Hlavní obsah

Symbol stromu propojuje expozice jarní Flory

Právo, Miroslav Hradil

Strom jako symbol života a plynutí času je ústředním motivem čtyřdenního jarního zahradnického veletrhu Flora, který začal ve čtvrtek na výstavišti v Olomouci.

BEZ KOMENTÁŘE: V Olomouci rozkvetla jarní FloraVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Hlavní květinová expozice pavilonu A, nazvaná Strom života, zavede návštěvníky do říše snů a fantazie, ve které se prolíná krása květin se sklářským uměním. Třpyt a lesk dodává celé expozici sklo z firmy Preciosa, skláren Kavalier glass a z Centra sklářského umění, Huti František. To vše podle návrhu přední české floristky, místopředsedkyně Svazu květinářů a floristů ČR Kláry Franc Vavříkové,“ popsala ústřední expozici její garantka Marie Doleželová.

V jihovýchodním cípu Smetanových sadů hostí historická oranžerie první ročník mezinárodní floristické soutěže Oasis Visegrad Cup. Účastní se jí týmy z ČR, Slovenska a Polska. „Soutěžní práce budou moci návštěvníci jarní Flory vidět až do jejího ukončení,“ konstatoval tajemník Svazu květinářů a floristů Tomáš Svoboda.

V pavilonech G a H se návštěvníci mohou těšit na výstavu bonsají a suiseki České bonsajové asociace. „Je zde představeno mimo jiné staré umění miniaturizace stromů a jejich pěstování v miskách,“ poznamenala Doleželová.

Expozice Včelí pastva na galerii v pavilonu A zase veřejnosti představuje sortimenty vhodných medonosných a nektarodárných rostlin. „Cílem expozice je poukázat na problém ubývání včelstev a dalších druhů hmyzích opylovačů. Stresem zasažený hmyz snadněji podléhá nemocem a cizopasníkům. Na vině je nevhodná fragmentace krajiny, ztráta přírodních stanovišť a zejména používání pesticidů,“ řekl jeden z vystavovatelů Jiří Uhlíř.

Český zahrádkářský svaz připravil vlastní expozici v pavilonu C. Návštěvníci tam najdou mj. i oblíbenou poradnu. Jarní veletrh Flora doprovází na olomouckém výstavišti veletrh zahradní mechanizace Hortifarm za pavilony G a H a jarní zahradnické trhy.

Pro návštěvníky levnější jízdné

Na veletrh se lze svézt se zvýhodněnou jízdenkou VLAK+ Flora. Sleva činí 50 procent na zpáteční jízdné z kteréhokoliv místa v ČR. Aby byla jízdenka se slevou uznána i pro zpáteční cestu, je nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku Českých drah (ČD) ve foyer pavilonu A. Po dobu konání jarní Flory vypravují ČD i historický vlak na trati Olomouc hl. nádraží-Řepčín a zpět.

Parkování pro návštěvníky, kteří zamíří na jarní Floru autem, se doporučuje na periferii města, popřípadě v obchodně společenském centru Šantovka. Posílena je i tramvajová doprava.

„Smetanovy sady jsou po dobu jarní Flory volně průchozí denně jen od 18. hodiny večerní do 7. hodiny ranní. Přes den v sadu funguje systém průchodek. Průchodku s časovým omezením 15 minut si procházející návštěvník zakoupí na pokladně v plné výši vstupného, které činí 160 korun, přičemž tato částka mu bude v plné výši navrácena proti platné průchodce při opuštění areálu,“ doplnila mluvčí Výstaviště Flora Michaela Nováková.

Reklama

Výběr článků

Načítám