Hlavní obsah

Svatý Martin přijel s husou a mladým svatomartinským vínem

Právo, Novinky, Jana Hanušková, Lucie Poštolková

Zámky, muzea, restaurace, Staroměstské náměstí v Praze, na Náměstí Svobody v Brně a na dalších místech se všude od středy slaví svátek sv. Martina. Chybět samozřejmě nesmí husa a mladé svatomartinské víno.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Je-li zamračeno na svatého Martina, bude zima levná; je-li jasno, bude zima tuhá.

Článek

Ve středu 11. listopadu dopoledne začala v Brně na Náměstí Svobody ochutnávka prvního vína nového ročníku – Svatomartinského. „Akci bude moderovat Jožka Šmukař a pro návštěvníky je přichystána degustace 100 vzorků letošních Svatomartinských vín. Každou půlhodinu probíhají zajímavé soutěže,“ doplňuje Ing Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu České republiky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Uprostřed hejtman Michal Hašek, který přišel vinařům poděkovat i s kolegou z kraje Vysočina Jiřím Běhounkem (vlevo). Spolu si také zanotovali se známým zpěvákem lidovek Jožkou Šmukařem (vpravo).

O hudební vystoupení se postará cimbálová skupina Neřež. Velké degustace moravských a českých Svatomartinských vín se může zúčastnit každý po zakoupení degustační skleničky.

Křest svatomartinských vín

Křest svatomartinských vín proběhne také v dalších městech. Na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti je připravený vinný stan a od 14 hodin bude hrát cimbálová muzika Hora.

Na Slavkovském zámku odstartovali ve středu napoleonští vojáci ochutnávku vín salvou z děl. Tradičně probíhají degustace na Mikulovském zámku a ve Valticích. Svatomartinské víno budou také ochutnávat v Templářské tvrzi v Čejkovicích od 11. do 15. listopadu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Degustace na Náměstí Svobody v Brně

V Praze se uskuteční ochutnávky vín o víkendu 14. a 15. listopadu od 10 a od 17 hodin v Národním zemědělském muzeu na Letné. Připraven bude volný vstup do všech expozic, program pro děti, ochutnávky a prodej husích a pštrosích specialit.

V sobotu 14. listopadu přijede podle tradice na středočeský zámek Loučeň v 16 hodin rytíř Martin na bílém koni a požehná mladému vínu. Program začíná divadlem v 11 hodin,následuje zdobení perníků, kejklířská show, loutková divadla a lampionový průvod.

Vůně pečené husy v restauracích

Radost z Martina je hus a džbán vína, říká lidová pranostika a restaurace především v metropoli se ji i letos rozhodly vrchovatě naplnit. Restauratéři se předhánějí, kdo z nich bude mít drůbež nejenom nejlépe upravenou, ale také odchovanou.

„Husičky chovali jenom pro naši restauraci na Moravě v Dobrém Poli. Dělám na ně marinádu z medu, kardamonu, anýzu, badyánu, římského kmínu a citrónové šťávy. Samozřejmě se musejí před pečením pořádně prosolit,“ říká majitel restaurace U Matyldy na Tylově náměstí Viktor Brodecký. Mohou jeho hosté ochutnat menu, v němž nechybí ani drůbeží vývar.

Foto: František Petrák, Právo

Husa se tradičně pojí s oslavami václavského a martinského posvícení. U bohatě prostřeného stolu se sešla celá rodina včetně širokého příbuzenstva.

Ručně škubané české husy má ode středy i Ristorante Prosecco. „Husu musíte péct dlouho a pomalu, musí mít dost vlhkosti, aby se na talíři rozpadala,“ tvrdí šéfkuchař Prosecca Dušan Jakubec s tím, že tuk během pečení neodebírá, ale nechá v něm maso probublávat. „Podáváme ji s bramborovým a houskovým knedlíkem a červeným zelím. Rodinná porce pro čtyři osoby, kdy husa váží čtyři kilogramy, přijde na 1596 korun,“ dodává Jakubec.

Husí menu

Husí menu připravili i U Šebestiána, hospůdce v Praze 9. „Za čtyři sta dvacet korun host dostane husí játra ve slanině se svatomartinským rohlíkem, lehce zahuštěný vývar s masem a domácími játrovými knedlíčky, stehno z husy a k tomu tři druhy knedlíků, dvě zelí a nádivku. Sladkou tečkou na závěr je citrónový sorbet a štrúdl. V ceně jsou i dvě skleničky vína. Mám ho ze Strážnice od pana Botura,“ říká šéf Šebestiána Jaroslav Šebek.

Už s předstihem – od uplynulého pátku – se vůně dozlatova upečené husičky začala linout přímo z centra Prahy – Staroměstského náměstí. Tady mohou návštěvníci ochutnat husy a víno u některého z dvanácti stánků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám