Hlavní obsah

Skanzen vás vrátí do minulosti

Právo, Radek Plavecký

Do vesnice o dvě stovky let zpátky přenese snad každého návštěvníka skanzen lidové architektury v Přerově nad Labem. Do rozsáhlého areálu se podařilo převézt několik chalup a stavení z 18. a 19. století z oblasti středního Polabí.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Chalupy ve skanzenu v Přerově nad Labem.

Článek

Procházka skanzenem je příjemná nejen pro oči, ale také pro další smysly. Vůni kvetoucích lip rostoucích mezi chalupami střídá omamný závan z nasušených bylin, charakteristickou vůni má také expozice mandlů a ve špýcharech zase zavoní obilí.

Posedět si na zahradě

Na prohlídku skanzenu je třeba vyhradit si delší čas, za hodinu se jeho prohlídka, tak aby si návštěvníci vychutnali příjemnou a poklidnou atmosféru, stihnout nedá. Kromě toho není problém si během procházky vesnicí posedět ve velké zahradě pod vzrostlými stromy. Jednotlivé domy ve skanzenu jsou vybavené tak, jak se v nich kdysi skutečně žilo.

V malých sednicích jsou k vidění rodiny u svátečního stolu, hospodyně při vaření nebo švec či chudý venkovan při pletení košíků. Vše je doplněno zajímavým a vysvětlujícím komentářem, pranostikami nebo také dobovými recepty. Ve vesnici nechybí ani škola s žáky a učitelem.

Mezi domky jsou pečlivě obhospodařované zahrádky, kde roste to, co nejspíš i naši předci nejvíce využili v kuchyni. K dokonalé iluzi chybí už jen kvokající slepice a čuník v chlívku.

Staročeské chalupy

Skanzen v Přerově nad Labem vznikl v roce 1967, kdy se Polabské muzeum ujalo takzvané staročeské chalupy, která se stala ukázkovou chalupou už v 19. století. Starobylé stavení v sousedství přerovského zámku nechal koupit a upravit majitel přerovského panství princ Ludvík Salvátor z toskánské větve Habsburků a nechal ji zařídit památkami z Přerova a okolí.

Chalupa s ukázkami dobového zařízení, malovaným nábytkem či oděvy sloužila více než sto let, za okupace však musela být vyklizena pro dočasné ubytování obyvatel z nedalekých vysídlených vesnic a sbírky převzalo muzeum v Českém Brodě.

V roce 1967 se chalupa stala součástí muzea a postupně přibyly další stavby, které byly podle odborníků vhodné pro dochování. Realizace plánovaného stěhování vybraných staveb začala v roce 1972 přenesením velké roubené chalupy z osady Draho u Nymburka.

Z Břístve u Rožďalovic sem byla například dopravena jedna z posledních dochovaných sušáren na ovoce, z Mrzek na Kolínsku pochází patrový chmelový špýchar, z Dymokur roubená chalupa a z dalších obcí Polabí sem byly převezeny další chalupy, stodoly a chlévy.

Praktické informace

  • Skanzen Polabského národopisného muzea v Přerově nad Labem je otevřen od května do října denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin, v prosinci od pátku do neděle od 10 do 16 hodin. Vstupné 50 korun, děti, důchodci a studenti 30 korun.
  • Do obce Přerov nad Labem na Nymbursku, kde je skanzen, muzeum kol a motorek nebo také zámek, se lze dostat autem z Prahy nejlépe po dálnici D 11. Z ní se sjíždí na exitu 18 směrem na Lysou nad Labem. Přímo z Prahy tam také jezdí autobusy Pražské integrované dopravy, a to linky 411, 430 a 433.

Kromě toho je zdejší oblast velmi vhodná pro cyklistiku, na rekreační jezdce tady nečekají žádná nepřekonatelná stoupání do vrchu.

Navštívit lze i Skanzen Botanicus v Ostré, zámek v Lysé nad Labem, zříceninu Vršek u Vestce nebo zámek v Kounici u Českého Brodu. Vše je ve vzdálenosti do 15 kilometrů od Přerova nad Labem.

Reklama

Související články

Alpská růže v Luhačovicích stavbou roku

Památkově chráněná vila Alpská růže Lázní Luhačovice získala hlavní cenu v kategorii stavby občanské vybavenosti v soutěži Stavba roku Zlínského kraje 2007....

Stavba domu začíná koupí pozemku

Čím by měl zájemce o nové bydlení začít, když se rozhodne, že si postaví dům? Logicky koupí pozemku. Jenže ne každý pozemek prodávaný jako stavební parcela...

Výběr článků

Načítám