Hlavní obsah

Symbol někdejší těžby uranu mizí před očima

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen několik dnů potrvá, než zcela zmizí těžební věž s důlním výtahem, která byla desítky let symbolem a připomínkou hlubinné těžby uranu v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Kromě již zahájené demontáže bezmála 47 metrů vysoké ocelové věže, která poprvé spustila horníky pro uranovou rudu v roce 1971, jdou k zemi i všechny okolní budovy v areálu uranového dolu.

BEZ KOMENTÁŘE: Demontáž uranové věžeVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

Postupné rozebírání konstrukce místo odstřelu umožní zachránit kola výtahového zařízení, která se stanou součástí pomníku. Ten má být vytvořen na půdorysu šachetní budovy a připomínat historii hlubinné těžby, která v Hamru skončila v roce 1993. Veškeré sanační práce a likvidace stovky objektů mají skončit do konce letošního roku.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Demontáž uranové věže

„Materiály bez radionuklidů jsou likvidovány v souladu zákona o odpadech a nekontaminovaná stavební suť je po recyklaci využita na zásypy vzniklých jam. Všechny materiály kontaminované radionuklidy jsou důsledně ukládány v odkališti odštěpného závodu Diamo,“ řekl náměstek závodu Diamo ve Stráži pod Ralskem Ludvík Kašpar s tím, že množství materiálu, který skončí ve speciálním odkališti, je odhadováno na 170 tisíc tun.

Další dva roky se potom bude celý prostor monitorovat, a pokud nebude zjištěna zvýšená koncentrace kontaminantů, může být lokalita rekultivována. Likvidace areálu přijde na skoro 620 miliónů korun, z toho evropská dotace pokryje téměř 288 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám