Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na závody v lyžování, zabijačku nebo čokoládový festival

Novinky, mšv

Aktivní program, gastronomické akce i výstavy. Druhý únorový víkend nabídne vyžití snad všem bez ohledu na preference. Sportovci mohou vyrazit na lyžařské závody na Lipno, do Jizerek nebo Krkonoš. Jedlíci si na své přijdou při zabijačce v Plzni nebo Čokoládovém festivalu v Teplicích.

Foto: Profimedia.cz

Dejte si dobroty na Čokoládovém festivalu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival cirkusu

V neděli začíná v hlavním městě šestý ročník festivalu nového cirkusu Cirkopolis. Palác Akropolis nabídne až do příští soboty nejrůznější artistická vystoupení propojená s divadlem a žánry současné hudební scény. Na návštěvníky se chystá například partnerská akrobacie v podání belgicko-nizozemského dua Zinzi a Evertjan nebo francouzská artistická skupina Lonely Circus. Program najdete zde.

Nový rok v Tibetu

Příznivci kulturního a duchovního odkazu Tibetu se setkají v sobotu na Novoměstské radnici. Proběhne tam již 14. ročník jednodenního multikulturního festivalu oslavujícího tibetský Nový rok zvaný Losar. Akce nabídne gastronomické speciality tibetské kuchyně, přednášky nebo workshopy meditace, jógy či tance. Více naleznete zde.

Středočeský kraj

Prohlídka sklepení

Vyrazte o víkendu do Příbrami. V neděli budete mít možnost zúčastnit se prohlídky svatohorského sklepení, během níž se dozvíte, jak jezuité plánovali stavbu rezidence, zda proběhlo vše podle plánů, ale také jak probíhalo dokončení. Na fotografiích budete moci porovnat stav sklepních prostor před rekonstrukcí. Více informací najdete zde.

Cesta skla

Zajímá vás, jakou cestu musí urazit třeba taková sklenička až na váš stůl? Pak navštivte Centrum sklářského umění v Huti František v Sázavě, kde mají otevřeno i v zimní sezoně. Zjistíte, kolik úsilí musí vynaložit sklář, aby proměnil kousek beztvaré hmoty v ozdobu a další předměty. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Slalom na Šumavě

Zazávodit si můžete o víkendu ve Skiareálu Lipno, kde se uskuteční otevřený závod v obřím slalomu Kramolínský obřák. Zúčastnit se můžete, ať už jste začátečníci, nebo pokročilí a ať už máte v občanském průkazu jakýkoli rok narození. Kromě obřího slalomu je připraven také klasický. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Zabijačka v pivovaru

Období zabijaček se ještě neloučí. Vyrazte na jitrnice, jelita a další pochoutky z čuníka do Plzeňského prazdroje. Připraví je pro vás hned několik mistrů řezníků z celého regionu. Zabijačkové speciality pak můžete spláchnout pivem, atmosféru dokreslí také živá muzika. Více zde.

Karlovarský kraj

Zima v Krušnohoří

Chcete si na chvíli odpočinout od aktivního lyžování? Pak vyrazte do Muzea Karlovy Vary, kde se v únoru koná výstava, která přibližuje zimu v Krušných horách na přelomu 19. a 20. století. Seznámíte se s vývojem lyžování, prohlédnete si historické lyže či saně, ale také s typickými řemesly a mnohým dalším. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Čokoládový festival

Milovníci čokolády by se neměli nechat ujít festival, který se od pátku do neděle uskuteční v teplickém obchodním centru Galerie. Půjde v něm totiž právě a jen o čokoládu. Kromě ochutnávek a stánkového prodeje je připraveny také výstava o této pochutině, dále pak workshop vaření a mnoho dalšího. Více informací zde.

Liberecký kraj

Jizerská 25

Chtěli byste se zúčastnit nějakého závodu, ale netroufáte si hned na maraton? Pak vyrazte na běžkařskou Jizerskou 25, kde je trasa, jak už název napovídá, dlouhá 25 kilometrů. Akce se koná v sobotu a start i cíl je v Bedřichově. Závod je součástí Jizerské 50, na kterou mohou vyrazit zkušenější sportovci. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Na historické lyže

Příznivci nevšedních závodů mohou v sobotu vyrazit do areálu Koupaliště a kempu Pecka, kde se uskuteční satirický závod v běhu na historických lyžích. A samozřejmě v dobových kostýmech. Kdo nebude chtít soutěžit, může dorazit jen na zabijačkové speciality, které tu nebudou chybět. Propozice závodu a další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Ve světě barbarů

V neděli začíná v Regionálním muzeu v Litomyšli výstava, která návštěvníkům přiblíží život Germánů v době Římské říše. Jak se tehdejší společnost bavila, jaké byly běžné činnosti? Prohlédnete si nejrůznější archeologické nálezy, meče, spony, ale také mozaiky a mnoho dalšího. Další informace zde.

Vysočina

100 let republiky

Už za několik málo dní končí v Muzeu Vysočiny výstava, která připomíná významná česká „osmičková“ výročí, tedy především sto let od vzniku ČSR. Expozice upozorňuje na vzestupy a pády jednotlivých politických režimů, které naše země během svojí existence prožila. Výstava klade důraz na symboly, které byly pro jednotlivá období charakteristické. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Prohlídka hrobky

V únoru i březnu se konají pravidelně prohlídky historickým centrem Mikulova, přístupná je každou sobotu také Dietrichsteinská hrobka, kde jsou uloženy ostatky členů rodu. Pokud byste se chtěli zúčastnit i prohlídky městem, trasa vede mimo jiné zámeckým sklepením nebo židovskou čtvrtí. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Svatební den

Načerpejte se svou drahou polovičkou inspiraci pro váš velký den. Zúčastněte se Svatebního dne na Zámku Velká Bystřice, kde budete moci ochutnat nejrůznější sladké i slané dobroty, čeká vás také kuchařská show nebo ukázky svatební výzdoby. Proběhne také tombola o ceny. Další informace zde.

Zlínský kraj

Noční závod

Vyrazte na běžecký závod na lyžích, který se ovšem koná v noci. Noční stopa Valachy vede po 15kilometrové trase, na níž musejí být závodníci vybaveni čelovkami. Start i cíl jsou u hotelu Galik ve Velkých Karlovicích, trasa vede až pod hotel Horal a pak zase zpět. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Německé umění

Holdujete současnému umění? Pak se můžete v Galerii výtvarného umění v Ostravě seznámit s tvorbou německých autorů. Expozice představí malby, kresby a objekty například Andrého Butzera, Andrewa Gilberta nebo Thomase Helbiga. V průběhu února a března se uskuteční také dvě prohlídky s kurátory. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám