Hlavní obsah

Terezínské památky dostanou druhou šanci

Právo, Karel Otcovský

V Terezíně končí renovace další památky, takzvaný Wieserův dům dostal v uplynulých dvou letech za 134 milionů korun reprezentativní podobu. Jiné objekty ve městě ale nadále chátrají, kvůli jejich obnově by měla vzniknout vládní pracovní skupina.

Foto: Karel Otcovský, ČTK

Wieserův dům dostal reprezentativní podobu.

Článek

Wieserův dům býval nejhonosnějším palácem ve městě. Vybudovat si ho nechal před více než 230 lety Kaspar Wieser, hlavní dodavatel cihel pro terezínskou pevnost.

Unikátní palác francouzského typu byl nevyužívaný od 90. let minulého století. Městu se na jeho opravu podařilo získat 130 milionů korun z evropského programu, zbytek peněz dodala vláda a Ústecký kraj.

Terezín spustil virtuálního průvodce

Cestování

Vládní pracovní skupina

Objekt patří městu, vedení radnice nyní dokončuje plán na jeho využití. Provoz Wieserova domu začne podle starosty města René Tomáška (RESET) příští rok. Jisté je, že část prostor zabere Centrum studií genocid, které v současné době sídlí v Dělostřeleckých kasárnách.

„V severním a jižním křídle budovy bude vytvořena stálá expozice o historii a současnosti genocidního jednání ve světě,“ uvedl ředitel centra Šimon Krbec.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Bývalá Žižkova kasárna jsou v dezolátním stavu.

Zázemí by v budově měl mít také cyklistický klub Slavoj Terezín. „Počítáme, že tady bude i výstavní prostor. Přesuneme sem konání některých městských akcí, aby sem měli přístup občané. Jednání o využití pokračují, zatím není nic definitivní,“ řekl Tomášek.

Wieserův palác je dalším objektem, který se v Terezíně podařilo zachránit. V minulosti se rekonstrukce dočkaly například Dělostřelecká kasárna nebo Retranchement 5.

Jiné objekty jsou však v žalostném technickém stavu a dál chátrají. Opravit je podle starosty nezbytně nutné Žižkova kasárna, zbrojnice dělostřeleckých kasáren, vojenskou nemocnici a proviantní sklad. Plán rozvoje města do roku 2030 počítá s náklady na tyto čtyři objekty ve výši zhruba 3,2 miliardy korun. Rozpočet města se přitom pohybuje kolem 50 milionů korun.

V Praze si připomněli vyhlazení terezínského rodinného tábora

Domácí

„Pomoc státu je tedy v tomto případě nutná,“ zdůraznil Tomášek při nedávné návštěvě premiéra Andreje Babiše (ANO) ve městě. Ten přislíbil, že bude iniciovat vznik vládní pracovní skupiny, která se zaměří na obnovu pevnostního města. Důležité podle něj je, aby památky v Terezíně byly na seznamu národních kulturních památek.

„Budeme o to usilovat při aktualizaci seznamu,“ řekl premiér.

Tragická úloha

Terezín založil v roce 1780 císař Josef II. jako mohutný pevnostní systém. Jeho jádrem je Hlavní pevnost s městem uprostřed a předsunutá Malá pevnost.

Tragickou úlohu sehrál Terezín za druhé světové války. V roce 1940 byla v Malé pevnosti zřízena věznice pražského gestapa. Samotné město nacisté roku 1941 přeměnili v židovské tranzitní ghetto, odkud byla většina vězňů deportována do vyhlazovacích táborů a ghett na východě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám