Hlavní obsah

Tipy na krátké výlety za prvomájovým polibkem po Česku i v zahraničí

Novinky, Lucie Poštolková

Prodlužte si víkend a vydejte se s rodinou nebo se svou drahou polovičkou na krátký výlet. Prvního května se slaví nejen svátek práce, ale také zamilovaných, tedy pravý čas překvapit vaše blízké a najít ideální rozkvetlý strom pro prvomájový polibek.

Článek

Kroměříž

Kroměříž je nádherné město, ale nejvíc příznivců si získala právě díky nádherným zahradám. Mezi nejznámější patří Květná a Podzámecká zahrada. Květná byla založena v letech 1665 až 1675. Je dokonce jedinou původně dochovanou zahradou z této doby v České republice. Představuje tak cenné a dobře zachovalé doklady o zahradním umění. Právě jaro je ideální dobou pro návštěvu, nějaký rozkvetlý strom tady určitě najdete.

Děti se mohou vydovádět v bludišti, milovníci umění si jistě nenechají ujít zámeckou obrazárnu. Pro více informací se podívejte na www.azz.cz nebo www.mesto-kromeriz.cz.

Praha

V Praze lidé nejčastěji chodí na prvního máje na Petřín. Kvete tady celá třešňová alej a každý si zde může najít svůj strom. Pod Petřínskou rozhlednou se mezi jedenáctou dopoledne a pátou hodinou odpoledne pokusí o nový český rekord v počtu líbajících se dvojic.

O něco méně lidí a méně rozkvetlých stromů najdete na Letné, na Ladronnce nebo ve Stromovce. O to víc zde ale bude lidí na kolečkových bruslích a na kole.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Petřín

Kostnice a svatá Barbora v Kutné Hoře

Pokud jste zatím nebyli v Kutné Hoře, tak neváhejte. Chrám sv. Barbory i Kostnice patří mezi světové unikáty. Letos slaví město 15. výročí zápisu na seznam světového dědictví UNESCO. Přestože je město vyhledávaným místem, nejsou zde tak velké davy turistů.

Můžete se projít okolo města, kde vede hornická naučná stezka zvaná Stříbrná cesta. Pro zájemce jsou zde připravené dva okruhy, severní a jižní. Oba měří asi dvanáct kilometrů a věnují se historii hornictví, geologie nebo minerálům. Oblíbenější je ten jižní, chodí tam více lidí. Další informace najdete na stránkách www.kutnahora.cz.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Chrám sv. Barbory

Český Krumlov

Český Krumlov je také zapsaný na seznamu UNESCO. Městu dominuje zámecká věž, která se tyčí na skále, pod kterou protéká Vltava. Pro prvomájový polibek je ideální zámecká zahrada. Historické centrum Krumlova ukrývá řadu pěkných hospůdek, kaváren i večerních klubů, kde si každý najde své oblíbené místo. Více informací najdete na www.ckrumlov.info.

Sychrov

V sobotu prvního května zámek Sychrov oslaví 60. výročí od prvního otevření pro veřejnost. Pro děti je připravena výstava pohádkových postav, ale také expozice zámeckých akvárií.

Na zámku mají unikátní zábradlí na mramorovém schodišti. Na první pohled se vám může zdát, že zábradlí je z kovu nebo kamene. To je ale omyl, je z dubového dřeva, které je napuštěno speciální směsí pryskyřice, tmavého laku a písku. Ta vytváří vrstvu, která potom imituje kámen nebo kov.

Ani na Sychrově nechybí velká zámecká zahrada. Pro více informací se podívejte na www.zamek-sychrov.cz.

Foto: Renáta Pešáková , Právo

Na zámku Sychrov se oddává ve dne i v noci.

Londýn, Benátky, Paříž, Verona

Udělejte si malou radost a podívejte se do evropských metropolí. Romantici nejspíš dají přednost Benátkám, Paříži nebo Florencii. Pro nás je poměrně blízko také italská Verona, kde se pod balkónem Julie nejeden pár na prvního máje políbí.

Nebojte se vyrazit také do Londýna. Cena libry vůči české koruně během několika let výrazně poklesla. Navíc je téměř polovina londýnských muzeí zdarma a romantici ocení rozlehlé parky s jezírky a fontánami.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Hyde Park v Londýně

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

U fontány Princezny Diany v londýnském Hyde Parku

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám