Hlavní obsah

Slovenské lázně a termály se vracejí na výsluní popularity

– Slovensko
Právo, Bohuslav Borovička

Velmi oblíbené jsou v posledních několika letech pobyty ve slovenských lázních a v termálních komplexech. Řada z nich prošla radikální obnovou. Vedle klasických a zavedených lázní, jako jsou Piešťany nebo třeba Sliač, jsou velice populární termální komplexy na jihu Slovenska, které tvoří souvislou oblast s podobnými místy v Maďarsku.

Článek

Podle místa, sezóny a druhu ubytování přijde týden zhruba mezi třemi až osmi tisíci na osobu. Cestovní kanceláře, které lázeňské pobyty nabízejí, je v řadě míst třeba pobyty rezervovat s mnohaměsíčním předstihem.

Piešťany

Město a lázně Piešťany leží v údolí Váhu pod výběžky Považského Inovce. Piešťany jsou nejznámější slovenské lázně, a to především díky léčivým účinkům termálních minerálních vod a sirného bahna. K léčbě se používá především dvou metod – termální koupele či vodoléčba a bahenní zábaly.

Zaměření lázní: veškerá onemocnění pohybového ústrojí, infekční onemocnění, nádorová onemocnění, onemocnění nervového systému.

Lázně Smrdáky

Leží v západní části Slovenska, v Záhorské nížině, na úpatí Bílých Karpat, ve vzdálenosti 80 km od Bratislavy a 60 km od Piešťan. Výborných výsledků v léčbě je dosahováno díky unikátním minerálním pramenům, které dosahují největšího množství sirovodíku v Evropě.

Lázně Bojnice

Lázně leží v nadmořské výšce 300 m v blízkosti úpatí pohoří Velká Magura. Areál lázní je ze tří stran chráněn lesy a díky tomu jsou tam ideální klimatické podmínky. Malebné městečko Bojnice patří do regionu Horní Nitra. Historie lázní je úzce spjata s historií bojnického zámku. Založení lázní se datuje již do první poloviny 16. století.

U pobytů lze vybírat z následujících procedur: balneoterapie, tepelná terapie, elektroterapie, léčebný tělocvik, reflexní léčba, kyslíková terapie. Zaměření lázní: nemoci pohybového ústrojí, onemocnění nervového systému.

Lázně Sliač

Lázně Sliač leží v centru středního Slovenska mezi Zvolenem a Banskou Bystricí v nadmořské výšce 373 m. Podnebí i poloha řadí Sliač mezi nejoblíbenější lázně Slovenska. Jsou známé již asi 750 let díky léčivým účinkům minerálních vod.

Nejdůležitějším pramenem je tzv. Lázeňský, který vyvěrá přímo v léčebném domě a používá se ke všem léčebným účelům. Další tři prameny se používají k pitným kúrám.

U léčebných pobytů je možno vybírat z následujících procedur: uhličitá koupel, podvodní masáže, vířivé koupele, skotské střiky, šlapací koupel, aplikace zřídelního plynu, vakuopress, parafinové zábaly aj.

Zaměření lázní: ischemické nemoci srdce, křečové žíly a trombózy, gynekologická onemocnění, onemocnění pohybového ústrojí, nemoci dýchacího ústrojí.

Lázně Podhajská

Obec Podhajská leží na jižním Slovensku, nedaleko Nových Zámků, a je známá především termálním koupalištěm s jedinečnou slanou vodou, která je svým složením velmi podobná vodě Mrtvého moře.

Silně minerální voda, bohatá na jód, má menší koncentraci solí než mořská voda a blahodárně působí na regeneraci organismu. Voda má teplotu 80 °C a do bazénů je ochlazována na 33 °C až 38 °C. Je proto výhodné navštívit Podhajskou v zimě. Tehdy není nutné prameny ochlazovat a vodu vlastně ředit, takže její účinek je nejsilnější.

V areálu termálního koupaliště se nachází deset bazénů. Jejich provoz je celoroční, sladkovodní bazény a tobogán jsou v zimní sezóně uzavřeny. Zaměření termálního komplexu Podhajská: léčba dýchacích cest, dny, štítné žlázy, bolestí zad a kloubů, cévní a ekzémová onemocnění, osteoporóza, artróza, artritida.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám