Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vydejte se na degustaci uzenin či košt pálenek

Novinky, dov

Čeká nás první únorový víkend, na který Vysočina a Jihomoravský kraj připravují degustace zabijačkových pochutin a uzenin. Salaš pořádá pravý moravský košt pálenek, naopak Praha si bude užívat volných vstupů do výstav Národní galerie a alchymie kávy. Kam byste se tentokrát vypravili vy?

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte pálenky na Slovácku. Ilustrační foto

Článek
Praha

Dny volného vstupu do Národní galerie

Národní galerie v Praze slaví 221. výročí od svého založení a tento víkend pro své návštěvníky pořádá dva dny volného vstupu. Můžete tedy zdarma navštívit Klášter sv. Anežky České plný středověkých pokladů, Palác Kinských s jeho výstavou Umění Asie nebo Štemberský palác, ve kterém na vás čekají díla od Rembranta, El Greca nebo Rubense. V rámci akce jsou plánované komentované prohlídky a doprovodný program. Více informací zde.

Zahájení farmářských trhů

Na Náplavce budou v sobotu zahájeny letošní farmářské trhy. Jako v předchozích letech se i tentokrát můžete těšit na kvalitní potraviny z menších podniků, a na nejrůznější pochutiny. Zahájení letos doprovodí opékání špekáčků. Přítomen bude též výtvarník, který bude návštěvníkům špekáčky umělecký nařezávat. Další informace zde.

Středočeský kraj

Zimní prohlídka zámku

Soboty v renesančním zámku Nelahozeves patří zimním prohlídkám. Čeká vás zde zámecká expozice „Pohled do šlechtického interiéru rodiny Lobkowiczů“, v zámecké restauraci se pak můžete zahřát dobrým jídlem a pitím. Zámek leží nad řekou Vltavou pouhých 35 kilometrů od Prahy. Více informací najdete zde.

Koncert pro Gloriet

Pro renovaci poděbradské památky, altánu Gloriet, který leží na labských terasách, je tuto sobotu 4. února od 18:30 pořádán koncert pěveckého sboru PUNKT. Koncert proběhne v evangelickém kostele v Poděbradech a výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován na opravu Glorietu. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Winter Run

V Českých Budějovicích si tuto sobotu budete moct zaběhat za každého počasí - závod Winter Run 2017 se totiž neohlíží na to, jestli bude svítit slunce, či sněžit. Čeká na vás čtyř či osmikilometrová trasa a zúčastnit se závodu může každý. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Letem světem

V Plzni se bude tento víkend konat Cestovatelský festival Letem světem, který vás opět inspiruje k dobrodružným cestám do zahraničí. Jako obvykle se můžete těšit na přednášky, výstavy, filmové projekce, stánky a burzy. Více informací k festivalu najdete zde.

Karlovarský kraj

Toskánští Habsburkové

Rozsáhlá výstava o toskánské větvi Habsburků probíhá v Ostrově na Karlovarsku. Na výstavě na Staré radnici poznáte neznámé osudy habsbursko-lotrinského rodu a uvidíte více než 200 exponátů a osobních uměleckých předmětů jeho členů. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Hody v Mostě

V sobotu se na 1. náměstí v Mostě uskuteční farmářská slavnost. Těšit se můžete na prodej kvalitních regionálních potravin, zabijačkové hody a spoustu zábavy s cimbálovou muzikou, která akci doprovodí. Připraveny jsou také soutěže a divadelní scénky. Více se o akci dozvíte zde.

Liberecký kraj

Výstava „Náš císař“

Jak se měnil svět, zatímco na trůnu seděl jeden a ten stejný muž, můžete vidět na výstavě v Severočeském muzeu v Liberci. Výstava připomíná jednoho z nejvýznamnějších panovníků 19. a 20. století - císař František Josef I. vládl od svých 18 až do neuvěřitelných 86 let a za jeho života došlo ve světě k převratným změnám. Výstava jej připomíná ve výběru řady dokumentů, fotografií a uměleckých předmětů. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Fe-érie o Kladně

Na počátku v Kladně stáli uhlobaroni, továrníci, hutníci i horníci. Po nich přišli nacisti, komunisti a nakonec i tuneláři. Jak to nakonec celé dopadlo? Osobitou povahu Kladna budete moci poznat v divadelní komedii Fe-érie v podání hereckého souboru V.A.D., které zahraje Fe-érii tuto sobotu v Hradci Králové, bývalé Severce od 19:30. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Oslava Hromnic

Pravěká osada Křivolík u České Třebové tuto sobotu ožije oslavami Hromnic, svátkem, který byl za dávných časů také nazýván Imbolc. Budete si moct užít komentované prohlídky osadou Křivolík, výrobu svíčky hromničky nebo slavnostní přípitek na hromovládce.

Vysočina

Uzené slavnosti

První únorový víkend v centru Eden v Bystřici pod Perštejnem patří příznivcům dobrého masa, uzenin a zabíjačkových pochutin. Nebude chybět ani masopustní průvod a zvyky, soutěže, kuchařské show, workshopy a mnoho dalšího. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Slavnosti moravského uzeného

Už pátý ročník uzených slavností proběhne na hradě Veveří v Brně a během víkendu budou moct návštěvníci rozhodnout, kdo bude letošním králem moravských uzenářů. Krom toho se na festivalu představí nejširší výběr voňavých párků, klobásek, paštiček, salámů, slanin a dalších masných výrobků. Více informací o víkendové uzeninové degustaci najdete zde.

Olomoucký kraj

21. Hanácké bál

Plesovou atmosféru můžete nasát na Hanáckém bálu v Tovačově, který proběhne v sobotu 4. února od 20:00. Večer, u kterého vás pořadatelé přivítají tradiční štamprlí a koláčkem, bude zahájen vystoupením dětí z Hanáčku Tovačov, v průběhu bálu vystoupí také soubor Hatě Tovačov.

Zlínský kraj

Košt slivovice

Milovníci pálenek by měli zbystřit — tuto sobotu 4. února se v hospodě Na Dolině v obci Salaš bude konat jubilejní 30. ročník koštu slivovice. Košt v Salaši je druhý nejstarší na Slovácku a mezi zdejšími prezentovanými pálenkami nebudou chybět švestkové, ani ovocné destiláty netradičních chutí a vůní. Ke koštu zde zahraje i krásná cimbálová muzika. Vstup je volný. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Zimní prohlídky zámku Fryštát

Víkend můžete věnovat prohlídce jednoho z okruhů empírového zámku Fryštát. Fryštát se jako jediný ze tří zámků, které se na konci 20. století nacházely na území města Karviná, dochoval až dodnes. Poznejte život šlechty na přelomu 19. a 20. století a po prohlídce zámku můžete navštívit restauraci, která vás potěší nejen dobrým jídlem, ale i výběrem kvalitních vín z jihomoravských vinic. Více informací k prohlídkám na zámku najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám