Hlavní obsah

Španělsko v zimě - to jsou karnevalové průvody i vánoční trhy

Právo, mv

Výpravy do této jihoevropské země v zimním období nejsou sice tak časté, ale proč jednou neporušit zavedené zvyklosti. Přitažlivým doplňkem tradiční městské turistiky je bezpochyby předvánoční atmosféra s trhy, oslavy Nového roku, veselé průvody Tří králů či neuvěřitelně barevné a hřmotné karnevaly.

Foto: Profimedia.cz

Plaza Mayor v Madridu s vánoční výzdobou

Článek

Sagrada Familia a Tři králové

Hlavní město Katalánska (www.barcelonaturisme.cat) nabízí památky, které se nikdy neokoukají. Gaudího chrám Sagrada Familia sice stále ještě „zdobí“ jeřáby, lešení z interiéru už ale zmizelo. Loni vysvětil dnes už baziliku sám papež a od té doby je tato nejnavštěvovanější památka Španělska ještě navštěvovanější. Chcete-li se vyhnout frontě, vydejte se tam hned po ránu, otevírají v devět. (www.sagradafamilia.cat).

Letošní novinkou je otevření Güellova paláce (www.palauguell.cat), který Gaudí navrhl pro rodinu svého mecenáše a přítele. Najdete ho v nenápadné uličce Nou de la Rambla v dolní části veleznámého korza Las Ramblas.

V čase předvánočním se Barcelona obléká do gala. Na mnoha místech se konají trhy, nejproslulejší jsou Trhy svaté Lucie (www.firadesantallucia.cat), narazíte na ně u katedrály (11. až 23. 12. 2011).

Nestihnete-li to v čase předvánočním, naplánujte si cestu na Tři krále, kteří do Barcelony, jako ostatně do každého španělského města, přijíždějí vždycky s velkou parádou.

V Madridu a v okolí

Do hlavního města Španělska (www.turismomadrid.es) se jezdí především za výtvarným uměním. Hvězdný trojlístek světoznámých galerií – Museo Nacional del Prado (www.museodelprado.es), Museo Thyssen-Bornemisza (www.thyssen.org) a Centro de Arte Reina Sofía (www.museoreinasofia.es).

Ani milovníci historických památek však nepřijdou zkrátka. Samotný Madrid jimi sice příliš neoplývá, ale jen pár desítek kilometrů odtud objevíte takové skvosty, jako je Toledo, Segovia, Avila či Alcalá de Henares (města UNESCO), snadno dostupná autobusem či vlakem.

Výhodou je, že v zimním období je návštěva muzeí a galerií zážitkem. Nebývá tam hlava na hlavě jako třeba zjara.

Karnevalové třeštění

Reje masek doprovázené hudbou a tancem, přehlídku alegorických vozů, pouliční představení, koncerty, divadlo, ohňostroje a spoustu dalších akcí zažijete během karnevalu, který se koná snad v každém španělském městě. Nemůže chybět zvláštní rituál pohřbívání sardinky, při němž smuteční průvod s pláčem vyprovází na poslední cestě sardinku, která symbolizuje, že i nezřízené veselí musí jednou skončit.

V příštím roce budou karnevaly probíhat mezi 16. a 27. únorem. Ty nejvěhlasnější se konají v andaluském Cádizu (16.–26. 2. 2012) a v Santa Cruz de Tenerife (15.–26. 2. 2012).

Asi zvolíte tu druhou variantu, která díky nabídkám pobytových zájezdů na Kanárské ostrovy během celého roku je z hlediska dopravy z Česka mnohem jednodušší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám