Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vydejte se po stopách historie piva, rozhlasu i televize

Novinky, Klára Fischleinová

Na horách se i tento víkend ponese ve znamení sportu. Jak jinak. Města nabízejí naopak bezpočet kulturních akcí. Od hudebních koncertů, přes filmové festivaly až po expozice fotografií a výtvarných obrazů. Pokud vám takový program nic neříká, zajeďte si na Vysočinu ochutnat pár dobrých vín.

Foto: Profimedia.cz

Expozice Pivovarského muzea v Plzni bude zajímat nejspíš muže.

Článek
Praha

Ochutnejte knihy

V pondělí začal 4. ročník festivalu knihy o umění LiterARTura 2013. Letos nese podtitul Knihy, které chutnají. Kromě knížek o vaření, k nimž podtitul festivalu svádí, tu najdete také publikace z oblasti umění, fotografie, designu, historie, filozofie či cestování. Festival potrvá do posledního březnového dne. Více informací hledejte zde.

Jazz Dock rozeznělý Švýcarskem

V rámci nabitého programu Švýcarského jara vystoupí v pražském Jazz Docku sedm kapel. Tuto sobotu se můžete po farmářských trzích se švýcarskými specialitami na Náplavce těšit večer na jazzové muzikanty z Lucien Dubuis Trio. Koncert začne ve 22:00, informace o dalších koncertech i ceně vstupenek naleznete zde.

Jeden svět až do středy

Již 15. ročník festivalu Jeden svět pustil své první snímky v pondělí. Pokračovat bude až do středy 13. března. Všichni filmoví nadšenci mohou o víkendu absolvovat kulturní maraton. Více o programu i vstupném najdete zde.

Středočeský kraj

Barvy a optimismus v Kutné Hoře

Kutnohorská ArcusGallery zahajuje ve čtvrtek výstavu olejomaleb a keramických předmětů Adolfa Lisého. Jeho tvorba oplývá barvami, výraznými liniemi a přírodními symboly. Více hledejte zde.

Koncertní Čelákovice

V pátek od 20:00 vystoupí v Kulturním domě v Čelákovicích Mňága a Žďorp společně s kapelou Vypsaná fiXa. Více o divokém zahájení víkendu najdete zde.

Jihočeský kraj

Expedice s kamerou

Jihočeské Volary čeká tento víkend kulturní program. S filmovým festivalem Expediční kamera přiblíží účastníkům krajiny dosud nepoznané. Vypravte se na místa, kam byste jinak asi nezavítali. Více o programu čtěte zde.

Plzeňský kraj

V rytmu dechovky

Tradiční festival dechovek se letos koná už pojedenácté. Akce s názvem Dechovka Klatovy začne v sobotu v 16:00 ve Velkém sále kulturního domu. Informace o účinkujících hledejte zde.

Výhradně pro muže

Jestli holdujete pivu, jistě vás bude zajímat expozice plzeňského Pivovarského muzea. To představuje krok za krokem historii výroby tohoto zlatavého moku, který je v Česku tolik opěvovaný. Prohlídku můžete absolvovat buď sami, nebo s průvodcem. Více čtěte zde.

Karlovarský kraj

Vydra v Aši

O zábavný program se v pátek večer postará oblíbený český herec Václav Vydra. Historky ze svého života bude vyprávět v ašském Kulturním domě na Masarykově náměstí od 18:00.

Záznam Bocelliho

Jen vybraná česká kina budou promítat záznam koncertu tenoristy Andrey Bocelliho. Jedním z nich bude Dům kultury na Mírovém náměstí v Ostrově. V pátek v 19:30 si Bocelliho fanoušci budou moci vychutnat nejen jeho hudbu, ale také nahlédnout do jeho soukromí skrze rozhovory, které budou součástí promítaného záznamu.

Ústecký kraj

Vzpomínková výstava o válce a boji Město Peruc zve v sobotu všechny zájemce na vernisáž výstavy pořádané k 70. výročí bitvy u Sokolova. Uskuteční se ve 14:00 a nabídne účastníkům pohled na hrdinství československých vojáků na některých frontách 2. světové války. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

V sobotu za sportem, žádné lenošení

Akci nazvanou Snow volleyball pořádá lyžařský areál na Ještědu. Začátek je už v 10:00 a soupeřit budou dvou i čtyřčlenná družstva. Více informací čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Beseda s Luďkem Munzarem

Ve Smiřicích začne víkend páteční besedou s brilantním hercem Luďkem Munzarem. Večer s oblíbeným umělcem začne přesně v 19:00. Bližší informace hledejte zde.

Pardubický kraj

Improvizační večer v Litomyšli

Nekuřácká restaurace Lidový dům v Litomyšli pobaví v sobotu od 20:00 své hosty improvizovaným divadlem, které nese název Paleťáci. Vstupné bude ve výši 60 korun.

Vysočina

Židlochovická výstava vín

Sobotní prezentace vín v Židlochovicích bude rozdělená na dvě části. První zahrne soutěž malovýrobců, druhá výstavu profesionálů z oblastí Moravy, Čech, Dolního Rakouska i Slovenska. Oslavovat se bude 140. výročí povýšení Židlochovic na město. Možné bude samozřejmě vystavované vzorky ochutnat. Více informací čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Spojení pohybu a umělecké fotografie

Zachycení pohyblivého předmětu je těžká fotografická disciplína. Jak se s ní popral profesionál Marek Procházka, si můžete zdarma prohlédnout v jihlavské muzejní kavárně. Více informací hledejte zde.

Olomoucký kraj

Soukromá území mladé fotografky

Muzeum umění v Olomouci zaujalo stejně jako řadu českých médií dílo talentované fotografky Kristýny Erbenové. Ta pochází s fotografické rodiny, takže skvěle zvládá technické provedení. Přidanou hodnotou jejích snímků je ale atmosféra, která z nich sálá. Expozici Soukromá území můžete zhlédnout už jen do 17. března. Více informací čtěte zde.

Frištenského socha

Do neděle 24. března je v litovelském muzeu ke zhlédnutí model sochy Gustava Frištenského, která by od září měla stát před místní sokolovnou. Více hledejte zde.

Martin Chodúr vystoupí v Zábřehu

Zpěvák Martin Chodúr zpestří páteční večer v Zábřehu na Moravě. Prostory místního Kulturního domu se v 19:00 rozechvějí jeho hlubokým hlasem. Nenechte si to ujít.

Zlínský kraj

Z dějin rozhlasu a televize

Mediálně-historická výstava probíhá od konce ledna na Zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Nese název Vysílá československý rozhlas a televize a k vidění tu jsou například staré radiopřijímače, televizory, gramofony, magnetofony i fotoaparáty. Více o náplni expozice čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Kolem světa v Ostravě

Cestovatelský festival nabitý diskusemi a přednáškami o rozličných koutech světa začíná tento víkend v Ostravě. Vyberte si témata, která jsou vám nejbližší. Kompletní program najdete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám