Hlavní obsah

Tiché zóny: Aerolinky vykazují děti z částí letadel pryč

Novinky, Jakub Kynčl

Malajské nízkorozpočtové aerolinky Air Asia X, které jsou odnoží Air Asia určenou výhradně pro dálkové lety, spustily na vybraných letech tzv. "tiché zóny". V praxi to znamená to, že do určitých řad sedadel nejsou připuštěny děti mladší 12 let.

Foto: Profimedia.cz

Děti jsou pro mnohé pasažéry letadel nevítaným faktorem. Zejména v případě delších letů.

Článek

Záměr učinit takový krok oznámily asijské aerolinky už v loňském roce, fakticky však začaly fungovat tiché zóny v letadlech až v tomto týdnu. Řady 1 až 6 patří u těchto aerolinek těm, kteří si zakoupili letenky business class. Nově však na některých letech nesmí usednout do řad 7 až 14, tedy prvních několika řad třídy economy class, děti mladší 12 let.

Nové nařízení zatím platí na letech operovaných stroji Airbus A330-300 do Číny, Tchaj-wanu, Japonska, Jižní Koreje, Austrálie a Nepálu. Pasažéři, kteří si rezervují místa online, se mohou do této části letadla dostat zaplacením standardního poplatku za rezervaci místa. Jakákoliv skupina pasažérů obsahující cestujícího mladšího 12 let učinit obdobnou rezervaci na tato místa nemůže.

Hlučné děti iritují většinu cestujících

Nově zavedené zóny bez dětí také dostaly speciální jemnější osvětlení, které poskytne této části letadel více uvolněnou atmosféru.

Nejde však o první aerolinky, které rozhodly o vykázání dětí z určité části letadel. Konkurenční aerolinky Malaysian Airlines například zakázaly přístup dětem do vrchního patra svých superjumbo letounů Airbus A380. Aerolinky tak reagují na četné průzkumy, které zjistily, že většinu cestujících během letů nejvíce obtěžují neposedné a hlučné děti.

Anketa

Vadí vám při cestování letadlem hlučné děti?
ano
89,4 %
nevím, letadlem necestuji
5,2 %
ne
5,4 %
Celkem hlasovalo 1392 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám