Hlavní obsah

Tip na výlet: Nový Bor, Sloup v Čechách, Polevsko nebo Kytlice

Novinky, Dana Kysučanová

Pokud se chystáte na dovolenou s rodinou po krásách naší země, určitě zamiřte do Severních Čech - konkrétně do okolí Nového Boru. Pro rodinu s dětmi, co rádi jezdí na kole je tento kraj ideální. Terén je zde převážně kopcovitý, ale po okolních vesnicích jsou únosné stezky jak pro cyklistiku, tak pro turistiku.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Kostel sv. Antonína Paduánského v obci Kytlice.

Článek

Nový Bor

Nový Bor je město v okrese Česká Lípa s počtem obyvatel kolem 12 300. Je známé jako město sklářů, což ostatně napovídá i strom se skleněnými listy uprostřed kruhového objezdu na náměstí. Nabízí spoustu kulturních zařízení jako je městské kino, divadlo, letní kino nebo Sklářské muzeum.

.: Náměstí města Nový Bor. Foto: Stránky města

Sloup v Čechách

V okolí Nového Boru směrem na Českou Lípu se nachází obec Sloup v Čechách. Zde najdete krásný Sklaní Hrad někdy také zvaný jako Hrad Sloup v Čechách. Jedná se o středověký skalní hrad z přelomu 13. a 14. století, vybudovaný na pískovcovém masívu. Další zajímavostí, která stojí za shlédnutí je Lesní divadlo anebo Samuelova jeskyně - jeskyně ve skalním bloku, vyhloubená poustevníkem Samuelem; skála je též upravena jako vyhlídka.

.: Skladní Hrad Sloup v Čechách. Foto: Stránky obce

Polevsko

Směrem na sever od Nového Boru se můžete také vydat do obce Polevsko, která leží v CHKO Lužické hory. V zimě je zde možnost běžeckého a sjezdového lyžování na upravených tratích a sjezdovkách za skvělé ceny.

.: V severozápadní části obce stojí kostel Nejsvětější Trojice, postavený Petrem Pavlem Columbanim v letech 1716-18. Foto: Stránky obce

Kytlice

Navazující vesnicí je malá obec Kytlice, která leží na říčce Kamenici v Ústeckém kraji 6 km severně od města Nový Bor. Obec se skládá z pěti místních částí:

  • Dolní Falknov
  • Kytlice
  • Mlýny
  • Hillův Mlýn

Kytlice je skvělé místo hlavně pro cyklistiku. Jsou zde kopcovité terény střídavě s pohodovými rovinkami. V minulosti byla Kytlice známa jako sklářská vesnice, dnes už spíše patří mezi turistické a chatařské oblasti. Obec má pouze 443 stálých obyvatel, ale zato velice vstřícných.

V obci najdete Kostel sv. Antonína Paduánského, lesní koupaliště, fotbalové hřiště, poštu, několik pensionů a další. Obec vyniká množstvím krásných, malebných chatek a domků rozprostřených po celé obci.

.: Penzion Lucerna v obci Kytlice, ideální ubytování pro rodinu s dětmi na letní, ale i zimní dovolenou. Foto: Stránky penzionu

Jako možné ubytování se zde nabízí domácký penzion s přátelským personálem U Lucerny. Restaurace s krbem a zahrádkou je ideální pro deštivé dny. Nedaleko penzionu se nachází již zmíněné koupaliště s volejbalovým hřištěm.

Reklama

Související témata:

Související články

Fulnecký zámek koupil ostravský podnikatel

Zámek ve Fulneku na Novojičínsku vydražil ostravský podnikatel Teodor Reinhold, majitel společnosti ORZO security. Dominantu Fulnecka koupil na konci května...

Výběr článků

Načítám