Hlavní obsah

Švýcarsko: nejkrásnější hory Evropy

Švýcarsko, země malá rozlohou, však nabízí lyžařům a snowboardistům nekonečné množství skiareálů. Láká nás možná i více než jakákoliv jiná země.

Článek

Švýcarům lze mnohé závidět -bezpečí, ekonomickou jistotu a krásné hory. Ty zasahují většinu území země a charakter tamních Alp je vrásčitější a členitější, než jak to známe například z Rakouska. V takovém terénu najde potěšení mnoho lyžařů, snowboardistů i turistů, snad každý musí obdivovat přírodní unikáty jako Eiger či proslulý Matterhorn.

Horské vlaky

Zdejší turistická místa si vydobyla slávu a září leskem daleko do světa. Švýcaři byli jedněmi z prvních, kteří začali chudobu a krásu nedostupných horských osad směňovat za zlato bohatých cizinců. Přesto rozvoj turistického ruchu nedosáhl takové dynamiky, aby převálcoval tradiční vzhled krajiny. Ve Švýcarsku turisté přijíždějí do původních horských městeček, kolem kterých vyrostly labyrinty sjezdovek a lanovek. Za malebnost a atmosféru se platí malá daň - nutnost dopravit se k nejbližší lanovce.

Ráz terénu nutil dopravní stavitele volit nejrůznější řešení - tunely a mosty se to v horských kantonech Švýcarska jen hemží. Ke Švýcarsku tak patří i přesné vlaky a návštěvník by se neměl nechat ochudit o zážitek z této horské jízdy. Kromě osmi panoramatických tras (např. Bernina Express, Mont Blanc Express nebo nejznámější Glacier Express spojující proslulá střediska Zermatt a St. Moritz) lze vlaku leckde využít i jako přibližovadla ke sjezdovkám.

S lyžemi nás vlak vyveze například do sedla Jungfraujoch (3454 m). Švýcarská terénní specifika ovlivnila velmi intenzivně i výstavbu sjezdovek, tu a tam s neobvykle velkým převýšením - Zermatt (1620 až 3889 m n. m.), Saas-Fee (1800 až 3600 m n. m.), Engelberg (979 až 3025 m n. m.) či Andermatt (1433 až 2932 m n. m.).

Menší nabídka ubytování

U nás míváme pocit, že Švýcarsko a drahota jsou synonyma. Tamní životní úroveň vytváří iluzi, že tam našinec nic nepořídí. Ve skutečnosti ale zjistíme, že například benzín je na naší domácí úrovni. Na druhé straně existují střediska, která jsou mimořádná svou poptávkou, a proto i cenou.

Vedle toho se ale mnoho dalších pohybuje v týchž souřadnicích spravedlivého trhu jako třeba rakouské areály a jejich ceny nemají kam vybočit. A možná také ne všude ve Švýcarsku jsou ubytovací možnosti na úrovni, která umožní nasadit cenovou laťku tak nízko, jako může ostatní alpská konkurence. Hotel se snídaní je jistě dražší než strohý apartmán.

Ti, kdo zjistí, že objevování přírodních a lyžařských krás stojí za víc než pravidelný pobyt v jednom levném středisku, zařadí Švýcarsko mezi své přinejmenším občasné cíle.

Čím může zklamat:
* rozsah středisek nebývá ve stovkách kilometrů sjezdovek
* obvykle se nebydlí na sjezdovce
* mnohde je malý výběr privátních a lacinějších penzionů
Čím zaujme:
* přírodní krása hor (Jungfrau, Matterhorn, Monte Rosa...)
* obrovský výběr středisek od malého "vesnického" kopce až po lyžařskou houpačku;
* upravené tratě i extrémní volný terén
* původní atmosféra, stylová architektura horských městeček.

Reklama

Související témata:

Související články

RAKOUSKO: největší nabídka areálů

K jižním sousedům si lze zajet i na prodloužený víkend. Rakousko je zemí malebných horských vísek, které na pohled splňují představu alpské pohádky. Náš jižní...

FRANCIE: Lyžuje se téměř z postele

Francie je země bohy stvořená pro lyžaře. Zejména v Severních Alpách se nabízejí ideální geografické podmínky. Vrcholy dosahují kolem 3000 metrů n. m.,...

Výběr článků

Načítám