Hlavní obsah

Stožec na Šumavě snad už dokončí křížovou cestu

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místní i turisté ve Stožci na Šumavě by se prý měli konečně dočkat křížové cesty ke zdejší kapli. Čtrnáct křížů s obrazy od malířky a restaurátorky Mirky Fridrichové Kunešové by mělo být na svém místě už v příštím roce, kdy Stožec slaví 250 let od svého založení.

Foto: Turistický spolek Lipenska

Obrazy od šumavské malířky a restaurátorky Mirky Fridrichové Kunešové ozdobí už brzy křížovou cestu.

Článek

Kaple je odjakživa nejen duchovním centrem kraje a místem, kudy ve středověku procházela Zlatá solná stezka, ale také místem poutníků z Čech i nedalekého Bavorska.

Fridrichová namalovala obrazy podle maleb, fotografií i vzpomínek. Kříže nechala vyrobit obec. Správa NP Šumava k tomuto a k další třicítce projektů po celé Šumavě nechala vypracovat posudek vlivu na životní prostředí, tzv. EIA, který projekt schválil. „Nic už nebrání tomu, abychom je mohli upevnit na původní místa,“ uvedl starosta Stožce Miroslav Karabec. „Pokud půjde vše podle plánu, tak bychom měli vše zvládnout na jaře příštího roku,“ doufá Karabec.

Čekají na lyžaře

Stožec je vyhledávaný především kvůli klidu a tichu. Zajímavostí je také to, že se jedná o místo s nejmenší mírou světelného znečištění. V létě se zde nabízejí nekonečné možnosti k vyžití v sedle horského kola, v zimě zase s běžkami na nohou.

Leží na těch nejfrekventovanějších lyžařských trasách. Ty budou pro nadcházející měsíce velkou devízou. „Doufáme, že letos do Stožce přijede mnoho turistů. Připravené budou kvalitní běžecké stopy, které obec udržuje vlastní rolbou,“ upozornil starosta.

Součástí Stožce jsou i osady České Žleby, památková vesnická rezervace Dobrá, dále Černý Kříž a Nové Údolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám