemní. Nejbližší letiště jsou ve Veroně nebo v Miláně, což znamená poměrně dlouhý přejezd do místa dovolené.
Také vzhledem k tomu, že většina lidí si na hory veze vlastní vybavení, je cesta autem výhodná.
Plánovač tras Viamichelin doporučuje z Čech jet přes Rozvadov a Mnichov na Innsbruck a Brennerským průsmykem na Trento. Cesta z Prahy je dlouhá 720 km a náklady na ni spočítal na 97 eur.
Z Moravy a z jižních Čech pak je nejvýhodnější napojit se na rakouskou dálnici A1 a do Innsbrucku dojet přes Linec a Salcburk. Trasa z Brna je dlouhá 774 km a vyjde na 102 eur.
Na lyžařskou dovolenou je důležité zaplatit si dobré pojištění. Evropská karta pojištěnce sice dává nárok na stejnou péči, jaké se dostane domácím, ale také se všemi doplatky a spoluúčastmi. Toto pojištění, na rozdíl od komerčního, nezahrnuje převoz zpět do ČR.
Při uzavírání pojištění ja třeba upozornit, že jedete lyžovat, neboť řada pojišťoven účtuje pro takové případy vyšší sazby a běžné pojištění by se na úraz na sjezdovce nemuselo vztahovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám