Hlavní obsah

Stezku mezi korunami stromů mají mít i beskydské Pustevny

Právo, Pavel Karban

Zhruba 600 metrů dlouhá stezka v korunách stromů, jejíž součástí bude i nejdelší zavěšený lanový chodník v ČR, má být dalším turistickým lákadlem na Pustevnách v Beskydech. Do její stavby se už loni pustila soukromá společnost Beskydská panoramata, mezi investory je i Biskupství ostravsko-opavské.

Foto: Profimedia.cz

Svou stezku korunami stromů dostanou i Beskydy. Ilustrační foto

Článek

Za firmou Beskydská panoramata stojí Petr Káňa a exposlanec Zdeněk Kořistka. Ti podle informací Práva vypracovali ke stavbě projektovou dokumentaci. „A pak sháněli investora. Nějakého sehnali, rozjelo se jim to, pak od toho investor odstoupil, tak se to zastavilo,“ uvedl starosta Trojanovic Jiří Novotný (Naše Beskydy - SNK).

Protože stavba stojí na pozemcích biskupství, rozhodlo se už vloni vypomoci s projektem právě ono. „Jedná se o projekt, který je realizován v turisticky velmi navštěvované lokalitě. V tomto kontextu se z našeho pohledu jedná o zajímavou investici v oblasti cestovního ruchu, a proto jsme přijali nabídku do projektu vstoupit,“ zdůvodnil generální vikář Biskupství ostravsko-opavského Martin David s tím, že biskupství vstoupilo do projektu jako hlavní investor formou zápůjčky, která bude čerpána dle průběhu výstavby.

Poskytne informace o přírodě

Stezka v oblacích s vyhlídkovou věží ve výšce 22 metrů bude stát nad horní stanicí lanové dráhy na Pustevnách, poblíž běžeckého areálu. Asi 250 metrů od lanovky směrem k vrcholu Tanečnica.

„Stavba má umožnit návštěvníkům zažít intenzivní pocit pobytu v korunách stromů a zprostředkovat zážitek formou panoramatických výhledů z hřebenu Beskyd,“ popsal David s tím, že celková délka stezky na Pustevnách bude asi 600 metrů, přičemž více než polovina je ve stromovém porostu.

„Výška stezky ve stromech se bude pohybovat od čtyř do 15 metrů, její součástí bude i vyhlídková věž nebo nejdelší zavěšený lanový chodník v ČR dlouhý 150 metrů,“ prozradil.

Podle Davida poskytne stezka v oblacích návštěvníkům všech věkových kategorií informace nejen o přírodě, ale i o blízkém či vzdálenějším okolí stezky. „Dokončení projektu a otevření stezky pro veřejnost se předpokládá v polovině letošního roku,“ upřesnil generální vikář.

Nebude zbytečná?

Že bude projekt pro Beskydy přínosem, doufá Moravskoslezský kraj. „Budeme věřit, že to bude sloužit pro rozvoj Beskyd jako jedna z dalších atrakcí,“ řekl náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jan Krkoška, který je rád, že se do regionu daří získávat právě soukromé investory.

Trojanovický starosta Novotný je rád, že se do projektu zapojilo biskupství. „Protože je pro nás relativně slušný a dobrý partner, se kterým se dobře spolupracuje,“ vysvětlil. Poznamenal, že neví, zda však Pustevny, jako turisticky vyhledávaná lokalita, takovou stavbu potřebují či dokonce snesou.

„S projektem jsme souhlasili za podmínky, že jedno procento z tržeb bude odváděno do společného fondu Trojanovic a Prostřední Bečvy, ze kterého by se měla platit údržba a rozvoj Pusteven,“ řekl a sdělil, že důvodem podmínky je fakt, že stezka se staví v místě, kde je prakticky všechno vybudováno.

„Nebudují žádné toalety, žádné parkoviště, nic. Spoléhají na to, že všechno tam je a lidé to automaticky najdou. Proto jsem chtěl, aby se podíleli na veřejných prostranstvích,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám