Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dejte si skleničku ve sklípku, zaběhněte lyžařský maraton

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněhové podmínky jsou na českých horách velmi uspokojivé, proto se o víkendu koná několik závodů. Na běžkařský maraton můžete vyrazit do Orlických hor, na víceméně odpočinkovou trasu zase do Mariánských Lázní. Ochuzeni nebudou ani turisté, kteří se mohou vypravit za ledopády v Českém Švýcarsku. A ti, co holdují alkoholu, mohou navštívit vinné sklípky na Moravě.

Foto: Profimedia.cz

Vydejte se do vinného sklípku. Ilustrační foto.

Článek
Praha

Zahájení trhů

V sobotu se na Náplavku vracejí oblíbené farmářské trhy, začíná již jejich 10. sezona. Jako tradičně na nich pořídíte různé lokální výrobky, ale také nejrůznější občerstvení. Tentokrát si budete moci sami opéct nad ohněm špekáček. Více informací najdete zde.

Keltové v muzeu

Už jen do konce února máte možnost seznámit s kulturami a světem doby železné ve střední Evropě. Na výstavě v Nové budově Národního muzea uvidíte nálezy z hrobů doby halštatské, například malované nádoby nebo šperky. Expozice také ukáže, jak vznikala opevněná sídliště, takzvaná oppida, a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Retro zima

Přeneste se zpět v čase. Navštivte výstavu Retro zima za socíku, která se koná v Tančícím domě a navazuje na výstavu Retro 70. a 80. let. Spatříte na 1300 dochovaných originálů ze sbírek Barrandovských ateliérů a zjistíte, jak to vypadalo v ponurém zimním období kdysi dávno. Expozice mapuje období od Vánoc až po masopust, část je také věnována každodennímu životu. Více zde.

Středočeský kraj

Světový den mokřadů

Neseďte o víkendu doma a vyrazte na procházku v rámci Světového dne mokřadů. Trasa povede kolem dočišťovacích nádrží Spolany a budete při ní pozorovat vodní ptactvo. Vycházka bude dlouhá zhruba 7 kilometrů, zvolte proto vhodnou obuv a teplé oblečení. A nezapomeňte na dalekohled. Další informace zde.

Maškarní pro dospělé

Že je maškarní bál jen pro děti? Kdepak, ten pro dospělé můžete navštívit v sobotu v Hostivicích. Tématem budou filmové hvězdy a kromě bohaté tomboly se bude volit samozřejmě i nejlepší tematická maska či kostým. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Budějovické proměny

Už jen něco přes dva týdny potrvá výstava, na níž můžete zhlédnout, jak se České Budějovice proměňovaly za posledních sto let. Jádro výstavy tvoří srovnávací fotografie různých zákoutí ve městě, ochuzeni nebudete ani o text, který přibližuje mnohé souvislosti. Výstava se koná v Jihočeském muzeu. Více zde.

Plzeňský kraj

Zabijačkové hody

Máte chuť na jitrničky nebo jelita? Pak si nenechte v sobotu ujít zabijačkové hody ve Spáleném Poříčí, kde budete moci ochutnat všechny dobroty, co čuník nabízí. Speciality místních producentů si budete moci koupit také domů, akci doprovodí živá hudba. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Krajem léčivých vod

Vydejte se na tradiční akci Zimním krajem léčivých vod, na niž můžete vyrazit po svých nebo na lyžích. Start je v Mariánských Lázních u nádraží a cíl u Hotelu Krakonoš. Na výběr je z několika různě dlouhých tras, a to jak pro pěší, tak pro lyžaře. Další informace naleznete zde.

Ústecký kraj

Pochod za ledopády

Během víkendu se můžete vypravit za jedinečnými ledopády Českého Švýcarska. Vydejte se společně s ostatními nadšenci do údolí Vlčího potoka, na výběr máte různě dlouhé trasy. Pro náročnost mnoha z nich se nezapomeňte vybavit vhodným oblečením, turistickou obuví a případně mapou a občerstvením. Podrobnosti o celé akci najdete zde.

Liberecký kraj

Magický Himálaj

Poznejte nejvyšší pohoří světa skrze jedinečnou výstavu konanou v Liberci. Magický Himálaj vás zavede do zemí, které leží na svazích střechy světa, tedy do Nepálu, Bhútánu, Indie a Tibetu, poznáte kultury těchto zemí, tradice i rituály. Kromě toho se seznámíte i s proměnlivou krajinou Himálaje, která zahrnuje zelené louky i drsné, ledem pokryté pláně. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Orlický maraton

První únorový víkend se v Orlických horách uskuteční půlkulatý 35. ročník běžkařského maratonu. Pokud se necítíte na plných 40 kilometrů, můžete si vybrat trasu o polovinu kratší s menším převýšením. Pro rekreační běžkaře je připravena i trasa desetikilometrová. Další informace naleznete zde.

Pardubický kraj

Masopust ve skanzenu

Seznamte se s tradičním českým masopustem, který je od roku 2010 zapsán na seznamu UNESCO. Na Veselém Kopci v Hlinsku se bude v sobotu konat masopustní obchůzka, u každé roubenky se bude tančit a nakonec bude obřadně poražena maska kobyly. Po celý den budou přístupné i všechny expozice ve skanzenu. Více najdete zde.

Vysočina

Hromniční výstup

Na Hromnice o hodinu více. O něco delší sobotu si můžete zpříjemnit turistickým pochodem na kopec Tašky. Odjíždí se dopoledne z Moravských Budějovic, kde je také cíl výletu. Celková trasa činí 12 kilometrů, pouze v případě skutečně nepříznivého počasí bude trasa pochodu zkrácena po asfaltových komunikacích. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Noční sklepy

Dostali jste chuť na víno? Pak v sobotu vyrazte na další ročník nočního putování po vinných sklepech v Drnholci. Ochutnejte mladá vína uplynulého roku u celkem 17 malých vinařů. Vstup na akci je zdarma, návštěvníci si platí pouze za degustační lístky, případně za skleničky. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Avantgardní fotografie

Jaromír Funke se řadí mezi nejvýznamnější osobnosti tuzemské i světové fotografické avantgardy. Výstava jeho fotografií je až do konce února k vidění v olomouckém Muzeu moderního umění. Expozice nabídne díla, která rozvíjejí myšlenky kubismu či abstrakce a tak dále. Více zde.

Zlínský kraj

Zimní víceboj

Dejte dohromady čtyřčlenný tým a vydejte se na netradiční zimní víceboj do Lukova. Soutěžit se bude ve skutku neobvyklých disciplínách, například v hodu kládou do dálky nebo běhu se sudem. V rámci programu proběhne také soutěž o nejlepší historický kostým nebo nejkrásnější sochu ze sněhu. Podrobnosti zde.

Moravskoslezský kraj

Svatební veletrh

Inspiraci pro váš velký den můžete načerpat na 11. ročníku svatebního veletrhu na ostravském výstavišti Černá louka. Seznamte se s aktuálními trendy v odívání, ale také u květinových vazeb, zdobení dortů a podobně. Chybět nebudou ani přehlídky nebo ochutnávky sladkostí. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám