Hlavní obsah

Slovenské hory stále nabízejí mnohá lákadla, i po orkánu

Novinky, Miroslav Sova

Není to tak dlouho, co se v roce 1993 Československo rozdělilo, a už je tu nová česká generace, pro kterou je Slovensko cizí země. Vysoké a Nízké Tatry jsou pro ni hory stejně vzdálené a neznámé jako třeba Alpy.

Článek

Mezi největší turistická lákadla patří určitě Vysoké Tatry. Kdo z dříve narozených pamatuje, jak vypadalo tamní prostředí před dvaceti lety, už by ho asi nepoznal. Vyrostla tu nová výstavba, podstatným způsobem se změnila infrastruktura, a i když ještě některé objekty zůstávají v zanedbaném stavu, většina historických budov je opravena a zmodernizována.

Co však tvář Vysokých Tater skutečně radikálně změnilo, byl orkán, který se tu přehnal v roce 2004. Stejně jako např. na Šumavě, i tady byly vysazeny nepřirozené monokultury, které silnému větru neodolaly. A tak se obrovské plochy úbočí Vysokých Tater odlesnily.

Co vypadalo zpočátku jako velká tragédie, je dnes z pohledu turisty svým způsobem výhodou. Pokud jedete známou tatranskou električkou, už trať nelemují jen husté stěny lesa, ale otevírají se krásné výhledy jak do údolí, tak na tatranské štíty. A podobné je to v hotelích a penziónech. I když bydlíte v nižších poschodích, můžete se často kochat úžasným panoramatem přímo z okna pokoje.

Ubytuje se každý

Vybrat si ubytování podle vlastní kapsy a požadované kvality není ve Vysokých Tatrách problém. Mezi čtyřhvězdičkové hotely patří třeba Grandhotel ve Starém Smokovci nebo Grandhotel Praha v Tatranské Lomnici. V interiérech vládne nefalšovaná atmosféra první republiky.

Nároční hosté si musí popojet několik kilometrů ke Štrbskému plesu, kde stojí bývalý lázeňský dům, dnes přebudovaný na pětihvězdičkový hotel Kempinski. Jeho wellness centrum s prosklenou stěnou s pohledem na pleso a vrcholky Tater je známo i našim filmovým divákům: natáčel se tu film Román pro muže.

Nejlevnější ubytování je pak v apartmánech a penziónech. Golf je dnes nejen populárním sportem, ale také velkým byznysem. A tak není divu, že ve Vysokých Tatrách nechybí ani hřiště na tento sport. Je jedno z největších v Evropě, v blízkosti Velké Lomnice. Protože se sem dodnes slétají černí čápi, dostal po nich areál také jméno - Black Stork Golf Resort.

Dobře jíst a pít

Slovenská gastronomie je vyhlášená hlavně haluškami, zelňačkou, jehněčím masem a samozřejmě ovčími sýry jako jsou parenica, oštiepok a bryndza. Bohužel ve většině hotelových restaurací si v Tatrách na takových delikatesách nepochutnáte.

Snaží se tu s větším nebo menším úspěchem o tzv. vysokou gastronomii. Naopak v lidových kolibách tradiční kuchyni udržují, navíc ceny jsou velmi příznivé. Jednou z nejvyhlášenějších je Zbojnická koliba ve Staré Lesné. Tady si při živé cikánské hudbě a plápolajícím ohni, na kterém se pečou samé dobroty, vychutnáte autentickou slovenskou kuchyni. Navíc tu mají výtečná vína, především bílá, jak jinak než ze slovenských vinohradů. Vyhlášenou specialitu – kávu Blue Mountain – zase servírují v kavárně na vrcholu Lomnického štítu.

Nízké Tatry nemají nízký standard

Pro turisty milující přírodu a horské procházky jsou Nízké Tatry rájem. Určitě nejlepším cílem letního či podzimního pobytu je Demänovská dolina, kde leží také asi nejznámější středisko Nízkých Tater - Jasná. Ta právě prochází velkými změnami, které z ní mají udělat ještě přitažlivější a univerzálnější turistickou destinaci. Buduje se tu unikátní lanovka typu funitel, což je kabina zavěšená na dvou lanech vedle sebe. Odolává tak větru o rychlosti až 120 km/h, který na Chopku poměrně často fouká.

Funitel povede až na vrchol hory a propojí tak celoročně jižní a severní stranu. Zatím se v létě jezdí sedačkovou lanovkou na Lukovou do výšky 1670 metrů. Z bývalé strojovny lanovky je tady udělán stylový restaurant a začíná tu také naučná stezka pro děti s názvem Karkulka.

Když opět sjedete dolů až k hotelu Grand, najdete tady nově postavený restaurant a disco bar Happy End.

Unikátní je nejen svou multimediální aparaturou a interiérem, ale celkovým konceptem, protože produkce uvnitř nesmí rušit okolí. A tak je objekt železobetonovým monolitem se speciálním odhlučněním. Na první pohled to ovšem nepoznáte, budova vypadá jako normální dřevěný restaurant.

Pokud sjedete ještě níže do údolí, určitě navštivte Demänovskou jeskyni svobody a ledovou jeskyni. Ty jsou jednoznačně největšími lákadly. Kousek od nich najdete přímo u silnice do lesa vsunutý hotel Tri studničky. V architektonicky vydařené stavbě, evokující tradiční horské boudy, je moderní hotel se všemi službami na slušné úrovni. Wellness je samozřejmostí. Ale Tri studničky se mohou pochlubit něčím zcela výjimečným, a to svou kuchyní. Celkově je stav gastronomie v Tatrách, až na výjimky, na poměrně slabé úrovni. Snaha vařit světovou kuchyni vede k zanedbávání toho, co tady turisté především hledají; regionální gastronomii.

V hotelu Tri studničky jdou opačnou cestou a nabízejí slovenská jídla - bryndzové halušky, jehněčí maso na několik způsobů, ovčí sýry a také například v restauracích nevídané a výtečné kapustníky (zelné placky). Není divu, že místní šéfkuchař Roman Kováč se vloni stal vítězem prestižní soutěže HORECA varí s profesionálmi.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Autem z Prahy je to do Nízkých Tater okolo 500 km a do Vysokých ještě o 50 km dále. Z Brna a z Ostravy jsou to vzdálenosti podstatně kratší. Na Slovensku je třeba mít dálniční známku. Týdenní stojí sedm eur.

Výhodnou variantou je cesta vlakem. Z Prahy jezdí několik přímých spojů. Cesta trvá 7-8 hodin. Do Demänovské doliny musíte z Liptovského Mikuláše využít autobusů.

Ve Vysokých Tatrách z Popradu můžete jet místním vláčkem, tady zvaným tatranská električka. Mnoho ubytovatelů ale zajišťuje dopravu z nádraží nebo letiště vlastními auty nebo minibusy. Letecké spojení s Popradem je dnes bohužel časově nevýhodné.

Nabírají nový dech

Změny ve Vysokých i Nízkých Tatrách jsou viditelné na první pohled. Hlavním investorem je společnost Tatry Mountain Resorts a. s., která patří do finanční skupiny JaT. Společnost renovuje historické hotely, staví apartmánové komplexy, opravuje a staví nové tatranské lanovky.

Nejnovějším projektem je vybudování tzv. Lomnického korza, které by se mělo stát skutečně reprezentativní pěší zónou a středem života v Tatranské Lomnici.

Není všechno zlato

Hotel Kempinski a hranaté bungalovy kolem někdejšího lázeňského domu, číšníci s motýlkem na Lomnickém štítě, ne vždy citlivé stavební zásahy v tatranských obcích nebudí všude jen nadšení. Je mnoho těch, kteří se domnívají, že „zprůmyslnění“ tatranského prostředí přinese kraji více škody než užitku.

www stránky

Ale nejen horskými výšlapy a jídlem živ je člověk. A tak, když sjedete z Demänovské doliny dolů, do Liptovského Mikuláše, zaskočte do největšího aquaparku na Slovensku a ve střední Evropě – do Tatralandie. Má tři části - ubytovací, s apartmány nebo celými chatkami k pronajmutí, country městečko a vlastní aquapark se 14 venkovními i vnitřními bazény, 30 tobogány a dalšími atrakcemi. Nechybí ani wellness a spa. Celodenní vstupenka stojí pro dospělého 19 eur, rodinná vstupenka (2 dospělí a 2 děti nebo 3 děti do 140 cm) přijde na 42 eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám