Hlavní obsah

Takto vypadá gigantický pouštní festival, který nyní probíhá na okraji Sahary

Novinky, Jakub Kynčl (Douz)
Douz

V tuniském městě Douz, které je vstupní branou na největší poušť světa, začal v pátek saharský festival, na který se sjíždí účinkující z mnoha zemí. Pořadatelé očekávají, že 49. ročník navštíví přes 100 tisíc lidí. Mezi diváky převažují místní, ale jde i o oblíbenou turistickou atrakci. Poměrně výjimečné je také to, že se neplatí vstupné.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Koně během hlavní show rozhodně netrpěli nedostatkem energie.

Článek

Jednou do roka se zaplní jinak velmi poklidné tuniské město Douz desetitisíci návštěvníků, kteří se přijedou podívat na výběr toho nejzajímavějšího, co nabízí kultura lidí obývajících poušť Sahara a její bezprostřední okolí.

Foto: Mapy.cz

Douz

Berbeři na koních předvádí své jezdecké umění, arabští chrti dávají na odiv své lovecké kvality a ženy chodí v těch nejslavnostnějších šatech, ozdobené snad všemi šperky, které jejich domácnost ukrývá.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tradiční tance byly k vidění po celém městě.

Výjimečná atmosféra je ve vzduchu cítit už od zahájení čtyřdenního festivalu, který se letos poprvé koná v lednu.

I když se první ročník uskutečnil v roce 1967, a letos by se tak dal očekávat ročník padesátý, není tomu tak. Tento festival se totiž běžně konal v prosinci v období našich Vánoc. Nyní byl čerstvě přesunut na leden, a rok 2016 proběhl bez něj.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na Sahara festival se do Douz sjíždí lidé z široka daleka.

„Letos očekáváme okolo 100 až 120 tisíc návštěvníků. Vystupují zde nejen Tunisané, ale také lidé z Alžírska, Libye, Jordánska, Súdánu či Egypta. Významnou součástí je pro nás také recitační část, protože je to i festival poezie. A samozřejmě už nyní, ještě před koncem letošního ročníku, začínáme spřádat plány na jubilejní 50. ročník, který se zde bude konat příští rok,” řekl Novinkám Mohamed Essayem z místní turistické centrály.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Bylo patrné, že mnoho jezdců tráví v koňském sedle mnoho času. Koně je poslouchali bezchybně.

Městečko Douz samo o sobě příliš významné není. Nicméně pro tento festival je umístění města symbolické a praktické zároveň. Je to poslední obývané místo před vjezdem na samotnou Saharu, a právě proto je to poměrně oblíbená zastávka pro turisty směřujícími za dobrodružstvím do pouště.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Festivalu se účastní i děti berberů.

Zhruba hodinu jízdy od města se v poušti nachází kempy, kde mohou turisté přespat a vyzkoušet si tak na vlastní kůži, jaká je noc v poušti. Samozřejmě sem ale také vyráží na velbloudech, v džípech či na čtyřkolkách, a tak turismus představuje pro místní významnou část obživy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jistě šlo o velkolepou pozvánku na 50. ročník, který se bude konat již příští rok.

Více snímků naleznete ve velké galerii připojené k tomuto článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám