Hlavní obsah

Tipy na víkend: Degustace moravských vín i vystoupení zpívajícího právníka

Novinky, Klára Fischleinová

Na programu víkendu je tento týden jak jinak než vítání jara a snad i slunečného počasí. Kromě venkovních aktivit je ale z čeho vybírat i v pohodlí vyhřátých interiérů galerií a muzeí. Ani tento víkend nenechá odpočívat vaše chuťové buňky. Chystají se na ně vinné degustace i další zabijačkové hody.

Foto: Archiv, Právo

Degustace moravských vín čeká na gurmány tento víkend na několika místech Česka. Ilustrační foto

Článek
Praha

Originalita a odvaha v sochařských experimentech

Umělec Hugo Demartini a jeho tvorba je od začátku března připomínána v pražském Veletržním paláci. Sochař, který se nebál experimentů a novinek, tvořil v 2. polovině 20. století. Aktuální výstava představuje průřez jeho tvorbou v kontextu autorova uměleckého vývoje. Více informací o výstavě čtěte zde.

Cestování s dobrodruhy na víkendovém festivalu

Cestovatelský festival s příhodným názvem Kolem světa zakotví tento týden v Praze. Oba víkendové dny budou v prostorách Multikina a Kulturního domu Ládví naplněné zážitkovými přednáškami zkušených cestovatelů. Pojede se do zimní Makedonie, divočinou jižního Balkánu, na Island, napříč Grónskem a řeč bude také o sexu na pěti světadílech. Nabitý program festivalu si můžete prohlédnout zde.

Putování za pivní pěnou do Únětic

Netradiční výlet s cílem v malém Únětickém pivovaru, se koná v neděli od 9:30. Účastníci akce se projdou, občerství a nakonec samozřejmě okoštují i zlatavý mok s čepicí bílé pěny. Startuje se z Vítězného náměstí v Praze. Konec akce je předběžně plánován okolo 17:00. Více informací hledejte zde.

Středočeský kraj

Úsměvné balady zpívajícího právníka

Ivo Jahelka vystoupí se svými písněmi plnými nadsázky a humoru v pátek od 19:00 v Nymburce, konkrétně na Malé scéně Hálkova městského divadla. Koncert je nazvaný Písničky zpod taláru, veškeré informace si můžete přečíst zde.

Jihočeský kraj

Zimní romantika na Hluboké

Poslední dva víkendy budou na zámku v Hluboké nad Vltavou patřit speciálním zimním prohlídkám. Ty trvají pouze do konce března, tedy do začátku nové sezóny. I během zimních dní a chladného počasí má ale interiér zámku co nabídnout. Návštěvníci prochází například komornější šlechtické komnaty včetně soukromých apartmá čtyř generací majitelů zámku. Více o náplni zimních prohlídek najdete zde.

Plzeňský kraj

Třetí bál v rytmu country

K tanci zahraje skupina Poutníci a účastníci se budou veselit v tónech country. V pořadí třetí country bál chystá na tuto sobotu od 20:00 Kulturní dům Klatovy. Vstupné je 150 korun, bližší informace čtěte zde.

Pivovar v obrazech

Výstava Pivovar v obrazech – 170 let areálu Plzeňský Prazdroj byla zahájena už v říjnu loňského roku u příležitosti 170. výročí uvaření první várky piva Pilsner Urquell. Případní zájemci mohou expozici navštívit v Pivovarském muzeu v Plzni už jen do konce března. Ke zhlédnutí jsou exponáty z archivů Plzeňského Prazdroje, města Plzně, Západočeského muzea i galerie, které si dříve veřejnost takto souhrnně neměla možnost prohlédnout. Časy otvírací doby hledejte zde.

Karlovarský kraj

Pro všechny šikovné hospodyňky

Jestli se chystáte na pečlivou velikonoční výzdobu domácnosti, ale chybí vám inspirace a praktické tipy, možná je načerpáte v sobotu od 10:00 v Chebu. Krajské muzeum tady totiž přichystalo velikonoční jarmark, kde budou k vidění tradiční techniky zdobení perníčků, pletení pomlázek a samozřejmě nebude chybět ani zdobení kraslic. Více o akci čtěte zde.

Ústecký kraj

Světový den vody oslaví Ústí nad Labem

Dnem otevřených dveří připomene ústecké Masarykovo zdymadlo Světový den vody. Účastníci akce, která proběhne mezi 9:00 a 15:00 si budou moci prohlédnout strojovnu jezu, rybí přechod nebo vyhlídku nad plavebními komorami. Ke zhlédnutí bude také krátký historický film z období stavby tohoto zdymadla. Informace o akci najdete zde.

Liberecký kraj

Jilemnice připomíná smrt Hanče a Vrbaty

Téměř přesně před 100 lety zahynul sportovec Bohumil Hanč a jeho kamarád Václav Vrbata při krkonošském závodě na 50 kilometrů. Krkonošské muzeum v Jilemnici proto připomíná jejich život i tragickou smrt. Vystaveny tu jsou Hančova ocenění i lyže, na nichž závodil. Informace o vstupném a otevírací době naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Oslavování hudby ve Smiřicích

Velkolepé a více než týdenní svátky hudby se budou konat od soboty ve Smiřicích. První koncert začne v 19:00 pod taktovkou dirigenta Petra Vronského. Zahrají také talentovaní hudebníci ze zahraničí. Podrobnější informace o akci a jejím programu čtěte zde.

Pardubický kraj

Zabijačkové speciality a moravská vína

Ochutnávky vepřových lahůdek a bohatství moravských vinic spadají do programu Jarního Kujebáckého jarmarku pořádaného v sobotu od 9:00 ve Vysokém Mýtu. Zábavu doplní taneční i pěvecká vystoupení a ukázky řemesel. Více o náplni programu naleznete zde.

Vysočina

Vinný festival v Jihlavě

Dům kultury v Jihlavě láká v sobotu na Festival vína. Ten proběhne ve zdejším společenském sále od 13:00 do 19:00. Účastníky čeká za vstupné 130 korun degustace s profesionálním sommeliérem a folklórní hudba. Pro zpestření si organizátoři připravili také divácky atraktivní otevírání láhve šavlí. Vše o festivalu hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Degustace s výletem

Speciální Jarní vinařská stezka s dvoudenním programem od pátku do soboty se chystá v Pavlově. Účastníci budou muset mezi degustačními zastávkami prokázat schopnost orientace v mapě, která se s přibývajícím počtem ochutnávek může zhoršovat. O to dobrodružnější zážitky si z tohoto víkendu odnesou. Trasa povede mimo jiné na svahy Pálavy. Více o programu se dočtete zde.

Pro kutily a zahrádkáře

Pravidelné výstavní trhy nazvané Hodonínská zahrada zaujmou především milovníky domácího kutění a taky vášnivé zahrádkáře. Kromě zahradní techniky a rostlin se do programu třídenní akce vešly také zabijačkové speciality a ochutnávka dezertních vín z různých koutů Moravy. O akci se více dozvíte zde.

Olomoucký kraj

O těžkém údělu dospívání

Mladá polská fotografka Anna Grzelewska se zaměřila ve své aktuální sérii fotografií na komplikované období dospívání. Arcidiecézní muzeum v Olomouci vystavuje od poloviny tohoto týdne snímky plné skrytých emocí a duševních zmatků, které vývoj dívek provázejí. Více o autorce fotografií i výstavě najdete zde.

Zlínský kraj

Poutní dny od pátku do neděle v Kroměříži

Kroměřížská akce nazvaná Poutní dny se bude točit výhradně kolem poutních míst Čech a Moravy. Účastníky čekají videoprojekce, možnost koupě nejrůznějších publikací, poutní jarmark lidových řemesel. Více o programu čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Zaostřeno na kamzíky

S kamerou a fotoaparátem se vydal do Jeseníků za kamzíky Štěpán Mikulka. Vznikla z toho obrazová publikace nazvaná Jeden rok z kamzíkova století. Výstava unikátních přírodních fotografií z této série probíhá od 14. března do 14. dubna na zámku Bruntál. Prohlídka zabere zhruba 1,5 hodiny.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám