Hlavní obsah

Tipy na víkend: Za anděly jeďte do Úštěku, zaběháte si v Hradci Králové

Otrlé sportovce neodradí ani přituhující zima. V Hradci Králové se přesně takoví o víkendu sejdou kvůli předvánočnímu večernímu běhu. Kdo si chce advent vychutnat v poklidu, vyrazí na některý z mnoha trhů či jarmarků. Příznivce památek zase přilákají speciální hradní a zámecké prohlídky.

Foto: Profimedia.cz

Otužilí běžci se o víkendu sejdou v Hradci Králové.

Článek
Praha

Přehlídka DesignSupermarket

Předvánoční prodejní přehlídka toho nejlepšího z českého i zahraničního designu se bude konat od čtvrtka do neděle v prostorách Domu U Minuty. Mezinárodní festival současného designu můžete navštívit v pátek do 21:00, v sobotu od 10:00 do 21:00 a v neděli do 19:00. Program si prohlédněte zde.

Stříbrné vánoční dny v Letňanech

Od čtvrtka do neděle se rozzáří letňanské výstaviště PVA Expo Praha světlem vánočních stromků. Nakoupíte vánoční dárky převážně od domácích výrobců nebo od výhradních dovozců. Mezi 10:00 a 18:00 budete moci hlasovat o nejlepší stromek, vánoční stůl a dárek. Více čtěte zde.

Sobotní odpoledne na Fidlovačce

Odpoledne si v sobotu můžete zpestřit v divadle Na Fidlovačce na hře Osamělé večery Dory N. Představení, které se odehraje na komorní scéně (Komorní Fidlovačka) od 15:00. Poznáte na něm blíže postavu dcery spisovatelky Boženy Němcové. Více se dozvíte zde.

Mezinárodní výstava koček

Výstava ušlechtilých koček s mezinárodní účastí, expozice útulků a prodej chovatelských potřeb. To vše vás o víkendu čeká v Top hotelu Praha. Od 10:00 do 18:00 uvidíte různá plemena koček a budete moci podpořit i kočičky z útulků. Více zde.

Středočeský kraj

Vánoce na Nebovidské tvrzi

Nebovidy na Kolínsku zvou v neděli na staročeské Vánoce. Mezi 13:00 a 18:00 uvidíte živý Betlém, nakoupíte vánoční dárky, uvidíte divadlo, zazpíváte si koledy a poznáte vánoční zvyky. Více se dočtete zde.

Adventní prohlídky na zámku Dobříš

Přijďte prožít vánočně laděnou atmosféru na zámek. Adventní prohlídky vás čekají ještě po následující dva víkendy. Uvidíte betlémy spolku Příbramských betlémářů. Zámek je otevřený od 8:00 do 16:30. Více hledejte zde.

Adventní flerjarmark v Berouně

Jarmark proběhne o víkendu v prostorách Muzea Českého krasu od 10:00 do 16:00. Nakoupíte dárky ruční výroby a sami si některé zkusíte vyrobit na místě. Na Husově náměstí si vytvoříte i vlastní perníčky. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Vánoční prohlídky hradu Bítov

O víkendu si můžete prohlédnout adventně vyzdobené komnaty hradu Bítov. Prohlídky budou probíhat po oba dny od 10:00 každých 20 minut. Skončí v hradní kuchyni, kde ochutnáte vánoční speciality. Navíc proběhne po oba dny v hradní kapli od 11:00 a od 13:00 zpívání koled a vánočních písní. Více se dočtete zde.

Výstava Brno moravský Manchester

Výstava představí brněnský textilní průmysl a fenomén Brna, kterému se přezdívalo moravský Manchester. S historií vlnařství se seznámíte do 12. dubna 2015 v Uměleckoprůmyslovém muzeu. O víkendu tam zavítejte od 10:00 do 18:00. Více zde.

Jihočeský kraj

Vánoční výstava ve Strakonicích

Muzeum středního Pootaví zve na vánoční výstavu v Kapitulní síni strakonického hradu. Výstava Chuť a vůně Vánoc bude zaměřená na jídlo a vánoční recepty. O víkendu mezi 13:00 a 16:00 uvidíte i pohyblivý betlém a výstavu vánočních stromků. Více čtěte zde.

Advent na zámku Jindřichův Hradec

Adventní dny oživí o víkendu od 10:00 do 17:00 nádvoří hradu a zámku v Jindřichově Hradci. Uvidíte zprovozněnou Černou kuchyni, lukostřelbu i výstavu dravých ptáků. Těšit se můžete na dobové tržiště s ukázkami uměleckých řemesel a zábavným kulturním programem. Současně probíhají vánoční trhy na náměstí Míru a na Masarykově náměstí. Více zde.

Královéhradecký kraj

Christmas Night Run

Běžecká zážitková akce se uskuteční v sobotu v Hradci Králové. Pětikilometrová trasa povede centrem města i podél Labe. Registrace závodníků s čelovkou proběhne od 14:30 do 16:00 na náměstí Svobody. Startuje se v 17:00. Veškeré informace naleznete zde.

Vánoční zámecké prohlídky

Od pátku do neděle vás čekají vánočně vyzdobené interiéry zámku v Novém Městě nad Metují. Prohlídky budou připraveny vždy v 11:00, 13:00 a 15:00. Zpřístupněna bude i stálá expozice Velorexů na zámeckém nádvoří a prohlédnete si tradiční výstavu Vánoce s květinou. Více se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Vánoční jarmark na zámku Slatiňany

Na zámeckém nádvoří bude v sobotu od 10:00 do 17:00 probíhat vánoční jarmark. Užít si můžete prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku, nahlédnete do zámecké kuchyně. Připravena budou i vystoupení u vánočního stromu. Více hledejte zde.

Grand opening na Dolní Moravě

Nenechte si ujít slavnostní otevření Relax & sport resortu Dolní Morava a oficiální zahájení zimní sezóny 2014/2015. V sobotu vás čeká den plný zábavy, hudby a adrenalinu. Program začne již v 10:00 a nabídne soutěže a vystoupení. Vše se dočtete zde.

Karlovarský kraj

Vánoční trhy v Chebu

Chebské vánoční trhy probíhají denně do 26. prosince na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Jsou zde prodejní stánky s vánočním zbožím, Ježíškova dílna a ledové kluziště, které je v provozu od 11:00 do 21:00. Sobotní program přinese vystoupení Leony Machálkové, v neděli uslyšíte Evu Pilarovou. A od 13:00 do 16:00 nezapomeňte vystoupat na věž barokní radnice. Více informací najdete zde.

Advent na Horním hradě

Horní hrad ožije v sobotu adventem. Budou se zde tvořit vánoční ozdoby z přírodního materiálu, zdobit perníčky a přivítáte zimní období v Krušných horách. V programu mezi 11:00 a 17:00 nebude chybět zdobení stromku a vyrábění betlému. Vánoční náladu doplní divadlo a koncert. Více zde.

Liberecký kraj

Vánoční jarmark v Jilemnici

Bohatý celodenní kulturní program vás čeká na sobotním jarmarku. Od 8:00 ochutnáte místní speciality jako sejkory nebo medovinu. Připraveno bude několik vystoupení a den zakončí v 17:00 ohňostroj. Více čtěte zde.

Výstava o odívání v Turnově

Výstava Ušité z vlny, lnu a hedvábí představí lidový kroj na Turnovsku a měšťanský oděv z druhé poloviny 19. a z první poloviny 20. století. V Muzeu Českého ráje uvidíte do konce ledna kroje, šaty, spodní prádlo, dětské oblečení a doplňky. O víkendu je otevřeno od 9:00 do 16:00. Více naleznete zde.

Olomoucký kraj

Vánoční Flora v Olomouci

Od soboty do 22. prosince se můžete na výstavišti Flora těšit na tradiční vánoční trhy. Budou probíhat denně v Pavilonu A od 10:00 do 18:00. V rámci zahájení se v sobotu od 14:00 uskuteční různá vystoupení. Čert s Mikulášem se přijdou podívat v neděli v 14:00. Těšte se na vánoční salaš se zvířátky, zabijačkové hody nebo ukázky lidových řemesel. Více zde.

Vánoce ve skanzenu

Příkazy Vánoce v hanáckém skanzenu můžete navštívit v sobotu od 10:00 do 15:00. Na programu budou ukázky vánočních zvyků, vystoupení dětí s koledami i jinými písněmi a jarmark. Více se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Vánoční festival Souznění

Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel bude probíhat od čtvrtka do neděle v Ostravě, Frýdku-Místku, Václavovicích a Kozlovicích v Beskydech. Součástí programu budou koncerty, výstavy, ukázky uměleckých řemesel nebo filmové projekce. V sobotu se těšte na vánoční jarmark v Kozlovicích. Program zakončí nedělní koncert Dana Bárty v Ostravě. Více se dočtete zde.

Stříbrná sobota a neděle v Ostravě

Předvánoční jarmark s bohatým programem bude hostit o víkendu vánočně vyzdobený Slezskoostravský hrad. Po oba dny od 10:00 do 18:00 uvidíte ukázky řemesel nebo vánočních zvyků, živý betlém a vystoupení. V sobotu se navíc těšte na vánoční ohňostroj a večerní prohlídky výstavy betlémů. Více hledejte zde.

Plzeňský kraj

Soutěž o nejhezčí vánoční perníček

Do 16. prosince můžete do Pivovarského muzea v Plzni přinést vlastnoručně upečený perníček a zúčastnit se soutěže v kategoriích tradiční perníček, perníkový model a dětský perníček. Všechny výtvory budou do konce roku vystaveny v Pivovarském muzeu. Více zde.

Adventní trh v Blovicích

Řemeslný trh proběhne v sobotu. Tuto tradiční akci budou hostit od 9:00 do 16:00 interiéry i exteriéry zámku Hradiště. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Zámecký adventní trh v Děčíně

V neděli vás zveme na zámek na tradiční vánoční trh, který se koná od 10:00 do 17:00 na nádvoří. Těšit se můžete na prohlídky vánočního zámku, vystoupení, adventní soutěžení nebo zdobení vánočních perníčků. Poprvé bude otevřena zámecká restaurace. Více zde.

Slet andělů v Úštěku

Vánoční jarmark se koná v sobotu od 9:00 do 17:00 v centru města. Nenechte si ujít jedinečný hromadný inscenovaný slet andělů z kostelní věže v 11:00, 14:00 a 17:00. Dále se můžete těšit na tržiště, anděly na chůdách, živý betlém nebo historický vyřezávaný betlém v kostele. Více se dočtete zde.

Vysočina

Vánoce na zámku Jaroměřice nad Rokytnou

Vánoční výstavu v interiérech zámku můžete navštívit o víkendu od 9:00. Letošním tématem výstavy je Vánoční stolování na zámku a v paláci. Po oba dny budou navíc probíhat řemeslnické trhy a divadelní představení pro děti. Více se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Vánoční výstava na zámku Vizovice

Výstava Angelus Domesticus, anděl domácí se letos koná na žádost návštěvníků a přispívatelů. Sestavena je z andělů domácích zapůjčených návštěvníky zámku. Výstava proběhne v přízemí zámku, navštívit ji můžete každý den od 14:00 do 17:00 do konce roku. Více čtěte zde.

Živý betlém aneb Sčítání lidu v Lešné

Hrané představení vánočního příběhu s živými zvířaty v pojetí ochotníků zámku Lešná uvidíte v neděli. Od 14:00 se vám přiblíží život obyčejných obyvatel Betléma. Uslyšíte i tradiční koledy v podání Valašského souboru písní Bača. Více najdete zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám