Hlavní obsah

Středočeské památky lákají stále víc Čechů

Právo, Radek Plavecký

Mezi chladné hradní a zámecké zdi středočeských památek se přicházejí odreagovat tisíce turistů. Kromě běžných prohlídek chystají správci nejrůznější programy, aby nalákali co nejvíce turistů, jichž v posledních letech ubývá.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hrad Křivoklát nabízí procházku po krovech královského křídla.

Článek

„Letos v prvním pololetí máme o desetinu menší návštěvnost než vloni. Přesto je právě nyní nádvoří plné, chodí hlavně čeští turisté, rodiny s dětmi a naopak ubylo organizovaných zájezdů cizinců,“ řekl Právu kastelán Karlštejna Jaromír Kubů. Odliv zahraničních turistů si vysvětluje tím, že i cizinci musí šetřit a dávají přednost levnější domácí dovolené.

„Obrovský boom návštěvnosti ze zahraničí, jaký byl v 90. letech po otevření hranic, už se nebude opakovat. Navíc tady stále nejsou služby na stoprocentní úrovni a už nejsme zdaleka tak levnou destinací, jakou jsme bývali,“ vysvětloval karlštejnský kastelán.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Karlštejn

Hlavně pro tuzemské návštěvníky památky připravují programy a lákadla. Památky spravované Národním památkovým ústavem dávají věrnostní kartičky. „Po návštěvě čtyř památek je vstup na pátou zdarma a kartičky s razítky putují do slosování o královskou hostinu na Sychrově,“ uvedl Kubů a připomněl například lákavé noční prohlídky Karlštejna, které se uskuteční 17. srpna.

Na nezájem turistů si nemohou zatím stěžovat na zámku Loučeň na Nymbursku. Nedávno tu přivítali čtvrtmilióntého návštěvníka. „Zámek Loučeň je stále ještě nováčkem mezi českými turistickými objekty, otevřen pro turisty je teprve od července 2007. Ročně sem zavítá kolem 95 tisíc návštěvníků. Patříme do trojice nejnavštěvovanějších zámků středních Čech,“ tvrdí manažer zámku s unikátními labyrinty a bludišti Jiří Senohrábek.

Nejnavštěvovanější památkou v regionu je hrad Karlštejn, kam ročně přijede přes 200 tisíc návštěvníků, na zámek Konopiště jich přijíždí kolem 130 tisíc.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Mníšek pod Brdy

Památky se zapojily i do projektu Oživlé legendy. Na zámku v Mníšku pod Brdy čeká na turisty tajemný svět víl, vodníků, hejkalů a čarodějnic v rámci III. prohlídkového okruhu s loutkami. Průvodci zámku přizpůsobují výklad tak, aby děti skutečně zaujali. Ty se při prohlídce aktivně zapojují, některé věci si mohou vyzkoušet nebo osahat.

Prohlídka Sázavského kláštera byla obohacena o nově zrekonstruovanou fresku ambitu kláštera s námětem knížete Boleslava I. obětujícího nadační listinu na oltář Panny Marie.

Hrad Křivoklát nabízí speciální procházku po krovech královského křídla a k tomu výstavu Přemyslovské Křivoklátsko k 900. výročí první písemné zmínky o hradu. Od 2. do 8. srpna bude Křivoklát hostit již 15. ročník řezbářského sympozia Křivořezání.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Před zámkem ve Veltrusích se odehrával podzimní turnaj v pétanque

Zámek Veltrusy pak v červenci otevřel v budově bývalého špejcharu pro návštěvníky výstavu věnovanou fenoménu šlechtického lovectví a myslivosti od osmnáctého do dvacátého století. Výstava je založena zejména na zámeckých sbírkách trofejí a předmětů s loveckou tematikou.

Zámek Březnice nabízí přes léto další dva koncerty v rámci cyklu Březnických hudebních večerů. O příběhu tajné lásky Filipíny Welserové a Ferdinanda Tyrolského se návštěvníci dozví při Oživených prohlídkách ve dnech 8. a 20. srpna.

Do 3. srpna mohou turisté navštívit výstavu Česká kytara na zámku Hořovice. Kromě toho 7. srpna zvou správci památky na zámecká nokturna – vokální koncert v prostorách zámku, po kterém následuje noční procházka zámkem.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zámek Konopiště

Po celé léto se děti mohou těšit na Pohádkové prázdniny, každý víkend se budou hrát na Konopišti dvě divadelní představení pro děti. Začátkem srpna zde mohou lidé ochutnat ovocné knedlíky, nejoblíbenější jídlo arcivévody Františka Ferdinanda.

Divadlo, koncerty i poutě

Hrad Krakovec zve návštěvníky na kulturní akce spíše v komornějším duchu, kterým však neopakovatelnou atmosféru dodává intimita této hradní zříceniny. Již tradičním hostem Krakovce je básník tonů Oldřich Janota.

Při návštěvě selské usedlosti Hamousův statek ve Zbečně, památky lidové architektury z přelomu 16. a 17. století, se návštěvníci dozvědí, jak se dříve bydlelo a hospodařilo.

Barokní zámek rodu Valdštejnů v Mnichově Hradišti nabízí prohlídku interiérů s mimořádně bohatou výbavou, návštěvníci projdou i knihovnou, kterou spravoval Giacomo Casanova. O prázdninách probíhají každou neděli pohádkové prohlídky pro děti.

Hrady Točník a Žebrák představují svým návštěvníkům osudy krále Václava IV. „Začátkem srpna se vypravte na Točník na unikátní koňské divadlo. Noční obyvatelé hradu, sovy a netopýři, se veřejnosti představí na konci srpna,“ lákal Petr Svoboda z NPÚ.

Romantický zámek Žleby ve stylu anglické neogotiky poskytne přes léto své arkádové nádvoří pro koncerty a divadelní představení. Do 27. 7. se tady koná Divadelní festival Cyrana de Bergerac, 6. srpna se uskuteční koncert barokní hudby na arkádovém nádvoří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám