Hlavní obsah

Tetín: Zrcadlo českých dějin

Novinky, Ondřej Kořínek

Píše se rok 921, když dva vrahové připraví o život babičku svatého Václava, kněžnu Ludmilu. Stalo se tak na středočeském hradišti Tetíně. Události dávných dějin tady dnes připomíná kostel svaté Kateřiny, v jehož místě měla být mrtvá kněžna přechodně pohřbena. K návštěvě vábí také skalní ostroh na okraji obce, který nabízí výhled na údolí s řekou Berounkou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Kostel sv. Kateřiny (vlevo), v jehož místech v roce 921 zemřela sv. Ludmila.

Článek

Nebýt kněžny Ludmily a jejího vnuka Václava, zřejmě by hradiště z raného středověku upadlo už dávno v zapomnění. Naštěstí se tak nestalo a do malé obce na Berounsku přijíždějí turisté nejen za troskami pozdějšího přemyslovského hradu, ale také, aby navštívili trojici kostelů, muzeum nebo si jen vychutnali přírodu podél toku Berounky.

Písemné zmínky o vzniku hradiště v Tetíně nejsou k dispozici. Ale předpokládá se, že počátky stavení lze hledat už v 8. století. Doložená písemná zmínka pochází až z roku 921, kdy se na hradiště uchýlila kněžna Ludmila, dobře známá z českých pověstí. V září téhož roku byla uškrcena dvěma muži, které poslala její snacha Drahomíra. Pozůstatky nejstaršího hradiště se nedochovaly, nacházelo se v místech dnešní obecní zástavby.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Údolí Berounky s železniční tratí

Dochovala se ale zřícenina hradu Tetín, který byl postaven někdy v 2. polovině 13. století. Zanikl po nájezdu pražanů v roce 1422. Části zdí naleznou turisté na skalním ostrohu nad Berounkou, od centra obce k němu vede značená trasa. Návštěvník by si výhled z tohoto místa neměl nechat ujít, a to jak směrem na údolí, tak i na stranu Berouna v pozadí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zbytky hradu Tetín z poloviny 13. století

V Tetíně, významném místě počátků českého křesťanství, se nachází tři kostely, z nichž asi nejvýznamnější se nemůže jmenovat jinak než kostel svaté Ludmily. Byl postaven v 80. letech 17. století na místě staršího gotického kostela. Po stranách oltáře je umístěna mensa s kamenem, na kterém měla údajně zemřít právě kněžna Ludmila.

Ta byla v roce 921 pochována na místě dnešního kostela svaté Kateřiny, který se nachází hned vedle toho Ludmilina. V roce 925 pak nechal kníže Václav ostatky své babičky převést do Prahy. Původní kostel tam stál v 10. století zřejmě nedaleko knížecího paláce. Dnešní románskou podobu získal na počátku 12. století.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Berounka, v pozadí stejnojmenné město

Do třetice je na dohled ze skály se zříceninou hradu kostel svatého Jana Nepomuckého spojený se hřbitovem. Jeho umístění doplňuje panorama, které lze shlédnout z protějšího břehu řeky na obec Tetín. Jádro kostela je románské, současná podoba je však výsledkem mnoha stavebních úprav. Velký úspěch zaznamenal pod zdí hřbitova lékař a archeolog Jan Axamit, který tu odkryl s dělníky, placenými vlastními penězi, cenné nálezy datované až do 10. století.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Kostel sv. Jana Nepomuckého s hřbitovem

Celou exkurzi do dějin Tetína a jeho okolí shrne a doplní návštěva místního muzea. Koho ale osloví spíš než historie zdejší příroda, může navštívit nedaleké Koněpruské jeskyně. Kdo dává přednost aktivnějšímu odpočinku, jistě přivítá cyklostezku vedoucí z Berouna kolem řeky pod Tetínskými skalami skoro až k hradu Karlštejn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám