Hlavní obsah

Tajemný hrad Svojanov poodkryl část z dosud nepřístupných prostor

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhý rok poté, co byla na hradě Svojanov zpřístupněna nová expozice, přibližující život zdejších majitelů v období druhé poloviny 19. století, připravila správa hradu nový prohlídkový okruh.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Monumentální pohled na hrad Svojanov z hradní zahrádky.

Článek

Jak prozradil kastelán Miloš Dempír, jedná se o alternativní okruh, poodkrývající návštěvníkům zákulisí hradních komnat. „Prohlídka nejprve prochází původním raně gotickým sklepením, ve kterém je nainstalována výstava postav známých z knížky Tajemný hrad Svojanov."

Výtvarnice Šárka Rusínová se inspirovala velmi oblíbenou knihou spisovatele Bohuslava Březovského. "Dříve neměli návštěvníci do hradního sklepení přístup a byly jim tyto velmi zajímavé prostory utajeny,“ upozornil kastelán.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Atmosféru plnou tajemství dokresluje ve svojanovském sklepení i instalované osvětlení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Baba Kalafuna, kterou znají děti i dospělí ze stránek knížky Tajemný hrad Svojanov, je jednou z pohádkových postav, které od letošního roku oživují hradní sklepení.

Ze sklepů se pokračuje přímo do hradní kuchyně. „Historické inventáře potvrzují, že na hradě kuchyně samozřejmě nechyběla. Tato svým vybavením stylově odpovídá druhé polovině 19. století, obdobně jako vybavení místností v prvním poschodí paláce,“ upozornil M. Dempír a prozradil, že návštěvníkům se nejvíce líbí zdejší kamna a také řada předmětů, na které si pamatují z dětství, kdy je běžně užívaly jejich babičky a prababičky.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Novinkou letošního roku je zpřístupnění hradní kuchyně.

V místnosti hned vedle kuchyně je nainstalována expozice předmětů z grafitu - tuhy, vyrobené ve zdejší hradní manufaktuře.

Ta zpracovávala na Svojanovsku těžený grafit až do roku 1842, kdy byla zničena spolu s velkou části hradu při obrovském požáru a už nebyla obnovena. Následuje atraktivní průchod chodbičkou pod schodištěm a poté hradní mučírna v pozdně gotickém podzemí.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Nová expozice neopomíná připomenout předměty z tuhy, vyrobené ve zdejší grafitové manufaktuře.

Ta není zcela nová, ale je rozšířena o nové exponáty. Z mučírny se po hradbách sestoupí do Domu zbrojnošů, kde se v současné době nachází výstava historických klasicistních dveří z Poličska.

"Ze svých sbírek nám je zapůjčilo Městské muzeum a galerie v Poličce,“ dokončil stručný přehled nové prohlídkové trasy kastelán Dempír.

Překvapením pro příchozí zůstávají i nadále interiéry prvního poschodí palácové budovy. „Tento prohlídkový okruh jsme zpřístupnili loni, ale stále se ho snažíme doplňovat. Ať už nákupy stylově vhodných drobných předmětů nebo například květinovými dekoracemi. Právě bohatou květinovou výzdobu dokončila minulý týden pracovnice Národního památkového ústavu Jitka Bukovjanová,“ upozornil Miloš Dempír.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hudební nástroje nemohly samozřejmě v obydlí šlechty chybět.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na Svojanově se nedochovalo původní vybavení komnat v paláci. Loni poprvé bylo první patro budovy zařízeno podle zvyklostí v druhé půli předminulého století.

V letošním roce byl Svojanov zařazen do programu záchrany architektonického dědictví, což je zárukou další obnovy této středověké památky. Díky dotaci Ministerstva kultury a příspěvku města Poličky se opravuje fasáda Příhrádku, chystá se také rekonstrukce sociálního zázemí hradu.

A pečlivě se chystá projekt obnovy hradního paláce. Hrad Svojanov nechal kolem roku 1265 zbudovat český král Přemysl Otakar II. Nový hrad, poprvé výslovně připomenutý ve Zbraslavské kronice roku 1287, měl především střežit obchodní cestu z Litomyšle do Brna.

V roce 1910 svojanovský velkostatek koupilo město Polička, kterému byl zestátněný hrad v roce 1992 opět vrácen.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Fasády venkovního průčelí vstupní budovy hradu procházejí zásadní proměnou. Žlutou omítku nahradí sytě okrový odstín, navíc ve spodních partiích zůstane odkryto zdivo původních hradeb.

Kulturní akce na Svojanově

25. červenec               

Festival akustické hudby (začátek 14 hodin)

8.-9. srpna                  

Divadelní pouť (divadelní vystoupení, koncerty, kejklíři, dobové tržiště)

22.-23. srpna              

Pocta Záviši z Falkenštejna (připomínka výročí popravy Záviše z Falkenštejna)

12.-13. prosince         

Hradní advent (výstava betlémů, prohlídky hradu s vánoční výzdobou, dobové vstupy)

Reklama

Související témata:

Související články

Hrad Kost ovládne Čarodějnický kongres

Vyznavači magie, tajemna, astrologie či léčitelství se připravují na šestý Čarodějnický kongres, který se uskuteční ve dnech 25. až 26. července v areálu hradu...

Výběr článků

Načítám