Hlavní obsah

Slavný Sherwood a neznámý Doncaster na anglickém venkově

Novinky, Lucie Poštolková

V severní Anglii se nachází turisty hojně navštěvovaný revír zbojníka Robina Hooda. Sherwoodský les neztratil své kouzlo, přestože místní lesy nejsou tak hluboké jako dříve. Pro návštěvníky je zde připravena ukázka tradičního středověkého života i malé muzeum věnované právě Robinovi. Obdivovat můžete stoleté stromy i romantické stezky.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Větve stoletého dubu v Sherwoodu podpírá konstrukce, dovnitř se prý vejde 20 osob.

Článek

Pokud se chcete víc ponořit do středověku, zajeďte do Nottinghamu na zámek nebo do jedné z nejstarších středověkých hospod Ye Olde Trip to Jerusalem. Podle pověsti zde byla první zastávka družiny krále Richarda Lví srdce při křížové výpravě do Jeruzaléma.

Foto: Lucie Poštolková , Novinky

Středověká hospoda. Zastavil se tu král Richard Lví srdce při křížové výpravě do Jeruzaléma.

Necelých 20 km od letiště Robina Hooda se můžete ubytovat v zájezdním hostinci Ye Olde Bell v Barnby Moor ze 17. století. Téměř zámecké pokoje s postelemi s nebesy zdobí honosné obrazy a závěsy.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Hotel Ye Olde Bell ze 17. století ukrývá stylové pokojíky s postelí s nebesy i vanou na nožičkách.

Chcete-li nahlédnout do obyčejného anglického venkova, navštivte Doncaster. Leží nedaleko od Sherwoodu, mezi městy Leeds a Nottingham, od Londýna je vzdálený asi dvě a půl hodiny vlakem. Mezi turisty není moc známý, ale to je právě ta výhoda.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Tradiční trhy

Už od dob Římanů bylo město strategickým místem nejen pro boje, ale i obchod. To připomínají tradiční trhy na hlavní třídě Church Way, které se pravidelně konají v úterý, pátek a sobotu. Starožitnosti a věci z druhé ruky koupíte ve středu. Zemědělcům pak patří první a třetí středa v měsíci.

Můžete se také vydat na prohlídku dómu sv. Jiří, na nedaleký majestátný hrad Conisbrough, nebo na Cusworth Hall, překrásné panství z 18. století s rozlehlým parkem.

Přímo z Prahy létá na nové letiště Robina Hooda nízkonákladová společnost EasyJet.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pod hradem v Nottinghamu stojí bronzová socha Robina Hooda.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nezabloudit v londýnském metru

Londýn patří mezi největší evropské metropole a může se pochlubit i třinácti trasami metra a městskou vlakovou dopravou DLR, která na něj navazuje a různě jej...

Hledání Robina Hooda v Sherwoodu a Nottinghamu

„Pořád tvrdíte, že se nestýkáte s lapkou Robinem Hoodem? Chcete se vyjádřit k prohlášení hrnčíře Johna?“ zvyšoval na nás hlas soudce v Nottinghamu. Vzápětí...

Jak strávit levný víkend v Londýně

Když se řekne Londýn, kdekomu se vybaví ikony města, jako jsou Big Ben, London Eye, Buckinghamský palác, a vyšší ceny. Ale pokud víte, kde hledat a na co se...

Výběr článků

Načítám