Hlavní obsah

Sníh zasypal české sjezdovky, přesto nebylo všude plno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněžení v posledních dnech sice potrápilo silničáře, ale zlepšilo lyžařské podmínky ve většině areálů v České republice. Nejvíce sněhu leží na Pradědu a v Desné v Jizerských horách, naměřili zde 70 centimetrů. Ale kvůli sněhové kalamitě mnoho lidí ani do hor nevyrazilo. Na Moravě odradil lyžaře déšť a náledí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Výrazně se lyžařské podmínky zlepšily ve střediscích Krkonoš a Orlických hor, přesto tam zavítalo kvůli sněhové kalamitě méně lidí než obvykle.

Článek

Výrazně se lyžařské podmínky zlepšily ve střediscích Krkonoš a Orlických hor, přesto tam zavítalo kvůli sněhové kalamitě méně lidí než obvykle. Díky sněžení je ale otevřena sáňkařská cesta z vrcholu Černé hory u Jánských Lázní na Trutnovsku a vlekařům v Říčkách v Orlických horách umožní začít s úpravou běžeckých tratí.

Dobrá návštěvnost v Jizerkách a Krkonoších

Naopak v Jizerských horách a západních Krkonoších byli s návštěvností spokojeni. Připadlo tam kolem deseti centimetrů sněhu, který zlepšil kvalitu zmrzlých sjezdovek s technickým sněhem.

Kvalitní podmínky byly i na sjezdovkách a běžeckých stopách v Krušných horách, kde napadlo za víkend do deseti centimetrů sněhu a v provozu byly téměř všechny lyžařské areály. Upravené byly také desítky kilometrů běžeckých stop.

Několik centimetrů prašanu připadlo i v jihočeských lyžařských areálech. Ve Skiareálu Lipno se tak pro návštěvníky mohla otevřít nová snow-crossová dráha a modernizovaný snowpark. Bruslaři pak mohli vyrazit na zamrzlé Lipno.

Běžkaři na Šumavě neměli ideální podmínky

Běžkaři zatím neměli ideální podmínky na šumavských hřebenech. Kvůli nedostatku sněhu se tam strojově neupravují stopy, a tak si je běžkaři prošlapávají sami. Stopa upravená skútrem je v okolí Modravy a trasa Horská Kvilda - Kvilda a Horská Kvilda - Zlatá Studna.

Jeden z nejúspěšnějších víkendů mají údajně za sebou středočeské areály. Všechny sjezdovky pokryla vrstva nového přírodního sněhu a po oba dny bylo plno lyžařů na svazích na Šibeničním vrchu u Mnichovic, v Chotouni u Prahy, v Monínci i na příbramské sjezdovce Padák.

V Jeseníkách 2. stupeň lavinového nebezpečí

Dobré podmínky měli i lyžaři v Jeseníkách. Nejvíce přírodního sněhu, kolem 50 centimetrů, je na Ovčárně. Po vydatném sněžení z předchozích dnů tam ale vyhlásila horská služba druhý stupeň lavinového nebezpeční. Turistům ale nebezpečí nehrozí, pokud se nebudou pohybovat mimo vyznačené trasy.

Na Vysočině pak vydatné sněžení umožnilo rozjet se i sjezdovkám, které nemají možnost umělého zasněžování.

Naopak do Beskyd, kde byla v provozu všechna velká střediska, přijela podle provozovatelů jen polovina lidí ve srovnání s průměrným zimním víkendem. V sobotu tam totiž padal mrznoucí déšť a mimo sjezdovky vytvářel nebezpečnou ledovou krustu. Ta v neděli polevila a déšť vystřídalo sněžení.

Třikrát méně lyžařů na sjezdovkách

Nižší návštěvnost zaznamenali kvůli nevlídnému počasí i provozovatelé skiareálů v Jihomoravském kraji. Například na svahu v Olešnici na Blanensku, kam míří hlavně lidé z Brna, byla v průměru stovka lyžařů, přitom v minulých víkendech to byly až tři stovky. Ve Zlínském kraji se kvůli dešti dokonce některé vleky o víkendu ani nerozjely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám