Hlavní obsah

Tipy na nejnedosažitelnější místa pro dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trvá dny až týdny, aby se cestovatel dopravil do kýženého a liduprázdného místa na planetě Zemi. Možná právě proto se pro některé lidi stalo koníčkem, navštívit co nejvíce takových nedosažitelných míst. Objevování neobjeveného, nádech skutečného dobrodružství a neustálý strach o holý život láká mimo jiné i závodníky rallye.

Foto: Profimedia.cz

Na zemi zůstávají stále těžko dostupná místa.

Článek

Automobilové závody jsou možná příliš extravagantní a specializované, přesto se najde mnoho lidí, kteří rádi objevují neprozkoumané vody. O dobrodružné dovolené je stále větší zájem, proto tomu některé cestovní kanceláře uzpůsobují své programy. Příkladem je cestovní agentura Abercrombie & Kent. Speciální program u této agentury funguje nově od března 2008 a nabízí lidem skutečné zážitky plné dobrodružství v extrémních podmínkách.

Tyto dovolené jsou poměrně drahé, z valné části kvůli pojištění. Na každém z 15ti možných dobrodružství společnosti Abercrombie & Kent je účastník pojištěn až na 300 000 dolarů (téměř pět miliónů korun) pro případ ohrožení na zdraví. Naštěstí, během trvání programu, nebyl zatím žádný evakuační plán potřeba.

Od jižního pólu přes Afriku až do Ruska

Mezi nejdražší, nejnebezpečnější a nejobtížněji dosažitelné dovolené patří Essakane ve státě Mali v Africe, Špicberky v Severním ledovém oceánu, ruský ostrov Sachalin, divočina vzdálené Patagonie a dokonce i základní tábor pod horou Mt. Everest. Navíc teď nově přibyl i výstup na horu Kilimandžáro v Africe. Ceny za tyto zájezdy jsou různé a pohybují se v širokém rozpětí od 40 do 400 tisíc korun.

Horské výlety jsou krásné, bohatší ale volí jiné cesty.foto: Profimedia

Žádaná je i „Expedice dobytí posledního stupně“, která zavede cestovatele až na jižní pól. Amatéry doprovází za cenu 42 000 dolarů (asi 675 tisíc korun) zkušený expert. Cesta začíná v Punta Arenas v Chile a pokračuje letem do Patriot Hills na Antarktidě, kde cestovatelé setrvají dva dny, aby se aklimatizovali. Podrobnosti o této extrémní expedici naleznetu na serveru VIPmag.

Z ledu na poušť

Pro ty, kteří zimě příliš neholdují má agentura připravenou cestu do teplejších, avšak neméně nehostinných krajů. V západní části Afriky ve státě Mali, 64 kilometrů severně od Timbuktu, leží Essakane. Každý rok v lednu sem cestují nomádští Tuarégové až 4800 kilometrů na velbloudech, aby se zúčastnili festivalu v poušti (Festival au Desert).

.: Ti, které jízda na velbloudech nezaujala, mohou zvolit jinou trasu.

foto: Profimedia

Ti, které jízda na velbloudech nezaujala, mohou zvolit jinou trasu. Po příjezdu do Mopti ve státě Mali cestovatelé nastoupí na loď, která je dopraví po řece Niger až do Timbuktu. Skupina přespí jednu noc ve městě a poté je přepravena terénním vozem přes duny až do Essakane.

Ostrov odsouzenců

A pokud není ani africká poušť dostatečně vylidněná, stále zbývá východní Rusko a konkrétně ostrov Sachalin. Původně, na počátku 20. století, byla tato oblast domovem ruských odsouzenců, poté odlehlý ostrov přitahoval investory svými zásobami ropy a následně i turisty (cizinci sem měli dokonce do roku 1990 vstup zakázán).

Pokud se tam chcete dostat, musíte letět z ostrova Hokkaidó v Japonsku nebo z Moskvy, popřípadě plout lodí z Wakkanai, severního cípu Japonska. Jakmile jste na ostrově, můžete se oddávat aktivitám jakými jsou snowboarding, rybaření a závody na kolech. Let na Sachalin se pohybuje kolem 3000 dolarů (asi 48 tisíc korun) a ubytování v hotelu okolo 300 dolarů za noc, což je asi 5000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám