Hlavní obsah

Svatba v laponském kostele z ledu je jako z pohádky

JUKKASJÄRVI

Nevěsta je v bílém a kostel je z ledu: v laponském Jukkasjärvi ve Švédsku si v ledové kapli každý rok řekne své ano na 150 párů. Bílá je tady víc než kdekoli jinde barvou sňatku. Kostel se staví vždy v prosinci a stojí čtyři až pět měsíců v závislosti na počasí. Potom je ponechán svému osudu a vydán na pospas stoupajícím teplotám. Začíná ho většinou rozpouštět až dubnové slunce.

Foto: Profimedia.cz

Romantické svatby v kostele z ledu a za polární noci lákají nejvíc Brity.

Článek

Jen polovina snoubenců pochází ze Švédska. Nejvíce zastoupenými cizinci jsou Britové, kteří tvoří téměř 90 procent oddaných párů, tvrdí Lundquistová.

Malý chrám postavený celý z kompaktního sněhu a průsvitných ledových bloků, stojí nedaleko pověstného ledového hotelu v Jukkasjärvi, asi 145 kilometrů za severním polárním kruhem. Z ledu jsou hotelové pokoje, postele i nábytek. Každý rok je z ledové hmoty vytesávají umělci podle zadaného tématu.

Letos chrámovou loď vytvořily nizozemské umělkyně Marjolein Vonková a Cindy Bergová. Dvoukřídlé dveře z průsvitného ledu pokryté sobí kůží otevírají pohled na kouzelnou klenbu, osvětlenou jemným přírodním světlem s modrými odlesky. Ze zářivého ledu je i oltář a svícny.

Nevěsta jako v pohádce

Nevěsta Charlotte Axelssonová-Anderssonová, která se chvěje spíše z rozčilení než ze zimy, přistupuje v bílých hedvábných šatech a bílé kožešině k oltáři. "Je to jako v pohádce. Je to velmi silný pocit," svěřuje se sedmadvacetiletá novomanželka po obřadu.

Se svým snoubencem, nyní již manželem, se rozhodli podniknout 1500 kilometrů dlouhou cestu, která dělí jejich domov v Oskarshamnu na jihovýchodě Švédska od laponské obce Jukkarsjärvi, protože pro svoji svatbu hledali jedinečné a mimořádné místo.

"Uvažovali jsme o několika možnostech, jako například jet do Karibiku, ale pláže jsou i na mnoha jiných místech. Potom jsme narazili na ledový kostel, a to je unikátní," řekla.  V ledovém chrámu uzavře sňatek každý rok 140 až 150 párů. Mnohé z nich přijíždějí z Japonska nebo i Singapuru, říká koordinátorka svateb Eva Lundquistová.

:. Svatební kaple od Marjolein Vonkové a Cindy Bergovéfoto: Profimedia

Třicítka hostů na svatbě Charlotte a Daniela se za pětistupňového mrazu tísní na ledových blocích pokrytých sobí kůží. "Nakonec nám nebyla taková zima. Myslím, že jsme byli dost rozrušení," směje se Charlotte, která si pod svatební šaty navlékla vlněné punčochy a lyžařské ponožky, aby vydržela bez úhony pětadvacetiminutový obřad.

"Nejtěžší bylo se obléct," poznamenává šťastná novomanželka. "Hodně problémů jsem měla s nalezením umělé kožešiny, která by se hodila k mým šatům. I rozhodnout se pro ponožky bylo dost těžké. Není moc teplých bílých bot, které by se hodily ke svatebním šatům," dodala.

Mrazivá svatební noc s pěti stupni pod nulou

"A taky jsme nevěděli, jak velká zima tady bude. Při našem obřadu to ještě šlo, ale kdybychom neměli štěstí, mohlo tady být docela snadno i minus 30 stupňů."

Většina párů se rozhodne vychutnat si ledovou idylku až do konce a ubytuje se v nedalekém ledovém hotelu. "Byla to mrazivá zkušenost," říká Charlotte, která tam strávila svatební noc s Danielem. "Venku bylo minus 17 stupňů a uvnitř minus pět. Člověk se musí opravdu dobře zachumlat do spacího pytle a vůbec nemá chuť se uprostřed noci zvednout a jít na toaletu," sděluje svoje zkušenosti z ledového hotelu.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: V Číně ožily sochy Walta Disneyho

V severočínském Harbinu vyrostlo ledové království, ve kterém je k vidění přes 2000 soch z ledu a sněhu. Všechny představují známé Disneyho postavičky, včetně...

Výběr článků

Načítám