Hlavní obsah

Thajsko: Skvělá kuchyně zastiňuje prostituci a drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z mnoha zážitků, které na vás v Thajsku čekají, je náklonnost zdejších lidí. Množství svatyní, historických památek, nákupní zóny a pláže s bílým pískem, to vše je zárukou ideální dovolené. Thajsko je královstvím, a původně bylo známo jako Siam. Dnešní název je odvozen od slova Thai, které znamená „svoboda“. Nehezkou stopu v této zemi ovšem dělá prostituce spolu s výrobou a distribucí drog.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Ko Hong, jedno z nejmalebnějších míst Thajska.

Článek

Kdy se do Thajska vydat? Podnebí je zde tropické a ovlivněné monzuny. Dočkat se tedy můžete poměrně vysokých teplot, a také vysoké vlhkosti. Nejteplejšími měsíci jsou duben a květen, kdy je 35 – 36 stupňů Celsia. V červnu pak začíná období dešťů, které končí až na sklonku září. Ideální dobou pro turisty je listopad až březen, teploty totiž nejsou příliš vysoké a srážky jsou minimální.

Kuchyni vévodí koriandr

Mezi jedinečné zážitky patří thajská kuchyně. Ochutnat můžete například tradiční jídlo „Phad Thai“, což jsou míchané smažené nudle. Místní pokrmy jsou především čerstvé, zdravé a hlavně kořeněné. Často se tu setkáte s přísadami jako je koriandr a šťáva z citrusů.

Pokud nemáte s touto kuchyní zkušenosti, je dobré si s přáteli objednat více různých pokrmů, a poté si je vzájemně ochutnávat. Podrobnosti naleznete v magazínu VIPmag.

Mezi oblíbené místní nápoje patří jakási rýžová whisky, která má chuť podobnou rumu. Sehnat tu ale můžete i pivo, nejpopulárnější je značka Singha. Měna Thajska je baht (100 THB je asi 67 Kč). Bez problémů tu najdete banky i směnárny a přijímány tu jsou i hlavní kreditní karty.

V některých částech Thajska je zvýšená opatrnost na místě. Jedná se zejména o území poblíž hranic s Kambodžou a Myanmarem. Časté války a nepokoje, které tyto země sužovaly, po sobě zanechaly nevybuchlé miny. Navíc je toto území známo jako „Zlatý trojúhelník“, kde se pěstují drogy.

Drobné rady pro vaši bezpečnost
Je dobré pít pouze balenou vodu a konzumovat jídlo v restauracích či v hotelu.
Pokrmy od pouličních prodejců mohou turistům přivodit zdravotní obtíže.
Musíte sice zamykat hotelové pokoje a dávat si pozor na své věci, ale stejně jako kdekoli jinde.
V Thajsku se jezdí vlevo, stejně jako ve Velké Británii.
Drogy v Thajsku nezkoušejte. Tamní zákony jsou velice přísné, hrozilo by vám až několik desítek let ve vězení.

Nezapomenutelné nákupy

V Thajsku si na své přijdou i dychtiví nákupčí. Naleznou tu velká obchodní centra i malé specializované obchůdky. Otvírací doba se většinou pohybuje od 10:00 do 21:00. Trhy naproti tomu otvírají již za svítání. Na hlavních nákupních třídách seženete pod širým nebem úplně vše.

Obrovské množství obchodů s oblečením zaujme snad každého.foto: Profimedia

Zajímavým zážitkem je pak nakupování za svitu měsíce, kdy se otvírají vyhlášené noční bazary.

Bangkok

Patrně prvním místem, které byste měli v Thajsku navštívit, je Bangkok. V překladu toto slovo znamená „Město andělů“. Je to hlavní město, a také jedno z největších center turistického ruchu. K většině turistických atrakcí se dostanete po řece. Luxusní hotely většinou nabízejí říční dopravu zdarma. Ne nadarmo se Bangkoku také říká „Benátky Asie“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám