Hlavní obsah

Skleněná manufaktura limuzín Volkswagen nabízí prohlídky v češtině

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne kulturní centrum Drážďan, tak si většina lidí představí zámek Zwinger nebo galerii Albertinum. Nedaleko středu saské metropole láká turisty ale i Skleněná manufaktura na výrobu luxusních limuzín Volkswagen, která připravila i prohlídky v českém jazyce.

Skleněná manufaktura VW nabízí prohlídky v češtiněVideo: ČTK

 
Článek

Jak napovídá samotný název, Skleněná manufaktura je umístěna v architektonicky zajímavé budově. Na první pohled vás zaujme strukturou. V kombinaci betonu, kovu a skla převažují právě skleněné tabulky. Návštěvník má pocit, jako by mohl prokouknout všechny technické vymoženosti právě skrz průhledné sklo.

Ptáte se proč "manufaktura"? Právě zde totiž dochází ke konečné montáži luxusních limuzín Phaeton, která probíhá právě z větší části za pomocí lidské síly. Kromě ručního doladění interiéru se zde montují ke karosérii kola, ale i motor.

V Sasku má výroba automobilů dlouholetou tradici. Z Drážďan ale pochází například i tři sta let stará tradice míšenského porcelánu.

Moderní manufaktura ve skleněné věži

Mezi hlavní dominanty manufakturního závodu patří průhledná vozová věž, která se tyčí do výšky 40 metrů a na 16 podlažích nabízí místo pro 280 vozů čekajících na slavnostní předání zákazníkům.

Pro veřejnost je Skleněná manufaktura otevřena od března 2002. Návštěvníci se s výrobními procesy seznámí nejen na vlastní oči, ale i prostřednictvím sedmi interaktivních videoterminálů. Na konci prohlídky si mohou zájemci důkladně prohlédnout nejen luxusní limuzíny Phaeton, ale i terénní Touareg a elegantní čtyřdveřové kupé Passat CC.

Přísná opatření v centru města

Manufaktura se rozkládá uprostřed Drážďan, přibližně 1,5 kilometru od barokního centra saské metropole, které rovněž stojí za zhlédnutí. S ohledem na prostředí byla navržena celá budova, ve které se pořádají kulturní akce, a místní oceňují i restauraci Lesagne.

Továrna musí v centru splňovat celou řadu přísných omezení. Díky dokonalému utěsnění neproniká z provozů ven prakticky žádný hluk, kolem továrny byly vysázeny okrasné stromy a pozornost byla věnována také čištění odpadních vod. Ve výrobních halách dodržují naprostou čistotu a po podlaze z javorových parket chodí montéři v bílých kombinézách.

Sobotní prohlídky v češtině

Exkurze v češtině se konají ve Skleněné manufaktuře každou sobotu od 14 hodin. Prohlídky probíhají v menších skupinách o 15 osobách. Sobotní, od 10 a 11 hodin, jsou zpravidla zaměřené na děti. Od 16 hodin si na své přijdou příznivci architektury, pro něž je určena prohlídka automobilky uprostřed města, zaměřená na zajímavosti budovy.

Rezervace vstupenek

Skupiny si mohou rezervovat individuální termíny pro každý z programů kdykoli na základě předchozí objednávky. Rezervace termínů přijímá zákaznické centrum na adrese infoservice@glaesernemanufaktur.de, na telefonním čísle 0049-(0)1805- 896268 či faxem 0049-(0)1805-329896.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám