Hlavní obsah

Trapné procházky Brnem odhalují městské kuriozity

Právo, vtk

Netradiční prohlídky, při nichž výletníci navštíví téměř neznámá či zcela opomíjená místa v centru moravské metropole, dostaly název Trapné procházky. Pro Turistické informační centrum města Brna je vytvořily průvodkyně Markéta Klišová a Barbora Robešová.

Foto: TIC Brno

Jedním ze zákoutí v centru Brna je místnost pojmenovaná Klenotnice na Staré radnici.

Článek

„Jsme zvyklé ukazovat turistům vše, co je nej, tedy nejstarší domy, nejkrásnější zákoutí, nejzajímavější příběhy. My jsme se snažily představit výletníkům protiklady těchto míst,“ uvedla Klišová.

Na trase procházky je například dům pánů z Lipé, z jehož terasy lze mít centrální brněnské náměstí Svobody jako na dlani. Málokdo ale o této vyhlídkové terase ví. Je nutné vyjet do kavárny v pátém patře objektu výtahem, pak jí projít a po schodech vyšlápnout na terasu. „Na jedné straně je z ní pěkný výhled na náměstí, na druhé straně je vidět i nepořádek, který mají lidé v sousedství tohoto objektu na svých terasách a balkónech,“ doplnila průvodkyně.

Další zřejmě na podzim

Obdobně zapadlý je například parčík, do něhož se lze dostat jen po projití vstupní částí rektorátu brněnského Vysokého učení technického v Kounicově ulici. Jednu z netradičních hospůdek, v níž lze spojit popíjení piva s modlitbou, lze najít v Botanické ulici. Podnik je součástí tamního kostela církve československé husitské.

Průvodkyně zavedou turisty například do jídelny v městském centru, kde si lze dát pořádnou porci dobré zelňačky za dvacetikorunu, nebo do restaurace vytvořené v americkém duchu, na jejíž diskotéce hrají nejen populární americké písničky, ale kde je často slyšet i moravská cimbálovka.

Ještě před ukončením procházky průvodkyně poradí, že v sále Břetislava Bakaly v Bílém domě na Žerotínově náměstí jsou sice poněkud neznámé, ale velmi čisté veřejné záchodky zdarma. Zatím se konaly dvě Trapné procházky. Další se patrně uskuteční na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám