Hlavní obsah

Súdán má víc pyramid než Egypt. Na svou chvíli slávy ale čekají

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo chce vidět pyramidy, jede do Egypta. Jeho jižní soused Súdán ovšem disponuje mnohem větším množstvím těchto prastarých staveb, i když ne tak rozměrných. Turistů se však do země zatím moc nehrnulo, a to z několika důvodů — kvůli bezpečnosti, nedostatečné infrastruktuře a složitostem se získáním víza, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Súdánské pyramidy byly dlouho opomíjenéVideo: Reuters

 
Článek

V zemi by nyní rádi obrátili kartu a nalákali více zahraničních návštěvníků. Po dubnové demisi dlouholetého prezidenta Umara al-Bašíra se vízová politika země mnohem více zmírnila a zjednodušila.

Jedním z významných návštěvnických cílů by mohly být právě Núbijské pyramidy pojmenované podle historické oblasti Núbie, která se na území dnešního Súdánu rozprostírala.

Místní úřady se usilovně snaží, aby byly památky zachovány i dalším generacím – malby a rytiny jsou totiž ohrožovány všudypřítomným pískem.

„Je primární hrozbou pro malby, zejména venkovní. Pravidelně proto pracujeme na jejich obnově,“ uvedl pro agenturu Reuters šéf turistické oblasti Meroe Mahmúd Sulejman.

Za pyramidami nejen do Gízy. Starší jsou v Dahšúru a Sakkáře

Cestování

Stejně jako pyramidy v Egyptě, i ty Núbijské sloužily pro pohřbívání příslušníků královské rodiny před více než 2500 lety.

V blízkosti se pak nacházejí pozůstatky starověkého města Naqa zapsaného na seznamu UNESCO, kde mohou návštěvníci spatřit množství chrámů.

Počet turistů roste

Díky zahraničním investorům vzniklo v oblasti návštěvnické centrum, které turistům vysvětluje historii Súdánu a pyramid. Nacházejí se tu také stezky, po kterých se lidé mohou vydat a místo prozkoumat.

Kromě toho je vůbec poprvé možné prohlédnout si také interiér některých pyramid, brzy se návštěvníci podívají i do hrobek v podzemí.

„Pokud budou všechny turistické a archeologické oblasti v Súdánu disponovat dostatečnou infrastrukturou, jsem si jist, že země bude zajímavá pro návštěvníky z celého světa. Máme tu skutečně rozmanité prostředí,“ myslí si místní turista Abdulrahman Gáfar.

Nikdy není pozdě. Britka v 55 letech odešla z práce, aby cestovala

Cestování

Podle tajemníka súdánského ministerstva kultury a turismu už země od zmírnění vízové politiky zaregistrovala zvyšující se počet návštěvníků. Zejména v uplynulých dvou měsících. Příští rok by Súdán mohlo navštívit kolem 900 tisíc lidí, v roce 2021 až 1,2 milionu.

„Viděla jsem spoustu fotek,“ řekla portugalská turistka Tania Monteirová, která se k pyramidám vydala se svým manželem. „Až dosud považuji krajinu za opravdu krásnou a lidé jsou velmi milí a vřelí,“ doplnila.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám