Hlavní obsah

Tisíciletý mayský chrám je po nájezdu bagru nenávratně pryč

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Corozal

Za zdemolování mayské pyramidy na severu středoamerického Belize padla konečně první obvinění. Čtyři osoby byly prozatím propuštěné na kauci pět tisíc belizských dolarů, tedy necelých 50 tisíc korun. Soud bude pokračovat 20. srpna. Obviněným hrozí vysoké pokuty a také tresty odnětí svobody. Podle archeologů je památka nenávratně pryč.

Foto: SuperBelize.com, Profimedia.cz

Belizská média zveřejnila fotky čtyř lidí obviněných v kauze zničení mayské pyramidy Nohmul.

Článek

Belizská policie byla tamější veřejností hlasitě kritizována za otálení v obvinění osob, které se podílely na zničení 2300 let staré hlavní pyramidy na severobelizském archeologickém nalezišti Nohmul nedaleko města Orange Walk. Naleziště sice leželo na soukromém území, ale podle tamějších zákonů jsou všechny stavby z předhispánské doby chráněny zákonem. Teprve sedm týdnů po zničení stavby padla koncem minulého týdne první obvinění.

Stavbu zničila společnost De’ Mar’s, kterou vlastní Denny Grijalva se svou ženou Marií. Ti dali zřejmě příkaz dělníkům, aby na archeologickém nalezišti nabrali kámen pro silniční práce na severu země. Mezi obviněnými tak je i Emil Cruz, který obsluhoval těžký stroj, jehož pomocí byla cenná stavba zničena. Posledním obviněným je pak předák projektu, který je obviněný z úmyslného odstranění kamene z prastaré budovy, čímž cennou památku vědomě poškodil. Všichni byli soudem v Corozalu propuštěni na kauci.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

„Ať budou tresty jakékoliv, Nohmul je nenávratně ztracen. Škody, které byly na hlavním chrámu napáchány, jsou nevratné. Je to pro mě nejsmutnější událost za desítky let, po které se v oblasti archeologie pohybuji,” uvedl vedoucí archeologických prací v Belize Jamie Awe.

„Má firma by měla být potrestána, protože jsme udělali něco špatně,” uvedl minulý měsíc Denny Grijalva. Všichni čtyři obvinění soudu však svorně uvedli, že se cítí být nevinní. Podle belizského deníku Amandala hrozí obviněným v případě, že je soud uzná vinnými, pokuta do výše 10 000 belizských dolarů (necelých 100 tisíc korun) a nespecifikovaný trest odnětí svobody. Soud byl odročen na 20. srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Mayskou pyramidu proměnily buldozery v silnici

Stavbaři zničili buldozery jednu z největších mayských pyramid ve středoamerickém státě Belize. Rozdrcený kámen ze stavby staré nejméně 2300 let použili na...

Výběr článků

Načítám