Hlavní obsah

Sýr tak dobrý, že jím kdysi platili

Novinky, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Tyrolsko je horským regionem. Koneckonců i zdejší rodák, horolezec Reinhold Messner, považuje Dolomity za nejhezčí pohoří na světě. V chladnějších měsících malebná severoitalská oblast láká především na 1120 kilometrů sjezdovek, v létě zase nabízí túry a vynikající lokální produkty. Není žádným velkým tajemstvím, že místní sýr byl v historii hodnotným platidlem.

Foto: IDM

Sýr Stelvio je vyráběn pouze z lokálního kravského mléka, které musí být zpracováno do 48 hodin od nadojení. Přísné, avšak tradiční postupy výroby jsou zárukou skvělé chuti.

Článek

Jihotyrolský sýr Stelvio je tamější ikonou. Kořeny jeho výroby v oblasti sahají až do starověku. Stelvio se pyšní typickou zlatožlutou barvou, má polotvrdou konzistenci a zraje minimálně dva měsíce. Pro výrobu jednoho kilogramu sýru je potřeba deset litrů kravského mléka, které je zpracováváno tradičními metodami.

Foto: Profimedia.cz

Jižní Tyrolsko nabízí nespočet malebných pěších tras. Na snímku pastvina Seiser Alm.

Ze specifické chuti sýru vyčnívá lehký nádech trávy a je ideální pro přípravu jednoduchých, ale chuťově výrazných pokrmů. Oceníte jej i jen tak samotný s lahví dobrého vína, třeba jako zaslouženou odměnu po vycházce kolem Seiser Alm, nejvyšší vysokohorské pastviny v Evropě. Platit jím stejně jako v historii sice dnes už nemůžete, koupit si však zážitek v podobě jeho konzumace můžete po celém Jižním Tyrolsku.

Když se hovoří o této lokalitě, lidé si jako první nejčastěji vybaví tamější jablka, která tvoří nejméně deset procent celkové evropské produkce a v regálech obchodů je poznáte podle typické etikety s beruškou. Ano, počítáte dobře – zhruba každé desáté jablko, do kterého se v Evropě zakousnete, pochází právě odtud. Z roční úrody, jež činí kolem miliónu tun, jsou nejvyhledávanějšími odrůdami Golden Delicious, Granny Smith a Gala.

Foto: IDM

Jihotyrolská jablka produkuje více než 7000 malých rodinných podniků.

Další lokální delikatesou je jihotyrolský špek, který se vyznačuje chráněným označením původu, podobně jako tomu bývá třeba u prosecca. Nenechte se přitom zmást názvem špek. Jedná se spíše o voňavější vyuzenou šunku, obsahující právě tolik tuku, aby doladil její chuť. Ta je zásluhou tajného rodinného receptu a kromě velmi pomalého způsobu zpracování spočívá ve správné míře soli, pepře, bobkového listu, jalovce a rozmarýnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám