Hlavní obsah

Stěbořice na Opavsku postaví rozhlednu ve stylu bunkru

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Betonová rozhledna ve stylu vojenského bunkru vyroste v letošním roce na vrchu zvaném Šibenice v katastru obce Stěbořice na Opavsku. S projektem vyhlídkové věže, která má být symbolem boje o národní identitu, uspěla obec v dotačním řízení Euroregionu Silesia.

Foto: Libor Moučka

Rozhledna bude mít i stálou expozici.

Článek

Stavba z betonu se stane součástí nově budované sítě rozhleden například spolu s dalšími novými rozhlednami v Odrách a nad obcí Slatina na Novojičínsku, na které byly dotace schváleny v uplynulém týdnu. Euroregion Silesia poskytl kromě toho dotaci také na vybudování takzvané Varhanní stezky na Hlučínsku a na desítky dalších menších projektů.

Oslavíme tím 100 let od vzniku Československa
starosta Stěbořic Roman Falhar<br />

Největší pozornost mezi schválenými projekty ovšem nepochybně vzbudí betonová konstrukce rozhledny, která vznikne ve Stěbořicích v místě, kde měla před druhou světovou válkou vyrůst obrovská vojenská pevnost, která se ale nestihla vybudovat. „Je to nejvýše položené místo v obci, které skýtá nádherný výhled jak na Jeseníky, tak v případě pěkného počasí i na Beskydy,“ řekl starosta obce Roman Falhar.

Připomene historii

Nápad vybudovat v místech rozhlednu je již staršího data. Když obec nedávno zjistila, že by tento projekt mohl být financován z dotace, oslovila projektanta Libora Moučku, který je například autorem projektu Muzea Břidlice v nedalekém Budišově nad Budišovkou a který navrhnul také rozhlednu nad městem Odry, která se má také letos začít stavět.

Foto: Libor Moučka

V okolí vyrostou zákopy i překážková dráha.

„Prvotní nápad, aby byla rozhledna postavena ve stylu bunkru, vzešel od něj,“ řekl starosta s tím, že obec nyní vyčká na lepší počasí a začne s budováním tak, aby mohla být rozhledna slavnostně otevřena na státní svátek 28. října. „Budeme se snažit, aby se to stihlo a abychom tímto způsobem oslavili výročí 100 let od vzniku samostatného Československa,“ řekl starosta.

Jak sdělil projektant rozhledny Libor Moučka, jeho návrh vychází z dlouhodobého stavebně-historického průzkumu lokality, kde měl v období před Mnichovskou zradou vzniknout největší dělostřelecký bunkr v regionu. Nakonec jeho výstavba nebyla dokončena, ale v okolí je menších bunkrů hned několik.

Moučka rozhlednu navrhnul tak, aby v jejích útrobách mohla vzniknout i stálá expozice, která připomene historii výstavby bunkrů ve Slezsku. „Jednotlivá okna jsou navržena ve tvaru střílen a jejich velikost a umístění jsou řešena tak, aby byly vnitřní prostory, kde má být prostor pro miniexpozice, dostatečně osvětleny,“ řekl Moučka.

Foto: Libor Moučka

Okna mají napodobit střílny.

Historii budování bunkrů má připomínat i okolí nově budované rozhledny. „Vznikne zde branné cvičiště pro děti a mládež. Terénní nerovnosti budou přetvořeny v zákopy, v obranné valy se střílnami, prolézačky, výškové bariérové překážky, překážky šplhu, plížení a podobně,“ doplnil projektant, který dlouhodobě pracuje s kolektivem statiků vedeným zkušeným Jiřím Žižkou, který mu pomáhá jeho představy přetvářet ve funkční stavby.

Budou i další projekty

V rámci stezky rozhleden a vyhlídkových míst ve Slezsku byly další dotace schváleny pro město Odry, které chce rozhlednu vybudovat nedaleko bývalých břidlicových dolů nad městem, a také pro obec Slatina, kde rozhledna vznikne poblíž silnice na Výškovice. „Bude mít betonový základ, na kterém bude umístěna dřevěná konstrukce. Rozhledna bude mít výšku 12 metrů,“ potvrdil starosta Slatiny Luděk Míček.

Rozhledna bude podle něj volně přístupná. Naproti tomu betonová rozhledna ve Stěbořicích se bude na noc zamykat. „Zatím nemáme jasno v tom, zda tam bude nějaký personál a bude se vybírat vstupné. Nějaký návštěvnický režim ale zaveden bude,“ dodal starosta Stěbořic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám