Hlavní obsah

Staroměstský orloj hlídá elektronický plot

Právo, Karolina Kudynová

Staroměstský orloj má ode dneška přísnou bezpečnostní ochranu. Po špatných zkušenostech, kdy vandalové opakovaně ničili vzácné sochy nebo lepili štítky na astrolab, se město rozhodlo instalovat zde stejný typ zabezpečení, jaký má další národní kulturní památka – Karlův most.

Článek

Systém kamer čtyřiadvacet hodin denně sleduje pohyb osob u orloje, a pokud by se někdo chtěl vyšplhat k sochám a vzácné výzdobě, kamery ihned informují policii.

Fungovat má začít podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) právě dnes.

Orloj hlídá samostatná policejní hlídka

Na ochranu této turistické atrakce je vyčleněna také jedna samostatná hlídka strážníků. Pokud by se na orloj snažil nějaký vandal vyšplhat, strážníci tam jsou do minuty. V ohrožení je památka nejvíc při oslavách Silvestra nebo při sledování sportovních utkání na Staroměstském náměstí.

„Ochrana je dobrá věc. Když před lety přijeli hokejisti z Nagana, někdo rozbil číselník a utrhl ručičku. Vloni v září zase někdo urazil hvězdáři ruku. Když to bude hlídané, tak to hodně pomůže a ušetří peníze za náročné restaurátorské práce,“ řekl Právu pražský orlojník Otakar Zámečník.

„S elektronickým plotem máme dobré zkušenosti z Karlova mostu. Od doby, kdy byl nainstalován, útoky pominuly. Jen občas sundávají strážníci fotící se turisty,“ sdělil Právu náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema.

Reklama

Související články

Vojanovy sady – nejstarší pražská zahrada

Ovocné zahrady, které byly založeny společně s biskupským dvorcem už v roce 1248, krásné dětské hřiště i zrestaurované sluneční hodiny, lákají každoročně mnoho...

Praha z ptačí perspektivy na počítači

Vidět Prahu ze stovky věží a přitom nevytáhnout paty z domu. To od dnešního dne poskytuje Pražanům i turistům unikátní projekt virtuálních prohlídek, který...

Výběr článků

Načítám