Hlavní obsah

Tipy na víkend: Za kulturou, sportem, ale hlavně dobrým jídlem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední zářijový víkend, který bude díky pátečnímu svátku navíc prodloužený, nabízí program úplně všem. Za kulturou můžete vyrazit třeba do Plzně, kde se otevírají umělecké ateliéry s množstvím workshopů. Zasportovat si můžete zase během závodu ve Vodňanech. Jedlíci na tom budou zdaleka nejlépe, mohou vyrazit na husí hody, festival knedlíků nebo vinobraní.

Foto: Profimedia.cz

Protáhněte si svaly a rozehřejte se. O víkendu se ve Vodňanech koná běžecký závod. Ilustrační foto

Článek
Praha

Vinobraní na Hradě

Která vinice je v Praze nejstarší a jakou historii má vinařství v hlavním městě? Přijďte v pátek do areálu Svatováclavské vinice a Richterovy vily na Pražském hradě, kde se dozvíte odpovědi na tyto otázky, ale především budete moci desítky vzorků českých a moravských vín ochutnat, včetně burčáků. Uvidíte také autentický ruční lis, hlad zaženete u stánků s nejrůznějšími pochutinami. Více informací najdete na stránkách pořadatele.

Vegetariánský festival

Jste vegetariány nebo si chcete jen dát chvilku oddech od masa? Pak se o víkendu vypravte na festival Vegefest, který se koná na Vyšehradu. Kromě ochutnávek nejrůznějších bezmasých dobrot se můžete těšit také na přednášky či workshopy z oblastí přírodního stavitelství, zdravého stravování nebo tvorby nulového odpadu. Podrobnosti najdete zde.

Festival chilli

Pokud máte rádi pikantní nebo přímo pálivé jídlo, vyrazte v sobotu na smíchovskou náplavku. Chilli Fest nabídne pokrmy obohacené o nejrůznější pálivé papričky, nebude chybět ani soutěž v jejich pojídání. Extrémní aktivity doplní také soutěž ve vytrvalostním saunování nebo možnost zkusit si chůzi po uhlících či střepech. Kromě jídla pak na akci najdete i stánky se semínky nebo potřebami pro výsadbu chilli papriček. Další informace najdete na Facebooku.

Středočeský kraj

Na pivo a klobásu

V rámci Dnů českého piva ve Velkých Popovicích se uskuteční také Klobáskofest. Přímo v areálu pivovaru budete moci ochutnat různé druhy klobás a jiných dobrot od regionálních uzenářů. Výrobky budete moci i hodnotit a možná získáte některou z cen. Konat se budou také prohlídky pivovaru, jejíž součástí bude soutěž o největšího znalce chmele. V průběhu ochutnáte také několik pivních speciálů. Více informací najdete na stránkách pivovaru.

Svatováclavské slavnosti

O víkendu se v Kutné Hoře uskuteční tradiční Svatováclavské slavnosti, které nabídnou program pro všechny věkové kategorie. Polokulatý 25. ročník se ponese ryze v městském duchu, o program se proto postarají jen kutnohorští muzikanti a umělci. Kromě kulturního programu nebude chybět ani jídlo nebo degustace českých vín. Slavnosti navíc začínají již ráno mší v kostele. Podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Běh přes Vodňany

Podzim není důvodem k lenošení. Pokud chcete státní svátek strávit aktivně, vyrazte na Svatováclavský běh městem Vodňany. Hlavní závod se běží v 15.00 hodin, vedlejší o hodinu dříve. Start je ve sportovním areálu Blanice a trať vás povede upravenými parkovými cestami a zejména po rovině. Václavové jsou navíc zvýhodněni, jelikož nemusejí platit startovné, které činí 130 korun. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Otevřené ateliéry

Podívejte se do míst, kde vzniká umění. O víkendu se v Plzni otevřou ateliéry malířů, kreslířů, sochařů, designérů, keramiků a dalších výtvarníků a výtvarnic. Kromě výstav budou v ateliérech probíhat také workshopy, v nichž si budete moci nejrůznější techniky zkusit. Zkusíte si třeba točení na hrnčířském kruhu nebo pletení košíků. V sobotu se uskuteční také art párty, na niž je zvána široká veřejnost. Podrobnosti o akci i kompletní program najdete zde.

Karlovarský kraj

Festival knedlíků

Nejen tradiční karlovarský knedlík budete moci ochutnat na Knedlíkfestu, který se v sobotu uskuteční před Becherplatzem. Ochutnávat je samozřejmě nebudete suché, ale jakou součást nejrůznějších jídel. V rámci akce se uskuteční také zabijačka nebo ochutnávka koláčů, preclíků a piva. Akci doprovodí několik kapel, v odpoledních hodinách to budou třeba ABBA revival nebo Lucie revival. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Liběšické vinobraní

Zpříjemněte si sychravé podzimní počasí sklenkou vína. V sobotu se v Liběšicích u Litoměřic uskuteční vinobraní, které nabídne jak lokální vína, tak i z Moravy, včetně burčáků. Pohodovou atmosféru dokreslí živá muzika nebo průvod. Mlsouni se mohou těšit také na produkty pekaře, cukráře nebo uzenáře. Více informací zde.

Liberecký kraj

Párou na hody

Vydejte se na ukončení parní sezóny na trati z Tanvaldu do Kořenova a Harrachova. Vypraveny budou zvláštní ozubnicové a parní vlaky, kterými můžete vyrazit na bramborové hody. V Kořenově jsou dále připraveny například jízdy důlního vláčku. Jízdenky si lze zakoupit přímo ve vlaku nebo na nádraží. Větší skupiny by neměly opomenout rezervaci. Více naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Hradecký koštýř

Na svátek sv. Václava si v Hradci Králové budete moct dát sklenici vína. Nebo dvě a víc. Na nádvoří Městské hudební síně se uskuteční 11. ročník Hradeckého koštýře, akce, která si klade za cíl seznámit veřejnost blíže s kulturou vinařství. Množství zajímavých informací budete moci nasát prostřednictvím povídání o víně, ale také samotným pitím. Těší se na vás vzorky z Čech i Moravy a také z Itálie, Španělska nebo Gruzie. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Svatováclavské vinobraní

Za vínem se můžete vypravit také do Chrudimi. Tamní vinobraní si dává za cíl připomenout zapomenutou pětisetletou tradici pěstování révy a jejího zpracování. Za účasti mezinárodních someliérů budete moct hodnotit na 300 vzorků vín z 60 tuzemských i zahraničních vinařství. Bujarou atmosféru dokreslí cimbálová muzika. Další informace zde.

Vysočina

Do sklárny

Zajímá vás, jak se vyrábí sklo a jak se rodí proslulý český křišťál? Vyrazte do sklárny Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou, kde se v sobotu koná den otevřených dveří. Nahlédnete pod ruce přímo mistrům sklářům, průvodce vám ukáže i automatické linky na výrobu skla nebo laserové opukávání a mnoho dalšího. Vstup je zdarma. Více naleznete na stránkách společnosti.

Jihomoravský kraj

Husí slavnosti

Svatý Martin je sice ještě daleko, ale pokud se na něj chcete naladit s předstihem, vyrazte na Husí slavnosti v Boskovicích. Tamní restaurace budou nabízet nejvybranější pochoutky z drůbeže, v obří restauraci se promění také Zámecký skleník. V jeho blízkosti se otevře také trh lidových řemesel, kde se budou prodávat produkty související s ročním obdobím a husami. Vše doplní výstava zemědělské techniky. Více zde.

Olomoucký kraj

Čokoládové lázně

Poslední zářijový víkend se ve Velkých Losinách a Loučné nad Desnou ponese ve znamení čokolády a pohybu. Festival Čokoládové lázně láká na množství pochoutek z kakaa i další dobroty, ale také na různé sportovní aktivity, včetně nordic walkingu, slackline, bosé chůze a tak dále. Součástí bude nicméně i soutěž o nejlepší buchtu. Další informace naleznete zde.

Zlínský kraj

Prohlídka Vincentky

Léčivá minerální voda Vincentka je známá široko daleko. Zavítejte o pátečním svátku na exkurzi do provozu stejnojmenné společnosti v lázních Luhačovice. Dozvíte se, v čem spočívá výjimečnost této vody a jak probíhá proces od jejího stáčení po umístění na regály v obchodech. Akci doplní i další program a nebude chybět občerstvení. Více najdete na stránkách společnosti.

Moravskoslezský kraj

Gulášové hody

Přijďte si zahřát žaludky poctivým gulášem. V sobotu se ve Štramberku konají Gulášové hody, kde ochutnáte nespočet verzí této klasiky českých domácností. Akce je spojená také se soutěží ve vaření kotlíkových gulášů nebo s přehlídkou psích dovedností. Připraveno je proto vystoupení kynologa nebo koncert. Vstup je zdarma. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám